torsdag 3 december 2009

Vill du ha en glad gris - välj KRAV-julskinka

Det är mer sannolikt att få en julskinka från en glad gris om du väljer KRAV-märkt julskinka. Enligt KRAV:s regler ska grisarna kunna bete sig naturligt och få äta ett foder som de är skapta för att smälta. Eko-grisar får gå ute året om. Eftersom KRAV-grisar ska ha tillgång till bete (om sommaren) behövs stora ytor för att jorden inte ska bli alltför uppbökad. Grisarna ska kunna böka i jorden, ska kunna svalka sig i gyttjepölar när det är varmt ute (måste det eftersom grisar inte har svettkörtlar) och ska ha tillgång till halm så att de kan bygga bo för grisning. KRAV-grisar föds upp i grupp, ej i boxar. De ska ha fri tillgång till grovfoder, dvs hö, halm, bete och rotfrukter etc. KRAV-djur blandas inte ihop med andra djur på väg till slakt och håller sig därför lugnare. Djuren slaktas samma dag som de kommer in.

OBS! EU-ekologiska grisar uppfyller inte alla dessa krav. Ett exempel är att EU-ekogrisar får gå ut men att det räcker om de vistas på en betongplatta - behöver således inte vara på en åker där grisarna kan böka, beta och gyttjebada.

Det som är knepigt med KRAV-fläskkött är att utbudet än så länge är så litet. Ni som är extra angelägna om att få en glad gris till jul, ska nog vara ute i god tid.

2 kommentarer:

Berra sa...

Jag har beställt en skinka på Hermans Ekohandel på Tegnérgatan 3 i Stockholm. De har upplevt en rusning sedan det skrevs om dåligt skötta grisar i pressen.

Kicki sa...

Tack för tipset! Söderhallarna på Medborgarplatsen har säkert också.