fredag 23 januari 2009

Hej!
Vi har verkligen försökt men inte lyckats få tag i mjölig eko-potatis till veckans potatismos, detta beklagar vi. Rådet är att försöka köpa ca 1 kg själva under helgen. Självklart kan ju också wallenbergarna serveras med vanlig kokt potatis. Vi skickar med 2 kg fast potatis. Fast potatis är ju bättre till pytt och resten kan sparas till ett annat tillfälle, t ex till lövbiffen istället för ris. Obs! Lägg in ärtorna i kylskåpet, de har redan börjat tina och ska inte frysas om. De ska tillagas senast dagen efter leveransdagen. Det händer inget med säkerheten om du skulle råka frysa om dem, men det kan påverka smak och konsistens.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Kyckling-wallenbergare med gröna ärtor, potatismos och lingonsylt, Laxpytt med rotfrukter samt stekt ägg och riven pepparrot, Fylld lövbiff med parmesan, champinjoner och basilika samt Vegetarisk lasagne med vitkålssallad (två middagar).

Detta har du hemma. Du behöver smör, ris, buljong, basilika, oregano, vinäger och 1 kg mjölig potatis (se ovan) hemma. Olivolja, salt och peppar behövs alltid, så det brukar jag inte påminna om!

Efterrättstips. Vi föreslår en riktig klassiker till helgen, Chokladmousse! Ni som har Vår kokbok kan slå upp receptet där. Vi har testat alla tre recepten som finns där och de blir alla ungefär lika goda. Det som är bra med kakao-varianten är att du troligen bara behöver köpa vispgrädde, resten finns nog hemma. För 6-8 portioner behövs 5 msk socker, 4 msk kakao, 4 msk starkt kaffe, 2 äggulor och 2 dl vispgrädde. Gör så här: 1. Mät upp socker, kakao och kaffe i en liten kastrull. Låt koka ett par minuter. 2. Rör i äggulorna och låt blandningen svalna, gärna genom att ställa ut kastrullen utomhus. 3. Vispa grädden och blanda den med chokladkrämen. 4. Häll upp moussen i små formar, coupe-glas eller kanske i runda vinglas. 5. Njut!

Tyck till om våra maträtter. Din åsikt är viktig för oss och vi behöver den för att hela tiden förbättra veckomenyerna. Därför ber vi dig ge oss ditt betyg på din senaste veckomeny. Det är fem frågor och tar garanterat mindre än 1 minut att svara påJ. Länkarna är bara öppna någon vecka efter varje mailutskick, så svara helst omgående. Det finns bara möjlighet till en kort kommentar, högst 50 tecken. Om du har omfattande synpunkter, skicka ett mail istället!
· För dig som får leverans varannan vecka – hjälp oss att utvärdera vecka 3 (11-13 jan) [Till utvärderingen v.3]
· För dig som får leverans veckovis – hjälp oss att utvärdera vecka 4 (18-20 jan) [Till utvärderingen v.4]

Meddela oss när något blivit fel, tack. Vi uppskattar mycket när ni klagarJ!Vi vill få reda på när något inte står rätt till, t ex att ni fått leveransen för sent, att det saknats någon vara eller att chauffören glömt att ge er veckobladet med recepten. Vi vill gärna kompensera er, men det viktigaste är att vi kan jobba på att förbättra oss.

Idag ska jag och Emma på en bok-release för Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok. LCHF står för Low Carb High Fat, dvs en diet som bygger på minimalt med kolhydrater och relativt mycket naturligt animaliskt fett. Doktor Dahlqvist har lyckats visa mycket goda resultat när hon rekommenderat sina patienter med övervikt och patienter med diabetes 2 den här kosten. Först blev det ramaskri och hon var på väg att förlora sin läkarlegitimation. Detta går ju stick i stäv med Livsmedelsverkets rekommendation om att äta fettsnålt och att 60% av energiintaget ska bestå av kolhydrater. Nu har hon fått upprättelse från Socialstyrelsen där de slagit fast att hennes kostråd ”är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Annika Dahlqvist menar att den här kosten är bra för nästan alla. Hon menar att det är kolhydraterna i pasta, ris, pannkakor, bröd och annat som ger det ständiga suget för folk som kämpar med vikten. Bristen på riktig mättnad gör att man ständigt återfaller. Hon förklarar ingående hur detta fungerar i sin bok Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll, som jag tycker är spännande läsning. Middagsfrid har inte tagit ställning till någon särskilt diet, men jag är öppen för att lyssna och lära mig nytt. Jag beundrar människor som Annika som vågar gå emot etablissemanget för något hon verkligen tror på. Något måste det ju ändå ligga i detta, tänker jag. Vitt vetemjöl och socker är dåligt, det är ju inte särskilt kontroversiellt. Däremot känns det lite provocerande för mig att Annika säger att man bör undvika frukt. Välj grönsaker istället, säger hon. De har samma höga näringsvärde men mindre kolhydrater och energi. Hur är det då med mikronäringsämnen, t ex flavonoider som finns i blåbär, kiwi, citrusfrukter m m? Jag har tusen frågor, så det ska bli kul att träffa henne idag och smaka på lite maträtter med mycket smör, ost och grädde!

2 kommentarer:

Jessika sa...

Hej! Jag och min pojkvän + våra grannar funderade på att beställa mat från er men vi undrar om man kan "prova" en vecka innan man bestämmer sig för att fortsätta med detta varje vecka eller varannan? Mvh Jessika

Anonym sa...

På middagsfrid hemsida under vanliga frågor finns svaret på din fråga. Man måste ta minst två leveranser innan man säger upp. Min familj körde på det och nu är vi fast.