fredag 5 december 2008

Mailutskick för 7-9 dec (v 50)

Hej alla prenumeranter!
Inom de närmaste dagarna ska Middagsfrid försöka få ut ett budskap i massmedia där vi tydligt visar att vi bojkottar vissa tillsatser. Vi garanterar att ni aldrig får smakförstärkare (också kallad E621, MSG, natriumglutamat, mononatriumglutamat), sojalecitin, aspartam, sukralos eller härdat fett i era kassar. Misstänksamma färgämnen, det finns naturliga också, ska inte heller förekomma, men det har slunkit igenom några svarta oliver någon gång innan vi uppmärksammade det. Att få till detta är lättare sagt än gjort, då producenterna ändrar innehållet i sina produkter regelbundet. Vi springer ofta i butiken med förstoringsglas och bevakar hur det ligger till. På internet hittar vi oftast inte den information vi letar efter.

Julspaning. Jag gjorde en spaningsrunda på julmat häromdagen. Förhoppningsvis vill Aftonbladet sprida resultatet till sina läsare. Här får ni lite förhandsinfo. Tyvärr har jag inte mycket positivt att rapportera. Lutfisk och risgrynsgröt i plastrulle var de enda tillsatsfria julvarorna jag kunde hitta. Gravlaxsås, rund edamerost i röd förpackning, diverse olika sillar (sill att urvattna själv hittade jag inte någonstans), röd och svart stenbitsrom, skagenröra, rökt renstek, prinskorv, julkorv, diverse chokladaskar, majonäs, kalvsylta, rödkål på burk, julskinka samt vinglögg och alkoholfri glögg innehåller alla tveksamma tillsatser. Det jag retar mig mest på är när producenterna skryter på förpackningen, t ex när Falkeskog anger ”Extra fin” och ”Anrättad enligt gamla svenska recept” på sin stenbitsrom och så tillsätter de ett cancerframkallande färgämne och en rad andra tillsatser. Staffans skagenröra som fått bäst i test från Allt om mat innehåller 12 olika tillsatser, bland annat sådana som misstänks orsaka cancer (blå och vit burk). Jag ringde upp Staffan själv och undrade varför de skriver ”vi tycker att du som konsument har rätt att få äkta vara” på sin hemsida när de har 12 olika tillsatser i sin skagenröra. Staffan var urtrevlig och höll med mig om det jag sa, men de köper in färdig majonäs och stenbitsrom och har pga av sin ringa storlek svårt att kräva tillsatsfria varor. De ska vara glada att överhuvudtaget få köpa mindre mängder från sina leverantörer. För 18 år sen när Staffan startade använda han inga tillsatser alls. Nu anser han sig tvungen att ha dem för att klara den hårda konkurrensen. Ett viktigt krav från oss konsumenter är att produkterna inte ska vara för feta och det är svårt att få till utan tillsatser, enligt Staffan. Jag måste ge Staffan en eloge för sin uppriktighet och att de inte använder värstingtillsatsen E621 i några av sina produkter.

Tur att det bara är jul en gång om året, så vi behöver inte ha dåligt samvete för den här maten! Det är mycket viktigare att se till att vardagsmaten håller hög kvalitet, så att man inte får i sig en massa misstänksamma tillsatser var och varannan dag. Där kan Middagsfrid hjälpa till med middagarna. Ni kanske kan kolla in de varor ni köper regelbundet och leta efter bra alternativ? Be mig gärna om hjälp med detta på min blogg (http://middagsfrid.blogspot.com/) , jag är ju ändå ofta ute och spanar efter bra produkter.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Fiskfilé i currysås med ägg- och tomathack + zucchinistrimlor, Beduinbiffar med kumminfrästa grönsaker och rostad potatis, Superenkel biffgryta (två middagar) och Grön gulaschsoppa med gyllene amerikanskt majsbröd. Det går bra att använda dinkelsikt, sojamjöl eller potatismjöl till fisksåsen istället för vetemjöl. Ni får en extra burk räkor i veckans kasse, eftersom vi gjorde en sen receptändring och kunde inte avboka räkorna. Eftersom vi vill ha räkor i lag utan E621 måste vi vara ute i god tid. Räkorna passar inte in i något recept men håller ganska länge. De passar bra till en god pastasås, kanske någon fyllning till en avokadoförrätt till helgen eller varför inte spara dem till julbordet?

Detta har du hemma. Du behöver smör, olja, vinäger, balsamvinäger, vetemjöl, curry, buljong, oregano, vitlök, senap (skånsk eller vanlig), paprikapulver, chilipulver och tomatpuré hemma. Till majsbrödet behövs 4 tsk bakpulver och helst 2,5 dl mjölk också. Bakpulver tror vi att de flesta har hemma och brödet går att göra med vatten om mjölken är slut. Med mjölk blir det dock lite godare. Förra gången bakpulver behövdes skickade vi med det, men fick ganska många synpunkter på att det var onödigt för att man ändå hade det hemma.

Tyck till om våra maträtter. Nu bjuder vi (äntligen) in dig bedöma våra maträtter. Din åsikt är viktig för oss och vi behöver den för att hela tiden förbättra veckomenyerna. Därför ber vi dig ge oss ditt betyg på din senaste veckomeny. Det är fem frågor och tar garanterat mindre än 1 minut att svara på J
· För dig som får leverans varannan vecka – hjälp oss att utvärdera vecka 48 (23-25 nov) [Till utvärderingen v48]
· För dig som får leverans veckovis – hjälp oss att utvärdera vecka 49 (30/11-2/12) [Till utvärderingen v49]

Efterrättstips. Har du en matberedare? Fikonkakan från Cathrine Schücks bok Schücks sunda söta är jättegod och dessutom enkel att göra och förbereda. Den är mäktig och dryg och räcker till minst 10 personer. Ett perfekt glöggtillbehör! Dessutom håller den minst 1 vecka i kylen. Du behöver: 400 g torkade fikon, 2 ½ dl skållad och skalad sötmandel och 100 g mörk choklad (70%). Gör så här: Skär bort skaftet på fikonen, bryt chokladen i bitar och kör sedan tillsammans med mandeln i en matberedare tills chokladen smält av sockret i fikonen. Platta ut den ganska kladdiga massan till en rund kaka och förvara i kylen till servering. Cathrine föreslår en fräsch fruktsallad till, men vi åt den precis som den var och det var jättegott! En klick vispgrädde hade kanske inte varit fel. Spara det här receptet till efter jul om det ligger fikon kvar som behöver användas upp.

Trevlig helg! Jag tillhör de där lyckligt lottade som aldrig blir magsjuk, men jag har hört att mag- och kräksjukor går överallt. Jag tänker på er stackare som är drabbade av detta.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket typ av form och storlek på form ska det vara till majsbrödet?

Kicki sa...

Vill bara tacka för den fantastiskt goda maten. Det känns som julafton varje gång matkassarna kommer hem. Till och med vår 18 åring tycker det är roligt att hjälpa till med maten.
Tusen tack

Kicki sa...

Hej!
Vi har använt en vanlig rektangulär ugnsform och sedan skurit brödet i rutor. Det var ju lite slarvigt av oss att inte skriva något om det.

Egentligen ska det bara vara 2 ägg också, även om jag tror att det går bra med 3. Jag kanske ska skicka ut ett mail om detta. Tack för påpekandet!
Kicki

Kicki sa...

Majsbrödet funkar också med 3 ägg! Jag har försökt nu. /Kicki

Christina sa...

Idag har vi lagat curryfisken. Det var ett toppenrecept med god smak och enkelt att laga på en dryg halvtimme. Även barnen åt med god aptit. Det äter vi gärna igen:-)