onsdag 4 november 2009

KRAV tillåter en del farliga tillsatser

Tommy Svensson, hela Sveriges tillsatsguru, skriver i sitt senaste nyhetsbrev (nr 4, 2009) att KRAV numera tillåter många farliga tillsatser. Exempel är salt med E536 som innehåller cyanidföreningar som får användas fritt i KRAV-produkter, rökarom får användas i KRAV-märkta charkprodukter och konserveringsmedlena E200, E202,E203, E211 och E213 (enligt Tommy tillhör dessa de absoluta värstingarna bland tillsatser) får användas i diverse fiskprodukter med KRAV-märket. Vissa av dessa konserveringsmedel kan tillsammans med natriumnitrit E250 bilda det farliga ämnet bensen. Det är ju inte otänkbart att man får i sig av dessa i kombination vid t.ex. en buffé. Sammanfattningsvis kan man säga att även KRAV-produkter bör granskas ordentligt. Märket är ingen garanti för att den är hälsosam. Läs hela nyhetsbrevet, http://matklok.se/dokument/TommySvensson2009-04.pdf

3 kommentarer:

Peter Wannding sa...

I ett tidigare blogginlägg skriver Kicki Theander att "Min affärsidé går inte ut på att skrämmas, det tror jag är ganska uppenbart". Nu skriver hon att Krav tillåter en del farliga tillsatser. Vad är det om inte skrämselpropaganda?

Kicki sa...

Det är en information. Jag vill uppmana folk att läsa på förpackningar, oavsett om det står KRAV eller inte på. Du måste väl ändå hålla med om att det ligger något i detta?

Johan sa...

Ja, nu är det ju bara det att Tommy S säger att det finns rökaromn i KRAV-godkänd bacon. Men det finns ingen KRAV-bacon. Och möjligen kan det vara farligt att kombinera med nitrit, men KRAV tillåter inte nitrit. Och KRAV tillåter inte E-numemr i diverse fiskprodukter, utan bara vissa. Så det är mycket som är fel i Tommys nyhetsbrev. Så kvaliteten på informationen är kanske inte så hög.

Jag gjorde ett inlägg om detta för ett tag sedan: http://ekotank.blogspot.com/2009/11/hur-kan-krav-tillata-sobater.html