fredag 21 november 2008

Mailutskick för leveranser 23-25 nov

Hej!
Idag sitter jag här lite pirrig eftersom jag beställt tid för laserbehandling av min närsynthet kl. 12.30. Det är inte 100% säkert att jag blir godkänd, först måste jag genomgå läkarundersökning. Jag har nästan alltid använt linser utan problem, men på senare tid har mina ögon strejkat och inte velat ha linserna. De blir torra och röda och jag har tvingats ha glasögon hela tiden. Trist, tycker jag. Så jag är spänd av förväntan… Till er som är nya, såhär privat brukar jag inte varaJ.

Jag skrev för någon vecka positivt om Rydbergs guacamole. Den innehåller inga tillsatser och är väldigt god. En bra färdigprodukt alltså! Dock ska man inte tro att allt som Rydbergs gör är bra! I Mats-Eric Nilssons nya bok Äkta vara, (uppföljaren till Hemlige kocken) får Rydbergs skagenröra jumbopriset för att produkten innehåller hela 22 olika E-nummer-tillsatser! Det finns märken som bara har bra produkter, men de är få! Jag vågar rekommendera Saltå kvarn. Allt de säljer är ekologiskt och fritt från tillsatser.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Fiskpytt med kaviarcrème, Spaghetti Bolognese på lamm med vitkålssallad, Enchiladas à la Mexiko med sallad och avokadomousse samt Fylld kycklinglårfilé med mozzarella och prosciutto (två middagar). Obs att det bara behövs 1 avokado, men vi skickar en i reserv eftersom det är svårt att avgöra om en avokado är fin eller inte genom att känna på den. Vi har nu räknat med att ni inte reklamerar avokadon om inte båda är dåliga. Får du två fina, se den ena som en bonus!

Vi har drygat ut köttfärssåsen med rotsaker, det tycker vi är ett bra sätt att få i sig grönsaker och samtidigt äta mindre kött, vilket är bra för miljön. Kanske räcker den satsen till en matlåda? Lammkött har en mycket mindre s k koldioxidekvivalent än nötkött. Dessutom tycker vi att det ger en mustigare härligare smak! Vi väljer vit fiskrom eftersom den röda och svarta innehåller mycket tveksamma färgämnen.

Detta har du hemma. Du behöver pasta (t ex spaghetti), ris, smör, vitlök, tomatpuré, buljong, oregano, timjan, rosmarin, basilika, vinäger, dijonsenap, cayennepeppar, spiskummin, socker och soja hemma till nästa veckas meny.

Efterrätts-/fikatips. I veckans provkök gjorde vi en hyfsat nyttig kaka skapad av Susanna Ehdin som ligger bakom bästsäljaren Den självläkande människan. Kakan är enkel att göra, är ganska nyttig och lagas i stekpanna på spisen. Obs! Tättslutande lock behövs. Du behöver: 2 ägg, ¾ dl rårörsocker, ½ dl vetegroddar eller nymalda linfrön, 1 dl sojamjöl, 1 dl majsmjöl, 1 dl vatten, 1 tsk mald kardemumma, 1 ½ tsk bakpulver, 50 g smör och ½ dl hackade mandlar. Sätt en stekpanna (ca 20 cm i diameter, dvs en liten stekpanna) på nästa lägsta värmen (på en skala från 1-6) och låt smöret smälta sakta. Vispa under tiden ihop ägg och rårörsocker, häll i vetegroddar/linfrö och mjölet varvat med vatten. Rör ner kardemumma och bakpulver. Rör ner det smälta smöret sist. Nu är pannan smord, men lägg i de hackade mandlarna i botten så lossnar kakan läggare. Häll ner smeten i pannan, sänk till låg värme och lägg på ett tättslutande lock. Kakan gräddas ca 25 min. Den ska vara synligt gräddad i kanterna och fortfarande mjuk och lite kletig ovanpå. När den är färdig, lossa med en kniv längs kanten, lägg en tallrik eller tårtfat ovanpå och vänd upp kakan på den så att botten med mandlarna kommer uppåt. Servera och njut. Funkar också bra som tårtbotten! Majsmjöl och sojamjöl finns i småpåsar från t.ex. Saltå kvarn i välsorterade matbutiker.

Årets mama-inspiratör-nominering. Middagsfrid har blivit nominerad till Årets mama-inspiratör av tidningen Mama. Även om det är en jury som kommer att bestämma vem som vinner, vore det ändå positivt om någon ville tycka till om Middagsfrid på http://www.mama.nu/artiklar/2008/dessa-ar-nominerade-till-a/index.xml . Där finns det möjlighet att lämna kommentarer.

1 kommentar:

Tina i Lindome sa...

Hej,
Laxen blev ju supergod! Drog i lite citronpeppar i krämen o vi tyckte det blev extra gott. Maken lagade lammfärsen ikväll, jag uppskattade den nog mest, men så gillar jag ju lamm. Får se vad det blir imorgon - avocadon är mogen(ligger i kylen) men det passar bättre med kyckling. Vi hörs!