tisdag 22 september 2009

Köttmängd har ökat rejält sedan 1985

Enligt Hemmets kokbok från 1985 kan man läsa att rekommenderade mängder av benfritt kött till gryträtter är 75-100 g per portion. I senaste upplagan av Vår kokbok rekommenderas 125-150 g per portion för samma typ av rätter. Nuförtiden behövs alltså större portioner. Intressant.

6 kommentarer:

Äppelträdet sa...

Ja, verkligen intressant.

Anonym sa...

Ökningen är på nästan 60%! Man kan fundera över om det är kroppens näringsbehov som har förändrats så dramatsitk de senaste tjugo åren eller om det kanske finns kommersiella krafter bakom denna (klimatbelastande) förändring.
Victor

Anonym sa...

Ja, eller så har vi bara vant oss vid större portioner som ett led i att vi har råd med mer och väger mer...

/Lena

Anonym sa...

Verkar inte vara ngn ny uppgift. I min Vår kokbok från 2001 finns samma uppgift. Däremot rekommenderas endast 100-125 g i upplagan från 1997 -så ngnting hände där för drygt 10 år sedan?? Vad säger SLV, Vår kokbok brukar ju följa deras rekommendationer.
I den utmärkta boken Mått för Mat, som gavs ut av Coop och Icas provkök tillsammans, skiljer de på inköpsmängd och serveringsportion: för inköp, alltså före lättnad och svinn vid tillagning så sägs 125-150 beroende på mängd grönsaker i grytan, som serveringsportion sägs 75-100 g beroende på grönsaksmängd. Mängderna är de samma för gris, nöt och lamm.
/Kokerskan

Anonym sa...

Det gäller inte bara kött. Min kokbok från början av 80-talet anger 2 - 2½ dl ris till 4 portioner. På rispaketet jag har hemma anges 3 dl till 4 portioner, 20 - 50 % mer. Samma sak med pasta, då ansågs 250 g vara lagom till 4, nu anges 100 g per portion, en ökning med 60 %

Det kan också handla om att definitionen av en portion har ändrats, från den mängd man lägger upp på en tallrik (serveringsportion), till den mängd man antas äta totalt, ofta mer än en serveringsportion.
/Cathy

Kicki sa...

Kul att höra alla era inlägg! Jag ska forska lite i vad SLV säger, inte för att jag litar på dem men det vore intressant att veta. Min uppfattning är att deras rekommendationer ger dålig eller mycket liten vägledning för att äta bra. Deras information om tillsatser är rena floskler och det sunda förnuftet talar emot mycket av det.