fredag 9 januari 2009

Mailutskick till prenumeranter 11-13 jan

Hej alla fantastiska människor därute!
Tack för att ni fortsätter att köpa mat från oss, det är ett stort förtroende. Den här veckan får en del av er prova på en ny produkt, sojaprotein i strimlor som används som kött. De är väldigt användbara och kommer från icke-genmodifierade sojabönor. Om ni gillar ”sojaköttet”, spana gärna efter det på Hemköp. I sortimentet finns också ”färs” och kuber som passar som ersättning för kött i diverse rätter. Vi har en ständigt pågående diskussion inom Middagsfrid om den här typen av produkter. Koffe är väldigt negativ till allt vegetariskt som försöker likna kött eller kycklingfilé, det stör han sig på enormt. Sojakorv är djävulens påfund, menar han. Han får delvis medhåll av några andra, medan Lotta och jag tycker tvärtom. Alla initiativ för att minska köttkonsumtionen är tillåtna. Det viktiga är att det smakar gott, tycker vi.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Spaghetti Hjortbolognese, Asiatiska fish cakes, Sojagulasch samt Kycklingwok med grönsaker. Vi hade tänkt oss kolja till våra fish cakes, men det har varit storm och det finns ingen kolja att tillgå just nu. Sej blir också gott, men biffarna blir lite annorlunda i färgen.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs ris, vitlök, tomatpuré, soja, ströbröd, buljong, vinäger, dijonsenap, lagerblad, oregano, timjan, basilika, rosmarin, paprikapulver och ingefära (malen).

Efterrättstips. Apelsinerna är så goda så här års, så passa på att göra en god Apelsinsallad i helgen! Det är mycket godare än vad det låter. Skär av skalet på en massa apelsiner (minst 1 per person) med kniv, skiva dem och lägg skivorna på ett fat. Om du kan få tag i det, garnera med blad av grönmynta. Det är så gott! Grovriv 100 g mandelmassa och stek det frasigt i torr stekpanna på medelvärme. Smulorna ska få lite färg. Det blir som frasiga kaksmulor att strö ovanpå. Servera smulorna till apelsinerna. En klick turkisk yoghurt eller lättvispad grädde är gott till! Köp den lyxigaste mandelmassan, då slipper du tillsatser. 60% mandel ska vara. Variant: blanda skivad ananas och kiwi med apelsinskivorna.

Tyck till om våra maträtter. Din åsikt är viktig för oss och vi behöver den för att hela tiden förbättra veckomenyerna. Därför ber vi dig ge oss ditt betyg på din senaste veckomeny. Det är fem frågor och tar garanterat mindre än 1 minut att svara på J
· För dig som får leverans varannan vecka – hjälp oss att utvärdera vecka 51 (14-16 dec) [Till utvärderingen v.51]
· För dig som får leverans veckovis – hjälp oss att utvärdera vecka 2 (4-6 dec) [Till utvärderingen v.2]

På gång just nu. Snart kommer du själv att kunna göra ändringar i din prenumeration via vår hemsida, t ex göra uppehåll vid semester, säga upp din prenumeration eller ändra din adress. Snart kommer också våra fakturor att bli tydligare.

Sportlov. Meddela oss gärna i god tid om ni ska åka bort på sportlovet och önskar avbeställa er leverans, dock senast 11 dagar i förväg.

Ny portkod? Glöm inte att meddela oss om detta! Om ni inte är hemma eller anträffbara per telefon, orsakar det problem och förseningar för våra chaufförer.

Tipsa en vän! Var med i utlottningen av en sprillans ny Bosch hushållsmaskin. Butikspris inkl alla tillbehör uppgår till närmare 10 000 kr! Om du tipsar en vän om Middagsfrid som anger ditt namn i samband med beställning av en prenumeration (i fritextfältet), är du med i utlottningen av en maskin som kan baka, vispa, hacka, strimla osv – ja, nästan allt utom att hämta barnen på dagisJ. I slutet av januari drar vi lott bland alla de namn som angivits som tipsare och utser en vinnare. Självklart kommer ditt namn att stå på fler lotter om du tipsar flera personer!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag kommenterar gärna i era undersökningar, men 50 tecken är alldeles för lite. Öka gärna teckenmängden.

Jag ville skriva att wok inte är så uppskattat hos oss. Det är svårt att få det bra utan en bra wok och det är stört omöjligt att skiva/hacka/flisa allt så litet/smalt/tunt som det ska hackas för att bli bra.

Sen vill jag tacka för ekologiska grönsaker! Två små kålfjärilslarver låg i vårt kylskåp i veckan. Då blev jag förvånad, men glad!

/INger

Kicki sa...

Hej!
Hittills använder vi en programvara som inte tillåter fler tecken, men tack för feedbacken. Vi ska se över detta.

Lisa Förare Winbladh, som är en riktig guru inom matlagning, brukar faktiskt säga att det är meningslöst att ens använda wok om man inte har gasspis. Hon menar att en stor stekpanna funkar precis lika bra. Dock respekterar jag såklart din åsikt ändå.

Malinka sa...

Det kanske är för att vi har gasspis, men kycklingwoken var jättegod. :-D

Hjortbolognesen smakade också gott, men maken tog dubbelt så mycket vitlök och slängde nog i mer av annat också (plus en slatt överbliven balsamvinäger). Två vitlöksklyftor på 1 kg kött och 800 gram tomatsås är lite lite, tycker vi.

Fiskbiffarna var bra, men det var inte riktigt ert recept. ;-) Eftersom vi har lärt oss nu att vi gillar mer kryddat än vad ni gör, så hade jag i både lök, vitlök och några msk lime. Hade jag bara tänkt på det lite tidigare skulle jag ha ersatt saltet med fisksås.

Vi är lite tveksamma till limebladen i fiskbiffarna. De är väldigt hårda, och jag är tveksam om det hade hjälpt att smula dem mer. Lite limeskal kanske hade varit bättre? (Plus limesaft, tycker jag.)

Alison sa...

Hjortbolognesen var god. Vi hade bara fina viner hemma, annars hade vi haft med en slurk rött också. Parmesan funkade fint till.

Fiskbiffarna var också goda, men vi håller med om att limebladen kändes lite hårda och att de kunde ha bytts ut mot limeskal.

Kycklingwoken var verkligen supergod! Vilken enkel marinad, den ska vi absolut använda igen.

Ikväll ska vi göra sojagulaschen. Spontant gillar vi INTE köttsubstitut och hoppas att det inte blir mycket mer av den varan. Det finns så många goda vegetariska recept utan sojakött, quorn (som smakar INGENTING) etc.

Anonym sa...

Hej!

Så mycket mustigare det blev med hjortfärs! Och då är jag ändå ingen viltanhängare ... Vi hade i och för sig i en hel del annat också, men det blev verkligen jättegott!

Även fiskkakorna blev goda tyckte vi - lite mariga att få till kanske.

Wok är svårt att få till utan gasspis - absolut. Vi har därför gett upp när det är wokrecept så att vi antingen struntar i dem eller kokar grönsakerna först, då funkar det ok.

Håller med Alison vad gäller köttsubstitut - bort med tofu, sojafärs och annat. Vegetariskt helt ok - men då som sagt helst utan substitut. Linssoppan t ex är hur god som helst - mer sånt!