fredag 6 februari 2009

Mailutskick till prenumeranter vecka 7

Hej!
Vi har ju nyligen börjat utvärdera våra maträtter. Många av er har tyckt till och vi kan tydligt se vilka maträtter som är populärast. Laxbiffar med sötsyrlig sås är den rätt som hittills fått bästa betyg av er. Andra mycket populära rätter som säkerligen kommer igen är Spaghetti Hjortbolognese, Ugnslax med russinris och pepparrotsfraîche, Fiskpytt med kaviarcrème, Fiskfilé i currysås med zucchinistrimlor, ägg- och tomathack, Kycklinglårfilé med mozzarella och prosciutto, Enchiladas à la Mexiko och Pasta med rökt lax, fänkål och champinjoner. Vi var lite förvånade över att fiskrätterna är så uppskattade! Sojagulaschen fick ett relativt lågt betyg, så den kommer vi nog att stryka från repertoaren om vi inte helt plötsligt får in en massa positiva synpunkter från folk som glömt tycka till.

I förrgår var jag på en konferens om kost och hälsa hos barn. Rubriken för konferensen var ”Övervikt fortsatt knäckfråga – Bättre samverkan ger friskare barn”. Det gav ny inspiration och påminde om att det alltid är vuxna som bär ansvaret för vad barn äter. Det är föräldrar, mor- och farföräldrar och personal inom förskola/skola. Till viss del har också vi företagare ett ansvar, tyckte folkhälsominister Maria Larsson och syftade på butikshandeln. Godis precis vid kassorna är olyckligt för barnfamiljer liksom extrapriser på onyttiga varor, det håller jag med om. Middagsfrid är en slags virtuell butik som vill hjälpa till med att förbättra barns hälsa. Det gör vi bl.a. genom att vägra leverera vissa produkter och alltid leverera mycket grönsaker. Jag vill gärna se en ICA Maxi som går ut och garanterar: ”På våra hyllor finns inga produkter med natriumglutamat (E621)!” Folkhälsoministern pratade vidare om allt regeringen hade gjort och vilka utredningar som skulle tillsättas för att komma åt problemet, vilket fick Bert Karlsson att börja hojta att det var ren och skär lögn och att miljonerna som satsas på våra vägar borde satsas på skolmaten istället. Bert river upp känslor med sitt burdusa beteende, men jag är ändå glad att han engagerar sig i skolmatsfrågan. Det behövs.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Spaghetti/linguine med räkor, chili, citron, persilja och vitlök samt ugnsbakade zucchinistrimlor, Marinerade fläskkotletter med cole slaw och korngryn, Timjan- och fetaostfylld kycklinglårfilé med tomatsallad samt Fransk vingryta.

Detta har du hemma. Du behöver ris, balsamvinäger, socker, vitvinsvinäger (eller annan ljus vinäger), svensk senap, smör, soja, buljong och vetemjöl. Det går bra att reda den franska vingrytan med arrowroot eller potatismjöl om man är känslig för vete. Arrowroot finns i kryddstället i butiken. Vi skickar med en vitlök denna gång eftersom det går åt ganska många klyftor den här veckan.

Efterrättstips. Här kommer ett kul och superenkelt efterrättsrecept. Man gör en snabb-chokladmousse och klickar ut den på t ex noblesse-plattor och garnerar med bär. Du behöver: 1 burk kesella (10%), 4 msk kakao, 6 msk florsocker, 1 paket noblesse chokladplattor samt några jordgubbar eller hallon. Gör så här: Blanda kesella, kakao och florsocker till en kräm. Spritsa eller klicka ut krämen på chokladplattor och sätt en jordgubbe eller ett par hallon på varje. Servera dem från en bricka som man brukar med cocktail-tilltugg. De kan ätas med händerna. Den här satsen räcker gott och väl till 8 personer.

Vinnaren av BOSCH-hushållsmaskinen utsedd. Vi säger grattis till Anna Sandström i Stockholm som vunnit supermaskinen från Bosch. Fem finalister drogs bland alla dem som tipsat folk att bli prenumeranter hos Middagsfrid. Dessa fem fick några dagar på sig att motivera varför de ville ha hushållsmaskinen. Sen drog vi en person från de fem som fick maskinen. Hon råkade dessutom ha den längsta och bästa motiveringen: ”1. Maken klagar lite på allt hackande så en hushållsassistent skulle passa fint. :) Han har inte riktigt fått upp tempot ännu. Jag är väl inte heller så snabb men jag älskar alla goda grönsaker som ingår i recepten. Vi använder mixerstaven ibland för att dölja för barnen att det är så mycket grönsaker i... då äter dom med god aptit. Annars är det väl en del arbetskamrater och bekanta, som t.ex. pendlar till Stockholm från Västerås, Uppsala och Strängnäs, som önskar att ni skulle leverera i fler städer... 2. Det bästa med Middagsfrid är att det är goda maträtter som man med minimal arbetsinsats lagar till eftersom allt kommer hem till dörren och att det förenklar våra hektiska liv med heltidsjobb och två små barn. Vi äter idag mycket mindre halv/helfabrikat, nyttigt! Det var många saker det...”

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Stort tack för tipsen på ost utan konserveringsmedel (i samband med veckomenyn vecka 6). Läste efter tips på er hemsida Mats-Erik Nilssons böcker under julhelgen och har sedan dess varit på jakt efter bl.a. ost utan konserveringsmedel. Till din lista kan jag lägga Engelsk cheddar.

Kicki sa...

Tack för cheddartipset!

Anonym sa...

Den här veckans mat var lite sisådär tycker vi. Räkpastan var lite väl tam - något fattades, vet dock inte vad ... Fläskkotletter är gott men tyvärr är jag ingen vän av coleslaw, men gillar man det var säkert rätten helt ok.

Sedan till kycklingen - helt ok, men varför inte skippa tomater vintertid?! De smakar ingenting - bleka och totalt smaklösa! Jag älskar tomater men dessa ICAS ekologiska vintertomater är verkligen dåliga. Bort med dem!

Tess