torsdag 31 december 2009

Jag längtar till jobbet!

Såhär inför årets sista dag kan jag bara skratta mig lycklig över att ha världens bästa jobb. Efter att ha varit "ledig" i över en vecka står det helt klart, det är mycket svårare att vara förälder än att vara VD! Jag saknar allt mitt skrivande, min matlagning (det riktigt kryper i fingrarna, jag försöker hjälpa till här men min moster är chef i sitt kök), alla kollegorna och allt kul jag gör varje dag där hemma. Det är ändå viktigt att ta en paus från jobb ibland. När jag börjar få svårt att koppla bort jobbet hemma eller drömma om jobbet, då vet jag att det är dags för semester. Det är lite skönt att få längta också!

onsdag 30 december 2009

Provkök v 53

v 7 2010 Potatisbullar komplett 2
Potatisbullar med mozzarella och en matig bönsallad
v 7 2010 Lax Ossobuco portion
Lax osso buco med potatis
v 7 2010 Fläskfilégryta portion 2
Fläskfilégryta med korv och cornichons. Denna kommer även att testas med syltlök och en starkare korv.
v 7 2010 Sesamstrips portion
Sesamstrips med en mild chilisås och snabbfrästa grönsaker.
Black and white fryst chokladkaka 3
"Black and white" fryst chokladkaka

Bacon Bits utan bacon

Jag hittade dem pa hyllan i den lokala matbutiken i Guerneville, Kalifornien. Det ar sma roda harda bitar att stro i sallader och i grytor. De innehaller sojamjol, fargamnen, aromer och andra tillsatser, dock ingen bacon alls. Hemskt, eller hur?

lördag 26 december 2009

High fructose corn syrup är det alla pratar om nu...

...i USA. Detta bör man undvika till varje pris. När jag frågar närmare varför man ska undvika det verkar de flesta inte veta riktigt säkert men jag tror att det handlar om att sockret väldigt snabbt går ut i blodet. Mer information kommer.... Den här sockerformen finns i processad mat, söta drycker m m.

tisdag 22 december 2009

Flygplansmaten allt samre

Jag har noterat att flygplansmaten de senaste aren blivit bade samre och att man far farre mal under en langflygning. Det gick sju timmar utan att man fick nagon mat forutom glass, chips och diverse kakor och godis samt dryck. Det ar visserligen bara for en dag, men man mar sa mycket samre av allt skrap. Val framme fick vi middag av en kompis som hamtade oss pa flygplatsen. Det var sa gott med lite haricots verts, raris och kyckling. Min 3-aring somnade 4 pa eftermiddagen och sov till 6 nasta morgon. Gudarna verkar vara med oss aven har borta i Kalifornien.

söndag 20 december 2009

Resfeber

Imorgon 6.20 flyger jag med familjen till San Fransisco. Middagsfrid håller öppet som vanligt och jag känner ingen oro för verksamheten eftersom jag har så fantastiska lojala medarbetare. Halva min släkt bor i Kalifornien och jag har inte varit där på två år. Det ska bli kul att träffa släkten med också att trendspana lite på mat där borta. Sist jag var där var s k "meal prep kitchens" populära. Man åker till ett sånt och förbereder en massa rätter där med färdighackade ingredienser och tar med sin hem och fyller frysen. Jag testade konceptet när jag var där och det var inte riktigt min grej. En del tveksamma halvfabrikat användes och då lagar jag hellre själv. Nu har jag hört att det går dåligt för de företagen. Vi får se vad som är nästa stora grej. Jag kommer att blogga och twittra lite när jag är borta.

fredag 18 december 2009

Ekologiskt te utan aromer

Ett svart gott té utan artificiella aromer från Änglamark.


Vi har också tipsat om Friggs förut som har en massa koffeinfria varianter i fina kubformade förpackningar. Friggs har också skickat med varuprover på sina téer i kassarna (vecka 48 och 49).

Systrarna Voltaire frysta citrontårta i julig variant

Fryst citrontårta från Systrarna Voltaire har vi har tipsat om förut. Vi har testat att göra en julig variant på den som passar efter en tung julmiddag. Istället för citron använder vi apelsin och istället för digestive använder vi pepparkakor. Fördelen med tårtan är att man inte behöver någon ugn eller spis och att den kan (måste) förberedas.
Gör så här för ca 8 personer: Ta fram tre mindre bunkar. I bunke 1 lägger du 2 äggvitor. I bunke 2 häller du 1,5 dl vispgrädde och i bunke 3 lägger du 2 äggulor, 1 dl socker (gärna fruktsocker), 1 tsk (äkta) vaniljsocker, rivet skal och saft från 1 liten apelsin och 2 dl crème fraîche. Vispa innehållet i varje bunke separat, skölj visparna med vatten emellan varje vispning – börja med äggvitorna som måste vispas till ett hårt skum som bildar små toppar när man drar upp visparna. Vispgrädden ska vispas någorlunda hårt, men inte så att den blir grynig. Blanda ihop alltsammans och häll i en form (behöver inte smörjas). Riv över 4 pepparkakor! Frys i minst 4 tim. Klart! Servera gärna tårtan med några apelsinskivor. Bild kommer upp snart! (Gör du en dubbel sats för ett större sällskap går det precis åt 3 dl vispgrädde.)

Veckans meny v.52

Veckans meny. Taco deluxe på viltfärs med grönsaker och tomatsalsa, Pepparrotsfisk och lättkokt spetskål med rivna citronmorötter och potatis, Majs- och kesoplättar med kokta grönsaker och texmex- eller pepparrotskryddad kall sås samt Pasta med kycklingsås och blomkål (två middagar).

Detta har du hemma. Pasta, socker, salt, chilipulver, vitpeppar, svartpeppar, spiskummin, paprikapulver, torkad oregano, cayennepeppar, curry, buljongpulver (alt tärningar), äppelcidervinäger, soja, neutral olja, vitlök, smör, vetemjöl och maizena/potatismjöl.

torsdag 17 december 2009

Julstök 2009

Världens bästa kundservice lussar
Världens bästa kundservice lussar, Dennis var tyvärr sjuk så Emma fick vara Staffan.
Petteri fixar snittar mitt i julstöket
Petteri fixar glöggsnittar.
Kalkonen förbereds
Kalkonen förbereds.
Victor, Koffe och Carina bakar vört
Victor, Koffe och Carina bakar vörtbröd
Gravning av lax
Lax gravas.
Inlagd sill
Sillen läggs in. Burken kommer från Frälsisarmén.
Stekt kalkon med "stuffing" och sötpotatis. Haricots verts och en tomatsallad serverades till
Kalkon med stuffing uppskattades av alla! Även sötpotatis, potatismos, en god sås på kalkonbuljongen, haricots verts och en tomatsallad serverades till.
Efterrätter med sydafrikanska, finska och svenska specialiteter
Efterrättsbordet.

Tacotillbehör utan tillsatser

Vi har även tipsat om att göra egen tacokrydda i ett tidigare inlägg. Rydbergs kylda guacamole och ekologiska tacosåser (Santa Maria och Änglamark t ex) och chipotlepasta (Santa Maria) är alla fria från farliga tillsatser (tacosåserna innehåller E300=askorbinsyra).

Undvik Santa Marias konserverade guacamole med endast 1,5% avokado och Eldorados med endast 0,7% avokadopulver. Det säger sig självt att det inte kan vara några högkvalitetsprodukter.

Ostar utan tillsatser

Hårdost utan tillsatser är svårt att hitta. Emmentalern på bilden har faktiskt fått en tillsats sedan jag kollade förra gången, men kalciumklorid (E509) tillhör inte värstingarna så den ok:ar vi. Änglamark har en mild ost och en lagrad ganska krämig ost som är helt tillsatsfria. Äkta parmesan, KRAV-märkt Philadelphia, mozzarella samt keso är också fria från tillsatser. De flesta hårdostar innehåller annars konserveringsmedel, t ex E211. Färskostar innehåller ofta förtjockningsmedel, t ex E412. Smaksatt keso innehåller modifierad stärkelse och (artificiella) aromer.


onsdag 16 december 2009

Anylock - roliga men inte värda sitt pris

Sex återförslutningspinnar för 99 kr. Det tycker vi är för dyrt. Producenten hävdar att påsarna går att göra helt lufttäta och att de därför överträffar IKEAs påsförslutare framförallt som förslutare för fryspåsar från affären. En påse med ärtor som man vill återförsluta håller sig med andra ord mycket bättre med dessa pinnar. Det kan de nog ha rätt i, men vi upplever inte detta som något problem. Kanske beror det på att torrvaror håller länge ändå och att vi i regel inte använder fryst mat utan mest färsk mat. De som vill veta mer kan läsa på http://www.anylock.se/

lördag 12 december 2009

Detta visste ni inte om oss...

Bästa karaokesångerska - Emma
Snabbaste informationssökare - Magnus
Bästa leendet - Carina
Mest charmiga - Koffe
Bäst på försäljning - Majsan
Bästa humöret - Dennis
Bästa fotbollmamma - Helena
Mest närvarande - Therese
Mest benägen att gråta offentligt - Jag
Största optimisten - Victor
Bästa chefen - Angelique
Mest atletisk - Linn E
Bäst på bowling - Dominique
Snyggast klädd - Sofie
Snabbaste språkutvecklingen - Aleksandra
Mest underfundiga - Mattias
Skönaste garvet - Linn C
Bäst på att lösa akuta problem - Petteri

fredag 11 december 2009

Glutenfri katrinplommonkaka

Efterrättstips. Denna vecka tipsar vi om en katrinplommonkaka som är glutenfri, saftig och lite julig. Sätt ugnen på 275°. Skär 250 g katrinplommon (kärnfria) i små bitar och häll över 1 dl hett vatten. Låt katrinplommonen svälla under tiden du förbereder övriga ingredienser. Riv skalet från 1 citron och mal 1 dl mandel fint. Vispa samman 2 ägg med 2 msk rårörsocker och 1 dl vatten. Smörj en ugnsform. Rör ner plommonen, mandeln, 1 tsk bakpulver och det rivna citronskalet i äggsmeten och häll allt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Håll koll på den då den bränns fort! Servera kakan avsvalnad med en klick vispad grädde.

Veckans meny v.51

Veckans meny. Kyckling-Wallenbergare med ärtor, potatismos, lingonsylt och rivna morötter, Laxpytt med rotfrukter, stekt ägg, gurkskivor och riven pepparrot, Supersnabb fläskgryta med valfritt gryn, kokt broccoli och tomatsallad samt Vegetarisk lasagne med vitkåls- och morotssallad (två middagar). Observera att kycklingfärsen har kort hållbarhet och att vi alltid planerar menyn i en sådan ordning att ni ska laga maträtt A senast dagen efter leverans, maträtt B andra dagen efter leverans osv. Om ni väljer att laga rätterna i en annan ordning, kan vi inte garantera att varorna håller.

Detta har du hemma. Ris/valfritt gryn, salt, svartpeppar, smör, vitpeppar, olivolja, vinäger, vitlök, neutral olja, buljongpulver (alt tärningar), torkad basilika och torkad oregano.

Så ska en pepparkaka smaka

Den enda pepparkakor i butik vi har hittat som är bakade med smör som enda fett. De är väldigt kryddiga, hårda och supergoda! De kommer från Linköpingsknäcke och vi hittade dem på Coop, Medborgarplatsen.

torsdag 10 december 2009

Bra med salladstopping

Seeds_Provkök_v50 (101)Den här idén gillar vi. Pinjenötter, solroskärnor och pumpakärnor blandat i påse är praktiskt att ha hemma för att strö över sallader och andra maträtter. De innehåller fibrer och nyttiga fetter. Här har vi rostat fröna varsamt i torr stekpanna med lite salt, de blir de ännu godare. Perfekta som snacks. Allra nyttigast är dock fröna helt naturella. Just det här märket är inte ekologiskt, men leta gärna efter solrosfrön, pumpakärnor och pinjenötter från Saltå kvarn, de har ekologiska liksom Biofood och Kung Markatta.

Provkök v 50

Grönsakssoppa_Provkök_v50 (48)

Grönsakssoppan kommer v 4. Vi testade ett par goda tillsatsfria bröd till (gjorda på groddad vete resp. råg) och även comtéost. Alla var riktigt goda, dock var osten gjord på opastöriserad mjölk, och vi kan därför inte skicka med den i våra kassar (eftersom vi har numera "gravidsäkra" kassar enl. Livsmedelsverkets rekommendationer). Troligen blir det manchego istället.
Fräsöverbakad_sej_lagad_Provkök_v50 (66)

Fräsöverbakad pestosej med en varm tomatsalsa och kokt potatis var jättegod! Vi serverade även kålrabbi och morötter till.
aubergine_portion_provkök_v50 (92)

Vi kommer att laga om detta recept på fyllda auberginer i ett ugnsgratängsformat. På så sätt kan vi ta tillvara hela auberginen på ett bättre sätt. Nu kunde man nämligen inte äta skalet. Men fyllningen var god!

onsdag 9 december 2009

Middagsfrid och Mama Mia i samarbete

Vi har nyligen börjat samarbeta med Mama Mia. Middagsfrid står för innehållet på Mama Mias kostsidor på deras webbsida.

"Skandinaviens största privata kvinno- och barnhälsomottagning Mama Mia inleder ett samarbete kring kostrådgivning med Middagsfrid, Sveriges snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror. Samarbetet syftar till att påverka och hjälpa gravida och småbarnsfamiljer till en bra kosthållning med stort inslag av obearbetade råvaror, frånvaro av onödiga tillsatser och ett klimatsmart förhållningssätt."

Fredrik Swahn i våra kassar denna vecka

Denna vecka har vi levererat en gåva i våra kassar, i form av en CD-Skiva från Fredrik Swahn. Det är även hans låt "Ut i Livet" som vi har i vår TV-reklam som gick i TV4 under hösten. Lite kul är det också att Fredrik Swahn ger ut Sveriges första Svanen-märkta CD! Läs mer om Fredrik här




Klippet kommer från Fredriks webbsida.

tisdag 8 december 2009

Göteborgs kex luras lite


De skriver på sina pepparkakor att de är bakade på smör, men av innehållsförteckningen på baksidan framgår att smöret uppgår till 35% av fettet. Jag tycker att det är att luras! Jag har hittills bara hittat en sorts smör-pepparkakor och det är från Linköpingsknäcke. Jag har ännu inte smakat dem.

Enda kokosmjölken utan tillsatser

Santa Maria Extra Creamy kokosmjölk är den enda kokosmjölken utan tillsatser på marknaden just nu. Åtminstone har vi inte lyckats hitta någon annan, inte ens i hälsokostbutiker. Denna är visserligen inte ekologisk, men helt tillsatsfri. Det går inte att erbjuda en helt tillsatsfri kokosmjölk i konservburk, men tetrapak går tydligen bra. Den person jag pratade med på Santa Maria hade lite svårt att förklara varför. Denna finns i 5 dl respektive 2 dl-förpackning.

måndag 7 december 2009

Fruktsallad räddar trött frukt

När päronen börjar bli övermogna, ställer jag mig alltid och gör en fruktsallad. Med lite granatäppelkärnor, filéade apelsiner och grapefrukt, kiwi och kanske lite bär från frysen blir de något övermogna päronen som nya igen. Hela familjen jublar över fin fruktsallad och ingen tänker på mosig och tråkig frukt.

Kan flytande kryddor vara något?

Vi har precis tagit emot följande varuprover från företaget Flaviola. Med dessa högkoncentrerade kryddor i oljeform utlovar producenten följande: "Du kan smaksätta maten på ett sätt som inte ens mästerkockar klarar av med konventionell kryddning och saltning." Lite nyfikna blir vi allt, så jag tänkte testa kryddorna lite ikväll. Hemsidan http://www.flaviola.se/ känns väldigt kemisk, teknisk och vetenskaplig. Men vi försöker hålla ett öppet sinne och är villiga att prova på även det som är nytt och känns främmande för oss. Kryddoljorna kostar runt 30 kr per flaska och är helt fria från tillsatser. Endast rapsolja och kryddor ingår. Fortsättning följer...

Saftigt ekologiskt groddat bröd

De här bröden kan man hitta lite varstans numera, t ex på välsorterade hälsokostbutiker och på vissa Coop-butiker. Här på Södermalm finns brödet på Gryningen, på Coop Södra station och på Coop Medborgarplatsen. De håller en evighet om förpackningen är oöppnad. Öppnad förpackning håller i tre dagar. Jag vet inte hur de gör det här brödet, men den långa hållbarheten har dels med groddningen att göra, dels på hur den har förpackats enligt personalen på Gryningen. Brödet är helt fritt från tillsatser. På "Organic Sprouted Wheat Bread" står det att brödet pastöriserats varsamt efter paketering i värmeugn. På diverse webbsidor har jag läst att folk som är känsliga för vete ändå kan äta det här vetegroddadebrödet. Det finns också råg, spelt och andra sorter. Måste testas!

söndag 6 december 2009

Veckomeny vecka 50

Veckans meny. Enkla fiskbullar i dillsås med lättkokta grönsaker och potatis, Linssoppa från Mellanöstern med lantbröd, färskost och råkost, Kyckling och chorizo i ugn med grönsakspytt, Lamm på mongoliskt vis med limeklyftor (två middagar). Tänk på att fiskfärsen har varit fryst och börjat tina på vägen till din dörr. Lägg den i kylskåpet och tillaga den senast dagen efter leverans. Om du skulle lägga den halvtinad i frysen är det inte farligt att äta den sen, men det kan påverka smak och kvalitet.

Detta har du hemma. Ris/valfritt gryn, mjöl, potatismjöl, salt, svartpeppar, vitpeppar, smör, neutral olja, flytande honung, soja, ljus vinäger, vitlöksklyftor, olivolja, buljongpulver (eller tärningar), spiskummin, cayennepeppar och paprikapulver. Sesamolja är gott till rätt D om du har det hemma.

fredag 4 december 2009

Provkök v 49

Middagsfrid_provkök_v50.4
Carina och Therese skapar en ljuvlig efterrätt (se bild längre ner). Som ni ser är vi noggranna i provköket och använder linjal för att kunna berätta för prenumeranterna hur tjocka skivorna ska vara.
Middagsfrid_provkök_v50.5
Bernts Sommarsallad blev god, men trots ändringar tyckte vi att den inte var mättande nog för denna årstid. Därför sparar vi den till varmare tider!
Middagsfrid_provkök_v50.1
Pannbiffar med lök, lingonsylt och tillbehör. Klassiskt gott.
Middagsfrid_provkök_v50.2
Ugnspannkakan serverades med portabello och lingon.
Middagsfrid_provkök_v50.3
Honungsglacerad lax med rotfrukter och gryn.
Middagsfrid_provkök_v50.6
Mjuk pepparkaka med chevreost och fikon eller med brieost, lingon och valnöt.

"Studentnudlar" innehåller 9 E-nummer

Märket vi tittade på heter Demae Ramen från företaget Nissin och har räksmak. Dessa nudlar finns i många smaker och finns i de flesta matbutiker i portionsförpackningar.

Nudlarna innehåller: Vetemjöl, vegetabilisk olja, salt, mjölbehandlingsmedel (E500, E451), stabiliseringsmedel (E501), förtjockningsmedel (E412), antioxidationsmedel (E306). Även soja och laktos ingår. Smaksättningspulvret innehåller: salt, smakförstärkare (E621, E635), socker, hydrolyserat växtprotein, sojasåspulver, kryddor, jästextrakt, sojasåsarom, fiskarom (innehåller fisk), musselextrakt (innehåller kräftdjur), färgämnen (E150a, E100), purjolök, räkpulver, kycklingarom, vegetabilisk olja.

Utöver de 9 E-numrena ingår också ett antal s k aromer. Dessa är artificiellt framställda, dvs kemikalier som vi inte har en aning om hur de påverkar oss. Jag känner mig också tveksam till jästextrakt och hydrolyserat protein, vad är det egentligen? Detta är nog ingen produkt som man bör äta regelbundet.

McD distribuerar "Skolkortet" till skolbarn

Jag blir lite upprörd över att McDonalds på Götgatan på Södermalm sprider s k Skolkort till skolbarn på Europaskolan, där de får rabatter på en massa skräpmat. Jag hittade en hel hög i min 8-åriga sons ficka häromdagen. Frågan är om detta ens är lagligt?

torsdag 3 december 2009

Fortfarande gäller svenskt framför danskt

Även om grisuppfödning nu är omdiskuterat och frågan uppe på agendan i media, tror vi att svenskt fortfarande överträffar danskt fläskkött. Sverige föder upp 3 miljoner grisar per år medan Danmark föder upp 25 miljoner! Massproduktionen innebär sämre förhållanden för de danska grisarna än för de svenska. Svenska grisar får t ex inte fixeras i boxar.

Vill du ha en glad gris - välj KRAV-julskinka

Det är mer sannolikt att få en julskinka från en glad gris om du väljer KRAV-märkt julskinka. Enligt KRAV:s regler ska grisarna kunna bete sig naturligt och få äta ett foder som de är skapta för att smälta. Eko-grisar får gå ute året om. Eftersom KRAV-grisar ska ha tillgång till bete (om sommaren) behövs stora ytor för att jorden inte ska bli alltför uppbökad. Grisarna ska kunna böka i jorden, ska kunna svalka sig i gyttjepölar när det är varmt ute (måste det eftersom grisar inte har svettkörtlar) och ska ha tillgång till halm så att de kan bygga bo för grisning. KRAV-grisar föds upp i grupp, ej i boxar. De ska ha fri tillgång till grovfoder, dvs hö, halm, bete och rotfrukter etc. KRAV-djur blandas inte ihop med andra djur på väg till slakt och håller sig därför lugnare. Djuren slaktas samma dag som de kommer in.

OBS! EU-ekologiska grisar uppfyller inte alla dessa krav. Ett exempel är att EU-ekogrisar får gå ut men att det räcker om de vistas på en betongplatta - behöver således inte vara på en åker där grisarna kan böka, beta och gyttjebada.

Det som är knepigt med KRAV-fläskkött är att utbudet än så länge är så litet. Ni som är extra angelägna om att få en glad gris till jul, ska nog vara ute i god tid.

onsdag 2 december 2009

Middagsfrid i Plånboken i P1

2/12 kl 10.03 kunde man höra mig storhandla med en reporter i konsumentmagasinet Plånboken i Sveriges Radio P1. Det handlar om hur man undviker fallgropar medan man storhandlar.

Du kan höra programmet här. (Inslaget är 17:35 min in i programmet.)

Programmet sänds också i repris 00.03 samt på söndag 14.03.

tisdag 1 december 2009

Margarin tveksamt redan 1879

Charles Emil Hagdahl skrev 1879 i boken Kokkonsten som vetenskap och konst följande: "Margarinfett är en på senare tider mycket omtalad och mycket omtvistad blandning af olika slags fett, talg, ister och vegetabilisk olja, som skulle kunna ersätta smör, åtminstone med afseende på priset. Till en vårdad matlagning kan det dock icke användas, och särskildt till stekning lämpar det sig icke ens för den tarfligaste."

Jag fick boken i present när jag fyllde 40 och det har ju onekligen hänt en del på matfronten. Den är rolig att läsa. Visste ni t ex att den gelé som bildas av vätskan som rinner ut ur kött kallas/kallades för köttglass? På den tiden, var det populärt med klimpar av olika slag (brödklimpar, leverklimpar osv), rissoler (verkar vara ungefär som crèpes), puddingar (finns 66 olika puddingrecept), fårrätter och toddy.

Två nya medarbetare idag

Majsan Walentynowicz har arbetstränat hos oss under några månader och gjort ett ordentligt avtryck. Hon har briljerat när vi medverkat på olika mässor och blev dessutom intervjuad av ABC-nyheterna i samband med mässan Det goda köket. Några såg kanske TV-inslaget för några veckor sen? Från och med idag är hon anställd hos Middagsfrid. Hon ska även fortsättningsvis jobba med marknadsföring.

Angelique von Gegerfelt är vår nya kundservicechef. Hon kommer närmast från Fortum Customer Services där hon gjort ett fantastiskt jobb. Jag vet, för jag jobbade där samtidigt för några år sen. Vi är väldigt glada över att hon nu flyttar till Stockholm (från Arbrå i Hälsingland) precis när vi behöver henne.