lördag 23 maj 2009

Pudrade citronrutor - en favorit från Anna Bergenström


Efterrätts-/fikatips. Denna favorit har vi sparat eftersom vi tyckte att den var så somrig. Nu tycker vi att det är dags! Sätt ugnen på 200°. Degen: Rör ihop 2½ dl dinkelsikt (eller vetemjöl), ½ dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker (gärna hemgjort!) och 150 g smör. Det går lättare om smöret är rumstempererat. Tryck ner pajdegen i en rektangulär ugnsform, gärna med höga kanter (ca 20*25 cm). Grädda pajskalet i 15 minuter. Stäng inte av ugnen än! Citronkrämen: Vispa 3 ägg och 2 dl strösocker poröst. Blanda i det rivna skalet av en citron samt 5 msk pressad citronsaft (för oss gick det åt 2 ekologiska citroner). Häll citronkrämen i pajskalet och grädda i ytterligare 8-10 minuter. Låt kallna, och pudra florsocker över. Skär i rutor och servera! Passar perfekt ute i bersån med hederligt bondkaffe eller svag iskall jordgubbssaft!

Inga kommentarer: