onsdag 25 februari 2009

Recept på LCHF-bröd

Här kommer ett gott och enkelt recept på ett kolhydratfattigt bröd.

1 avlång bakform i aluminium eller teflon

Ingredienser:
50 g jäst (för matbröd)
2 dl vatten
1 msk solrosolja
1/2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
4 msk dinkelsikt eller vetemjöl
1/2 dl psylliumfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 dl kruskakli
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö eller oskalat sesamfrö
1 dl rumsvarm yoghurt (10% fett)
2 msk smör till formen

Ugn 175 grader

1. Värm vattnet til fingervarmt i en kastrull.
2. Smula sönder jästen i en degbunke.
3. Tillsätt vattnet och oljan och lös upp jästen.
4. Tillsätt salt och mjöl och rör om.
5. Låg jäsa 10-15 min under bakduk.
6. Tillsätt övriga ingredienser utom yoghurten.
7. Arbeta samman ingredienserna.
8. Tillsätt yoghurten. (min kanske inte var helt rumsvarm men det gick bra ändå)
9. Låt brödet jäsa i formen i 15 min under bakduk.
10. Grädda tills brödet är genomgräddat, 40-50 min. (för mig tog det 45 min)

Hela brödet innehåller 80g kolhydrater.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Började äta LCHF kost denna veckan, allt har flytit på bra. Tänkte prova detta bröd, men är nötallergiker. Tror du att jag bara kan utesluta pumpakärnorna? Eller skall jag ersätta med något annat?

LCHF-Bröd sa...

Tack för receptet! Detta bröd ska garanterat provas. Här på min länk så hittar du ett annat jättegott LCHF Bröd nästan helt utan kolhydrater! :)

R sa...

lchf bröd är det väl knappast när det innehåller massa mjöl..