lördag 2 januari 2010
Sojaolja i många amerikanska produkter
Jag har inte haft mycket tid att gå i butiker, men när jag får chansen studerar jag vad folk har i skafferiet och kikar lite i butikshyllorna. Slående är att så många produkter innehåller sojaolja. Det gäller frukostflingor, kakor, chips, snacks och diverse andra produkter. Jag kan egentligen inte säga att det är dåligt, men jag känner mig oerhört tveksam till icke-ekologiska sojaprodukter. Frågan är om det finns någon icke-genmodifierad soja överhuvudtaget, men ekologiskt ska vara icke-GMO. När jag kommer hem ska jag undersöka hur sojaolja ligger till, dvs är det ett bra fett eller inte. Jag kan svära på att det är dåligt och att den sojaolja man hittar i processade produkter är säkert varmpressad och full av gifter. Billigt och bra för producenten, mindre bra för konsumenten. Mer info kommer... Carina (vår nutritionist), kika gärna på detta om du hinner och skriv en kommentar!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag har tittat lite på sojaoljan nu och här kommer en liten sammanfattning...
Minst 1/3 av sojan som odlas i världen är genmanipulerad. I USA räknade man med att ca 90 % av sojabönorna som odlades för den kommersiella marknaden år 2006 var genmanipulerade, vilket är en väldigt stor del…
Sojaolja är egentligen en biprodukt som utvinns när sojabönor torkas och mals till sojamjöl som används till boskapsfoder. Eftersom produktionen av sojamjöl till djurfoder ökar, produceras det därmed även en stor mängd sojaolja. Oljan är populär i livsmedelsindustrin eftersom den bl.a. är billig och har en neutral smak.
I sin naturliga form har sojaoljan en relativt bra fettsammansättning då den innehåller en liten andel mättat fett och en högre andel enkel- och fleromättat fett. Vid framställning av oljan kan dock fettsammansättningen påverkas negativt.
Framställa sojaolja är en komplicerad process. Sojabönorna (innehåller ca 20 % olja) skalas, torkas, pulveriseras och värmebehandlas. För att få fram själv oljan kan man sedan kallpressa, varmpressa och/eller extrahera bönpulvret.
Att kallpressa olja är den mest skonsamma metoden för att utvinna oljan. Med denna metod får man den bästa oljan, d.v.s. jungfruoljan. Detta är dock en dyr tillverkningsmetod. Oljehalten i det som är kvar efter en kallpressning är stor, därför används oftast sedan varmpressning för att få ut den sista oljan. Denna olja har i regel inte samma höga näringsmässiga kvalitet som den kallpressade oljan. Ofta har den förlorat det mesta av sin näring. De sista dropparna olja får man ut genom extrahering. Den extraherade oljan är den billigaste och innehåller inte mycket näring, men kan däremot innehålla rester av lösningsmedel, pesticider mm.
Det mesta av sojaoljan framställs genom att extrahera ut den med hjälp av flyktiga lösningsmedel såsom hexan (billig metod men får ut mycket olja). Efter denna process måste oljan renas (raffineras) innan den är ätlig genom att filtreras, blekas och ibland även härdas, vilket ökar oljans stabilitet men bidrar även till att oljan innehåller mer mättat fett och mindre omättat fett. Transfetter är även en ohälsosam produkt som bildas i denna process. För att undvika detta försöker forskare numera att framställa nya varianter av sojabönor som innehåller olja som inte behöver härdas. Härdad sojaolja används bl.a. i livsmedel som kräver ett mer ”fast fett” såsom i margariner.
Slutligen kan man säga att sojaolja i sig har en relativt bra fettsammansättning, men p.g.a. att industrin söker billiga framställningsmetoder ofta får ett sämre näringsvärde i de ”färdiga” produkterna. Som Kicki tidigare skrev, billigt och bra för producenten men mindre bra för konsumenten.
Tack för det, Carina! Nu lärde jag mig en massa. Min radar för bra och dåliga ingredienser är ganska bra, det handlar egentligen om sunt förnuft. När produkter blir riktigt billiga, drar jag öronen åt mig. Det här med GMO har jag knappt satt mig in i, men troligen går det knappt att äta GMO-fri majs eller soja i USA. Vad det innebär för hälsan vet åtminstone jag alldeles för lite om.
Skicka en kommentar