söndag 13 september 2009

Längtar efter kryddstark mat

Jag älskar kryddstark mat, men mina barn är väldigt känsliga, även om det är ganska snälla kryddor som färsk ingefära om det är för mycket. Idag gjorde jag en sydafrikansk Bobotie (typ köttfärslimpa med äggstanning) och de kunde inte äta den. Jag tyckte bara att det var sött, salt och mustigt. Jag trodde de skulle älska det. Jag vet inte hur många gånger jag lagat maträtter som jag själv tyckt varit milda och sen klagar barnen på att det är för starkt. En riktigt het asiatisk glasnudelsallad med räkor, lime, chili och koriander tillhör mina favoriter, men det är helt otänkbart att göra något liknande utan chilin. Det är den som gör det! Samma sak gäller starka rätter på kokosmjölk, det blir aldrig samma sak med mild kryddning.

Jag funderar över vilka alternativ som finns:
1. Helt offra att laga kryddstark mat tills barnen är äldre och passa på när man äter lunch ute
2. Laga två olika middagar, en till oss och en till barnen (innebär en massa merjobb).
3. Försöka hitta en gyllene medelväg där jag kryddar försiktigt och sen ställer fram extra kryddor åt oss vuxna (funkar inte riktigt så med matlagning).
4. Fortsätta att äta starkt och lita på att barnen vänjer sig. De thailändska barnen har inga problem med chili.

Det brukar bli en mix av alla fyra för min del. Hur gör ni?

6 kommentarer:

Karin sa...

Jag har ett par fiffiga knep:

Blanda det starka i uppstekta grönsaker som paprika och lök och blanda det med t ex bulgur vid bordet till dig själv och låt barnen slippa.

Servera rikligt med gurka till - svalkar om det är lite starkt.

Och nej, avstå inte från kryddorna tills barnen blir större - jag tror aldrig att de lär sig uppskatta det om det inte serveras. En hungrig unge som vet att det bara är detta som bjuds, äter nog ändå?

Jag har själv erfarenhet av "4 små rätter" varje kväll men det är slut sedan några år tillbaka. Döttrarna är 15, 12 och 5 och det händer väl aldrig att alla älskar en middag (jo, dina parma- och mozzarellafyllda kycklinglår) men det funkar.

Kicki sa...

Tack för tipsen! Det är nog en bra medelväg, att satsa på lite olika rätter och tillbehör där alla inte behöver ta av allting.

Anonym sa...

Hos oss funkar bara nr 1, varken barnen eller fadern vill ha "några konstigheter" i maten. Så jag får äta god mat på lunchrestaurang istället.

Anonym sa...

För oss blir det en mellanting mellan 3 och 4. Om det blir curry eller chili har jag tillbehör som barnen kan ta mer av/spä ut med. Handlar det om andra kryddor som inte "bränns" men ändå har stark smak brukar det funka! / Dominique

Anonym sa...

Har precis samma problem, jag älskar stark mat, men barnen gör det inte. Tycker att de borde ha vant sig, de har alltid fått det men icke. Oftast gör jag något annat till dem när jag vill krydda på ordentligt

Kicki sa...

Tack för alla inlägg! Man får passa på när man äter ute, det är kanske enklast. Jag har dock vänner som nästan alltid lagar en egen middag till sig själva som de äter när barnen har somnat. Jag kan förstå det då och då, men tycker också att det är viktigt att man äter tillsammans som familj. Barnen lär sig av de vuxna vid matbordet.