måndag 23 november 2009

Jag väljer rent salt

Salt används dagligen och därför tycker jag att det ät viktigt att välja ett bra salt. Många sorter har klumpförebyggandemedel i sig som i sin tur innehåller giftet cyanid. Välj istället salt utan tillsatser såsom Himalayasalt och havssalt.Titta även noggrant på kryddblandningar. Här finns det bra att köpa också! Biofood har en bra serie och Tomas Di Leva har också lanserat några bra kryddblandningar. Vi gillar också Pepparmix, där både Santa Maria och Kockens har tillsatsfria varianter.

4 kommentarer:

Alison sa...

Nu när jag läst om himalayasalt på denna blogg för femtielfte gången måste jag kommentera.

Himalayasalt är INTE så fantastiskt och rent som de som säljer det vill få det att framstå. Det har gjorts en hel del granskningar; här är ett blogginlägg som sammanfattar det hela rätt väl:
http://www.mje.se/blogg/2007/04/himalayasalt-mirakelmat-eller-bluff.html

Läs bland annat under rubriken "Var kommer saltet ifrån?" och häpna.

jens sa...

Ja, jag är också lite skeptisk till himalayasalt, en produkt där endast 97% av innehållet finns med på innehållsförteckningen...

Kicki sa...

Jag har aldrig skrivit att det är ett mirakelsalt, bara att det är tillsatsfritt. Jag ringde nyss upp en leverantör och frågade om varför de bara specar 98% av innehållet. Det beror på att man alltid får med naturliga spårämnen och mineraler vid saltbrytningen. Det kan t ex vara kalcium och magnesium.

Ursäkta upprepningen, men den här informationen har efterfrågats mycket på sistone och ingen orkar gå tillbaka och kolla gamla blogginlägg. Men jag ska tänka på det i fortsättningen.

Alison sa...

Nej det är inte upprepningen som retar mig - där förstår jag absolut att folk inte går tillbaka och läser gamla inlägg - utan det faktum att Himalayasalt gång på gång framställs som ett nyttigare alternativ när det i själva verket inte skiljer sig nämnvärt från vanligt vägsalt, som inte får användas i livsmedel.

Sedan kan det absolut finnas bättre (hårt kontrollerade) och sämre (med "spårämnen" som bly) varianter av himalayasalt, men problemet är ju att alla ingår under samma benämning.