fredag 31 juli 2009

Somrig citrontårta

Här kommer en höjdare till efterrätt, perfekt att göra i ordning i förväg. Ingen ugn behövs heller. Receptet kommer från den gamla kokboken Systrarna Voltaires mat.

Gör så här: 1. Ta fram tre mindre bunkar. I bunke 1 lägger du två äggvitor. I bunke 2 häller du 1,5 dl vispgrädde och i bunke 3 lägger du 2 äggulor, 1 dl socker (gärna fruktsocker), 1 tsk (äkta) vaniljsocker, rivet skal och saft från 1 liten citron och 2 dl crème fraîche. Vispa innehållet i varje bunke separat, skölj visparna med vatten emellan varje – börja med äggvitorna som måste vispas till ett hårt skum som bildar små toppar när man drar upp visparna. Vispgrädden ska vispas någorlunda hårt, men inte så att den blir grynig. Blanda ihop alltsammans och häll i en form (behöver inte smörjas). Riv över 4 digestivekex! Frys i minst 4 timmar. Klart!

Tårtan är jättegod som den är eller med jordgubbar till.

1 kommentar:

Karin Zetterlund sa...

Gott och enkel att göra, bara plocka fram från frysen när det är dags.//karin