måndag 2 november 2009

Nyckelhålet en hälsosymbol? Nej!

Agneta Dreber är i farten igen med Dagens Dreber. VD för Livsmedelsföretagen är nöjd med vår anrika nyckelhålssymbol och vill till och exportera den. Jag har länge varit kritisk mot denna, eftersom den inte tar hänsyn till vilken kvalitet fettet i olika produkter har eller till tillsatser. Vegetabilisk är bättre än animaliskt, punkt slut. Varmpressad skräpolja/margarin eller högkvalitativ kallpressad olivolja spelar ingen roll, det viktiga är att det är lite fett. Symbolen fokuserar på kalorier och kan vara riktigt vilseledande för konsumenten, anser jag. Agneta och jag representerar skilda världar. Jag skulle aldrig drömma om att välja en crème fraiche med 5% fett, då är det ju ingen crème fraiche. Vatten har tillsatts den riktiga produkten och sen har man fluffat till den med modifierad stärkelse. Du hittar nyckelhålssymbolen på massor med tillsatsvaror.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Vatten har tillsatts den riktiga produkten"
Jag är inte heller någon vän av lättprodukter, men där är jag rätt säker på att du har fel. Creme fraiche med 34% fetthalt utspädd till 5% fetthalt skulle bli väldigt vattnig, med ca 85% tillsatt vatten.
Det handlar om hur mycket av skummjölken man tar bort. Lätt creme fraiche borde nog snarare heta lait fraiche, för det är filmjölk med en minimal gräddskvätt i det handlar om. Filmjölk som sedan måste stagas upp med stärkelse för att åtminstone ytligt påminna om originalet.

Kicki sa...

Exakt hur de får fram produkterna är jag ingen expert på, det kan jag erkänna. Men om man tar bort en massa fett blir ju produkten mycket vattnigare. Sen måste man ju fylla ut det med något, därför ingår modifierad stärkelse i de flesta magra yoghurtar, lätt crème fraiche m m.