fredag 17 juli 2009

Mandel- och aprikostårta

Efterrättstips. Gör en vacker och hyfsat nyttig Mandel- och aprikostårta med grädde och bär till helgen. Receptet kommer från en GI-efterrättsbok och kräver ingen ugn. Dock behövs matberedare. Det är en efterrätt med vuxen smak som går snabbt och enkelt att göra. Tårtan fick mycket gott betyg av alla på Middagsfrid! Du behöver 200 g mandel (gärna med skal), 100 g torkade aprikoser, 2-3 msk rom eller annan sprit eller apelsinjuice (ta juice om det finns barn, gravida eller nykterister i sällskapet), ½ dl kokosflingor, 3 dl vispgrädde och 1 ask färska hallon. Det går bra med jordgubbar, blåbär eller vindruvshalvor också. Mera bär eller annan frukt kan serveras vid sidan av för tårtan är ganska mastig. 1. Kör mandel och aprikoser till smulor i matberedaren. 2. Fukta blandningen med sprit eller juice, så att den blir ungefär som en smulig deg. 3. Fodra en pajform med plastfilm och häll ut smuldegen i formen. Strö över kokosflingorna som strössel för att degen inte ska bli för klibbig på fingrarna och tumma ut degen i formen. 4. Ställ formen kallt en stund för att den ska stelna och torka något. 5. Ta upp botten och lägg den på ett fat. 6. Vispa grädden. 7. Innan servering, bred på grädden och garnera med bär.

Inga kommentarer: