fredag 19 september 2008

Mailutskick till prenumeranter vecka 39

Hej!
Idag sitter vi för första gången och jobbar på vårt nya kontor, det känns overkligt och vuxet. Igår låg jag vaken och kunde inte somna. Jag kände mig som ett barn dagen före julafton, alldeles sprallig. Nu är Middagsfrid ett riktigt företag och har gått in i en ny fas. Under fas 1 satt jag ensam vid köksbordet, under fas 2 hyrde vi in oss hos ett annat företag och nu har vi egna fina lokaler med provkök! Tack till alla er som har gjort att den här drömmen gått i uppfyllelse! Det är tack vare er som jag idag upplever att varje arbetsdag känns inspirerande och viktig. Ni lägger en stor del av er matplanering i Middagsfrids händer och det känns som ett stort förtroende. TACK!!

Ny blogg. Igår startade jag upp Middagsfrids blogg. Den kommer att bestå av de här fredagsmailen till er (dock ej själva veckobladet) som kan vara praktiska att ha tillgång till direkt från vår hemsida och annan information som kan vara intressant för den som är intresserad av att lära sig mer om tillsatsfri mat. Jag kommer också att berätta om vad som försiggår bakom kulisserna på Middagsfrid för den nyfikne. Det är spännande att driva ett snabbväxande företag vill jag lova. Bloggen kommer att vara öppen för alla, både prenumeranter och icke-prenumeranter.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Lax med dijoncrème och grönsaksströssel, Wraps med paprikakryddad lammfärs med roliga tillbehör, Vegetarisk lasagne med mozzarella och Kycklinggulasch (två middagar). Laxen är en riktig festrätt, passar bra till helgen också, då kanske med en lyxig grönsallad. Jamie Oliver ligger bakom wraps-receptet. Han gör det med biff istället och påstår att det går på 5 min. Det är inte riktigt sant, men vi tycker att den är god, relativt snabb och att den i all sin enkelhet innehåller spännande smakkombinationer. Lasagnen är det perfekta receptet att förbereda, t.ex. när man ska ha barnvakt. Den görs på färska lagasneplattor, kan göras helt i ordning i sin form och sen kan t.ex. barnvakten ställa den i ugnen en kvart. Lasagnen funkar också bra en fredag kväll när man är trött och stressad och inte vill starta något alltför stort middagsprojekt. Gör i ordning den på torsdagskvällen och sätt in övertäckt i kylen.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs ris (eller annat gryn), dijonsenap, vitlök, paprikapulver (vi avser den vanliga milda varianten, ungerskt lite starkare pulver är jättegott också, men då behövs nog mindre mängder), vinäger, buljong och tomatpuré. 1 tsk av någon örtkrydda är gott till lasagnen, oregano eller timjan, men det har vi inte skrivit ut i receptet. Mejram är gott till gulaschen om du har hemma, men det är inte nödvändigt.

Ordningen på våra maträtter. Vi garanterar att maten håller om man följer ordningen i våra menyer. Vi planerar menyerna så att man ska laga maträtt A dagen efter leverans, maträtt B två dagar efter leverans osv. Vill man däremot stuva om i ordningen måste man kolla på datumen på varorna för att vara säker på att maten håller. I vissa menyer finns det mer spelutrymme än i andra. I just den här menyn har ingredienserna till lasagnen ganska bra hållbarhet och kan därför sparas till ett senare tillfälle.

Tips mango chutney och garam masala. Har du mango chutney och garam masala kvar från tidigare Middagsfrids-leveranser? Här kommer ett tips till dig från Christoffer. För 4 hungriga vuxna, strö 4 tsk garam masala över 900 g kycklinglårfiléer på den djupa ugnsplåten och sätt in i ugnen 20 min på 200 grader. Ta ut kycklingen, pensla på 4 msk mango chutney utrörd med någon msk vatten och sätt in kycklingen i 5 minuter till. För en god och snabb sås till, häll ner skyn som bildats i pannan i en kastrull och slå på lite grädde. Jättegott och superenkelt enligt Christoffer!

Efterrättstips. Veckans provkök bjuder på en god och annorlunda Chokladcheesecake. Detta recept räckte till 15 personer (!), vi hade en del hantverkare, fastighetsskötare och andra ”hang-arounds” i lokalen som hjälpte till med provsmakningen. Mina tre barn fick också smaka på kvällen. Kakan är ganska mäktig, den innehåller mycket choklad. Däremot görs den på kesella, så den är inte så fet som man kan tro. Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Krossa 12 digestivekex eller mixa dem fint. Smält 75 g smör och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda botten mitt i ugnen i 7 minuter. Vispa under tiden ihop 2 burkar kesella gourmet och 2 ägg till en jämn smet. Bryt 200 g choklad (gärna mörk och rättvisemärkt) i bitar och smält över ett vattenbad. Ta ca 1 dl av äggsmeten och rör ut i chokladen under kraftig vispning (det går med handvisp). Blanda ihop de båda smeterna med 1 msk socker. Bred chokladsmeten på digestivebotten och grädda ytterligare ca 30 min. Låt kakan svalna minst 15 min. Servera med en hallonsås bestående av 1 liten ask tinade hallon ihopmixade med 2,5 msk socker. Detta var mycket populärt!

Höstlov & jul. Vi påminner om att meddela oss senast 11 dagar i förväg om du inte vill ha leverans från Middagsfrid på höstlovet, vecka 44. Det kan tyckas vara lång framförhållning, men numera beställer vi väldigt stora mängder mat och då behöver vi vara ute i god tid. Middagsfrid stänger för leveranser vecka 52 och vecka 1, så de veckorna behöver ni inte meddela uppehåll.

Trevlig helg!

Kicki,
Middagsfrid

Inga kommentarer: