torsdag 12 februari 2009

Mailutskick till prenumeranter vecka 8

Hej alla prenumeranter!
Veckobladet kommer ut lite tidigt den här veckan, för imorgon tänkte jag åka till Yasuragi och ladda batterierna lite. Det har varit några intensiva veckor och ibland har jag behov av lite tystnad. Dags för en paus, helt enkelt. Övriga medarbetare på Middagsfrid kommer att äta lunch på Gondolen imorgon för att de uppnått ett gemensamt mål, det är de verkligen värda! Hurra för Emma, Helena, Linn, Dominique, Petteri, Therese, Victor och Koffe!

Jag vill betona att LCHF-dieten som jag skriver om veckobladet den här veckan inte är något som vi ska börja med i Middagsfrids kassar. Jag läser kontinuerligt om olika matfilosofier och tycker att många har sina poänger, t ex raw food, vegankost, GI och stenålderskost. Det ska däremot mycket till innan jag helt övergår till någon av dessa. Raw food är nog bra för att näringen bibehålls i maten, men vissa kanske får problem med matsmältningen. Vegansk kost är bra för miljön, men ger för dålig mättnad för somliga osv. Nästan alla kostexperter är överens om att vitt vetemjöl, transfetter och socker är dåligt och att grönsaker är bra. Det finns åtminstone någon slags gemensam nämnare, vilket känns ganska bra.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Osso bucco på kalkon, Fiskgratäng med rotfrukter, Broccoli- och nötfärsbullar med tomatsås och pasta samt Quinoapilaff med stekt halloumi och tomat- och bönsallad med ägghalvor.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs nästa vecka ris, pasta, smör, olivolja, vetemjöl, buljong (helst pulver, har du bara tärningar motsvarar 1 msk pulver 1 buljongtärning), lagerblad, torkad basilika och vitlök.

Efterrättstips. Här kommer ett enkelt och fräscht efterrättsrecept: Apelsiner och kiwi med kanel. Skär (med kniv) av allt skal och vita hinnor från 3 stora apelsiner. Skala 2 kiwifrukter. Skiva apelsinerna tunt och lägg upp snyggt på ett fat. Strö över 1 tsk kanel och ringla över ca 1 msk flytande honung. Fördela snygga gröna kiwiskivor ovanpå. Servera med mezeyoghurt eller turkisk yoghurt, passar perfekt efter en tyngre middag!

Inga kommentarer: