fredag 4 december 2009

"Studentnudlar" innehåller 9 E-nummer

Märket vi tittade på heter Demae Ramen från företaget Nissin och har räksmak. Dessa nudlar finns i många smaker och finns i de flesta matbutiker i portionsförpackningar.

Nudlarna innehåller: Vetemjöl, vegetabilisk olja, salt, mjölbehandlingsmedel (E500, E451), stabiliseringsmedel (E501), förtjockningsmedel (E412), antioxidationsmedel (E306). Även soja och laktos ingår. Smaksättningspulvret innehåller: salt, smakförstärkare (E621, E635), socker, hydrolyserat växtprotein, sojasåspulver, kryddor, jästextrakt, sojasåsarom, fiskarom (innehåller fisk), musselextrakt (innehåller kräftdjur), färgämnen (E150a, E100), purjolök, räkpulver, kycklingarom, vegetabilisk olja.

Utöver de 9 E-numrena ingår också ett antal s k aromer. Dessa är artificiellt framställda, dvs kemikalier som vi inte har en aning om hur de påverkar oss. Jag känner mig också tveksam till jästextrakt och hydrolyserat protein, vad är det egentligen? Detta är nog ingen produkt som man bör äta regelbundet.

Inga kommentarer: