söndag 15 november 2009

Skäm bort dig själv med lammstek

En lördag eller söndag när du har tid, gå till någon saluhall och be om lammstek med ben. Möjligen kan stormarknaderna ha detta också. Det är en av mina favoritfestmåltider. Det blir mycket godare med ben! Jag gillar Jamie Olivers recept, jag tror att jag prövat alla hans varianter. Igår mortlade ihop vitlök, färsk salvia och salt, tillsatte sedan pressad citron och olivolja. Denna blandning samt pancetta (lufttorkat sidfläsk) petade jag sedan in i skåror som jag skar lite här och där på steken. Jamie rekommenderar också att med en smal kniv göra en "tunnel" längs benet som man sedan proppar full med pancetta och salviagucka. Det blir fantastiskt gott och med köttermometer går det inte att misslyckas. 72 grader är lagom om man inte vill ha köttet alltför rosa, kör till 75 grader om du vill ha genomstekt kött. Jag glömde fotografera skönheten, men jag lovar att det var vackert och att det vattnades i allas munnar!

2 kommentarer:

Berra sa...

Hermans ekohandel på Tegnérgatan 3 i Stockholm säljer jättegott lammkött nu. Deras fläskkött är också väldigt fint. Ska nog köpa julskinkan där i år.

Kicki sa...

Tack för tipset! De har fantastiskt ekologiskt (dock ej KRAV-märkt) lamm i Söderhallarna, men det kostar skjortan. Jag tror att jag betalade 229 kr/kg för lammstek med ben.