fredag 7 november 2008

Mailutskick till prenumeranter för v.46

Mats-Eric Nilsson har släppt en ny bok, ”Äkta vara”. Boken ska hjälpa konsumenter hitta bra tillsatsfria matvaror. Mats-Eric är mannen bakom bästsäljaren ”Den hemlige kocken” som varmt kan rekommenderas, nu finns den i pocket. Det är en ögonöppnare, kanske inte för mig som redan har vidöppna misstänksamma ögon men för andra kvalitetsmedvetna och som är skeptiska mot den mat vi köper. I morse på TV sa Mats-Eric att den svenska mexikanska maten är en parodi på den äkta mexikanska. Visst är det ganska otroligt att Santa Maria fått så många svenskar att äta tacos varje fredag! Tacoavdelningen upptar numera ett betydande utrymme i de flesta butiker. Många av produkterna innehåller mycket tillsatser. Kryddpåsarna innehåller t.ex. E621 som enligt både mig och Mats-Eric är den tillsats man i första hand bör undvika. Gör din egen tacokryddning nästa gång: Bryn en hackad gul lök. Tillsätt 500 g köttfärs och bryn den. Krydda med 1 tsk spiskummin, 1 tsk chilipulver, 1 tsk oregano, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. That’s it! Om du absolut vill att den ska smaka som köpevarianten, kan du tillsätta en gnutta socker. Ett riktigt skräckexempel är också Santa Marias guacamole som bara innehåller 1,5% avokado. Bottennappet bland färdigköpt guacamole är dock Eldorados 0,7% avokadopulver! För den som har tid och ork är ju hemgjord guacamole godast, men om det bara finns stenhårda avokado duger Rydbergs guacamole från kyldisken (är mycket sämre exponerad än Santa Maria-grejerna) som är helt fri från tillsatser. Den innehåller 94% avokado och är jättegod och prisvärd!

Veckans meny. Nästa vecka blir det Gyllene fisksoppa, Kalkon Chop Suey (två middagar), Stor köttfärsbiff med superenkel tomatsås samt Ugnsrostade grönsaker, halloumi samt omelettpannkaka.

Detta har du hemma. Jag påminner att ris, curry (vanlig gul), buljong, smör, malen ingefära, soja (kinesisk), ströbröd eller havregryn, potatismjöl, tomatpuré, timjan, honung, vitlök och rosmarin finns hemma.

Efterrättstips. Här kommer ett recept på Äppeldessert med fras, se bild på vår blogg http://middagsfrid.blogspot.com/2008/11/andra-godsaker-i-veckans-provkk.html . Den är dessutom mycket godare än den ser ut! Vi har räknat om receptet så att precis 1 burk kesella 10% går åt. Receptet räcker gott åt 8 personer! Desserten består av tre delar/lager: äppelmos, vaniljkesella och fras. Äppelmos: Skala och kärna ur 1 kg äpplen och skär dem i bitar. Koka dem med 3 msk vatten och 5 msk råsocker tills de börjar mosa sig. Låt kallna. Fras: Hetta upp 2,5 msk smör i en stekpanna och lägg i 4 dl havregryn, 5 msk råsocker och 1½ tsk malen kardemumma och stek under omrörning i ca 5 min tills grynen är gyllenbruna. Ställ åt sidan. Vaniljkesella: Blanda 1 burk kesella 10% med 2 tsk äkta vaniljsocker. Ta fram coupe-glas, små duralexglas eller portionsskålar och fyll dem med först äppelmos, sedan en klick vaniljkesella och toppa sist med generöst med fras! Fraset går att spara i skafferiet om det inte går åt. Äppelmos och vaniljkesella håller i kylen en knapp vecka. Färdigköpt vaniljkesella rekommenderar vi inte, då den innehåller bl.a. modifierad stärkelse, arom (bl a vanillin= syntetiskt) och konserveringsmedel kaliumsorbat E203 som misstänks kunna orsaka leverskador.

Nya leveransområden. Nu levererar vi till följande nya områden i Storstockholm; Sigtuna, Märsta, Rosersberg, Kungsängen, Tungelsta och Hemmesta. Vi öppnar också för leveranser i följande områden i Skåne; Skanör, Falsterbo, Höllviken, Löddeköpinge och Hjärup. I Göteborgsregionen levererar vi nu till följande nya områden; Torslanda, Lerum, Kungälv, Onsala, Kungsbacka, Hisings Backa och Hisings Kärra. Tipsa gärna vänner som bor i dessa områden!

Julen. Vi kommer vi att skicka ut veckoblad med middagstips till alla prenumeranter under julhelgen, men inga leveranser körs ut vecka 52 och vecka 1.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.
Nog är det bra att goda recept återkommer, men den här veckan har vi fått samtliga tidigare. De ugnsrostade grönsakerna är nog tredje gången vi får. Vi gillar Middagsfrid bl a därför att vi får prova nya rätter och får nya idéer. Då vill jag gärna att åtminstone 2 recept på en vecka är nya.
/Maria

Anonym sa...

Måste dela med mig av ett tips. När du gör den stora färsbiffen och ska vända på den, dela den i sex tårtbitar och vänd varje del med stekspaden. Mycket enklare och sparar dessutom disk:-) Vi gjorde klyftpotatiis till istället för kokt för det tycker vi är godare.

Kicki sa...

Hej!
Det är nog första gången jag hör att vi har för mycket upprepning! Men tack för synpunkten, vi ska tänka på det. Många efterfrågar mer upprepning eftersom barnen har svårt för att äta nytt varje vecka. Ugnsrostade grönsaker tror vi är ett lätt sätt att få i sig mycket grönsaker, det kanske är därför vi låtit den återkomma. Vi kommer nog att upprepa menyer men inte alltför tätt. Nu har vi t ex en meny vecka 48 som vi hade vecka 21 i år. Vi har bytt ut några saker, men vi vet att den menyn var populär.

Anonym sa...

Nu har vi även gjort den vegetariska rätten. Vi la till en matsked honung som vi ringlade över alltsammans. Jättegott tillsammans med den salta osten och rosmarinen. Rekommenderas varmt!