måndag 25 maj 2009

Dyrare är bättre


Så är det när det gäller olivolja. Vi blindtestade tre sorter, bilden arrangerades efteråt. Alla tre oljorna var kallpressade extra virgin-oljor. Den dyraste oljan var en prisbelönt olja från Fontanasalsa, jag tror den kostade 159 kr för en halvliter. Fruit natures olivolja är ofiltrerad olja från första pressningen som dessutom är KRAV-märkt och kostar omkring 79 kr/halvlitern. Den sista kostar ca 50 kr och är EU-ekologisk från Zeta. Det var stor skillnad mellan dem. Den dyraste oljan var gräsig, pepprig och alldeles ljuvlig! Den hade en lång eftersmak och var spännande på samma sätt som ett fint vin kan vara spännande. Den grumliga från Fruit nature är väldigt god och olivig och är ett prisvärt alternativ. Den klara oljan från Zeta duger bra till vardags, men när man smakar av den parallellt med de andra två smakar den bara olja. Man skulle nog kunna sammanfatta testet med att man får det man betalar för.

Inga kommentarer: