torsdag 19 november 2009

Riktig råvara och färre rätter på julbordet

Sara Begner på Coop föreslår i senaste numret av Mersmak att satsa på lite färre rätter på julbordet i år, men att satsa på lite bättre råvaror och att göra mer själv. Hon säger att hon vill få in långsamheten i julen igen. "Att stå vid spisen och låta den egna risgrynsgröten puttra, eller ugnsbaka en egen liten skinka så att juldoften sprider sig medan man själv sitter tillsammans och läser - det är riktigt julmys!" Så skriver Sara och visst låter det mysigt? Jag håller med! I år flyr jag dock fältet och tar med mig familjen till USA där jag åtminstone inte är huvudsansvarig för maten. Självklart kommer jag att hjälpa till och amerikansk julkalkon är fantastiskt gott!

3 kommentarer:

Björn Felten sa...

Ett sätt att minska stressen inför julens matlagning är att sprida ut vedermödorna över en längre tid.

TV3 körde en slags adventskalender med Jan Boris-Möller i mitten av 1990-talet, Julens Goda, där han körde just den varianten. En hel del julmat kräver ju lång förberedelse, andra kortare, så att lägga en kvart om dagen är ju perfekt.

Tyvärr lägger denna förbaskade upphovsrätt (eller rättare sagt misshandeln av den) hinder i vägen för att sända programserien i repris (något bråk mellan TV3 och TV4 där JBM senare medverkade), men boken som serien bygger på går fortfarande att få tag i om man har tur (antikvariat, Tradera eller liknande).

Bortsett från JBM-hatarna på Taffel, med Lisa F.W. i spetsen, så anser nog de flesta att JBM:s tankar och idéer har vitaliserat den svenska kokkonsten något enormt. Själv har jag en tiodagars vin- och matresa till Frankrike, med JBM som ciceron, att tacka för mitt stora matlagningsintresse.

Kicki sa...

Tack för inlägget, Björn! Jag håller med dig om att mycket av julens mat handlar om förberedelser och det är relativt få rätter som egentligen kräver mycket hands-on-tid. Kände inte till att Lisa FW var emot JBM. Jag har ingen uppfattning om honom faktiskt, men kanske ska skaffa mig en. Lisa kan vara lite vass vid tangentbordet, men hon är en härlig skribent och en stor inspiratör för mig!

Mikaela Mars sa...

Låter klokt, man har ju alltid alldeles för mycket mat över efter julbordet, det slår aldrig fel!