torsdag 24 september 2009

Varför skriver inte Naturskyddsföreningen om nötköttet?

Middagsfrid är bronssponsor till Naturskyddsföreningen och har tyckt att de gör bra saker som ligger i linje med vår verksamhet. Vi är förvånade över att de inte använder sin tidning Sveriges Natur för att kommunicera det som vi ser som en av de största koldioxidreducerande åtgärderna för konsumeter, nämligen att vi bör äta mindre nötkött. Det går inte att blunda för fakta längre. De pratar fint om öppna landskap och biologisk mångfald, när ett mycket större problem hotar hela vår planet. Dags att börja skriva om det mest angelägna, tycker jag. Vi lyssnar gärna på argument för öppna landskap och biologisk mångfald också, de kanske har en förklaring till hur detta kan vara viktigare frågor än nötköttsproblemet. Men även om nötköttet vi äter kommer från gräsbetande djur från granngården är den ändå miljövidrig ur ett koldioxidutsläppsperspektiv, eftersom den rapar, pruttar och idisslar samt har en mycket låg s k foderomvandlingskoefficient. Det går liksom inte att blunda för fakta.

2 kommentarer:

Kristoffer sa...

Jag håller med om att det är viktigt att vi svenskar måste äta mindre kött än vad vi gör idag.

Men Naturskyddsföreningen brukar väl ändå snacka om att minska köttkonsumtionen? När jag kollade hemsidan nu ligger det dessutom på första sidan. :) Dessutom är det ju miljövänliga veckan nu!

Kicki sa...

Ja, ibland pratar de allmänt om kött. Det är dock en enorm skillnad mellan olika sorters kött. Nöt är tre gånger värre än vad du än väljer för kött istället och ännu större skillnad blir det om man jämför med vilt och fågel. Det är våra kära tacos, hamburgare, köttbullar och köttfärssås som vi måste börja laga på nya sätt. Den svenska kon är en del av vår kultur och jag tror inte att man vill inse hur läget är.