tisdag 5 maj 2009

Äntligen har medierna fått upp ögonen för...

...matvalets stora inverkan på klimatet. SvD publicerade nyligen en artikel om hur detta. Där konstaterades, som vi gjorde alldeles nyligen i en av våra veckoblad, att VAD vi äter betyder otroligt mycket. I artikeln skriver de följande:
”Vad ska jag äta?
Det finns några enkla tumregler för att välja klimatsmart mat:
•Minska köttkonsumtionen.
•Välj fågel och gris före nötkött som har störst klimatpåverkan.
• Ät mer baljväxter som proteinkälla det vill säga ärtor, bönor och linser.
•Ät mer frukt och grönsaker.

En ny svensk forskarstudie visar att en måltid med proteinrika livsmedel kan ha 30 gånger större klimatpåverkan om den innehåller exempelvis nötkött och ost än om den består av baljväxter, ägg och fågel.”

Jag skulle bara vilja tillägga lamm- och viltkött som bra alternativ framför nötkött. Det går oftast att byta ut nötfärsen mot dessa två.

Inga kommentarer: