söndag 15 november 2009

Alltid något litet matprojekt på gång

Hemma har jag alltid något mataktigt på gång. Det ligger bönor i blöt i en bunke på diskbänken. Jag kanske groddar linser eller frön. Helt bovete brukar jag lägga i blöt så att det kan kokas till gröt snabbt nästa morgon. Medan jag lagar middag brukar jag blanda hemgjord müsli som jag sedan rostar i ugnen efter middagen med jag diskar. Man måste röra runt lite var tionde minut. En kväll då man äter rester kan man passa på att koka 1 kg rödbetor. Låt dem kallna så har du ett gott tillbehör till middag de kommande dagarna. De är goda kalla, skalade och tärnade med en senapsdressing och hackad persilja. Eller skiva dem tunt, lägg ut fint i ringar på ett fat och ringla över lite olivolja och balsamvinäger och servera med feta- eller halloumiost. Medan man lagar middag passar det också att koka bönorna som legat i blöt. Svarta bönor är gott, det älskar barnen. Blanda med finhackad rödlök, ljusa russin, småhackad gul paprika och persilja. Finhackad morot blir också gott i. Pressa i lite citron och tillsätt lite olivolja. Salta och peppra. Nu har du en matig bönsallad som håller fem dagar i kylen. Om man har "ett rullande hushåll" där man hela tiden tänker några dagar framåt så äter man mycket bättre! Dessutom blir det hyfsat ansträngningslöst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du något bra recepttips på hemgjord müsli?
/Tina

Kicki sa...

Jag gör alltid min bara från huvudet, men i början följde jag Anna Bergenströms "Lagom lyxig musli" från "Nya Annas mat" men tog mindre råsocker. Med tiden tog jag allt mindre socker och nu var det längesen jag hade något socker i. Gojibär, russin och torkad klippt frukt räcker gott och väl som sötningsmedel. De rostar jag inte utan blandar i efteråt.