måndag 7 december 2009

Kan flytande kryddor vara något?

Vi har precis tagit emot följande varuprover från företaget Flaviola. Med dessa högkoncentrerade kryddor i oljeform utlovar producenten följande: "Du kan smaksätta maten på ett sätt som inte ens mästerkockar klarar av med konventionell kryddning och saltning." Lite nyfikna blir vi allt, så jag tänkte testa kryddorna lite ikväll. Hemsidan http://www.flaviola.se/ känns väldigt kemisk, teknisk och vetenskaplig. Men vi försöker hålla ett öppet sinne och är villiga att prova på även det som är nytt och känns främmande för oss. Kryddoljorna kostar runt 30 kr per flaska och är helt fria från tillsatser. Endast rapsolja och kryddor ingår. Fortsättning följer...

3 kommentarer:

Kicki sa...

Jag har nu prövat kryddorna vid två tillfällen och känner mig inte så imponerad. Det är svårt att se vad de fyller för funktion. Jag gillar att se svartpeppar på maten, det blir inte samma sak att droppa i extrakt. Jag gjorde en skaldjurspasta och använde curry, chilipeppar och svartpeppar. Det smakade "köpe", jag kan inte hitta något bättre ord. Det smakade halvfabrikat och natriumglutamat och både jag och min man kände oss lite tveksamma. Jag använda basilikan i min sallad, men kände inte så mycket smak. Jag har nog inte lärt mig att dimensionera dessa kryddor ännu. Återkommer med mer info när jag prövat lite mer...Sen ska jag skicka runt oljorna till mina kollegor i menyplaneringsgruppen så att vi får se vad de tycker.

Kicki sa...

Producenten Jim Olsson (docent) mailade mig idag med bl a följande info: "Våra flytande kryddor smakar på samma sätt men är mycket starkare än om man tillagat dem traditionellt och noga med matolja.
Det har vi mycket noga verifierat med upprepade detaljerade kemiska analyser.

Att det smakar "köpe" behöver inte vara något problem.
Smaksättningsprodukter omsätter miljarder.
Konsumenternas köper enorma mängder av ett växande antal produkter för att få snabb och bekväm matlagning.
Problemet är inte smaken främst utan alla tillsatser salt, socker, natriumglutamat, färgämnen mm.
"Köpesmak" får ofta bra betyg vid tester.
Problemet är att färdigmat och smaksättare som ketchup har samma smak varje gång.
Man kan inte ändra proportionerna på smakämnena."

Jag förstår hans poäng, men är ändå inte helt övertygad. Nu har Koffe fått ta över kryddflaskorna och ska experimentera med dem hemma. Fortsättning följer...

Joakim A sa...

Blev det nån fortsättning? Jag hittade nämligen in på sidan genom att söka på socker och grillkrydda...för sett att det är väldigt mycket socker i den..oftast den 3:e ingridiensen på listan efter salt och paprika. (och sjukt mycket salt...40-50%).
Så grillkrydda utan socker och salt och tillsatser (eftersom jag gillar Äkta Vara) låter intressant.