fredag 12 december 2008

Tre enkla saker att göra själv till julbordet

Sill. Det är inte svårt att urvattna salt sill och göra en egen inläggning, det krävs bara lite framförhållning. Vattläggningen tar 6-8 timmar för filéer och upp emot 1 dygn för hela sillar. Du kan köpa både sillfilé och hela sillar hos din fiskhandlare och i större matbutiker med manuell fiskdisk. Sen ska lagen kokas och hällas över sillen. Slutligen ska den stå i 48 timmar, vissa recept anger 24 timmar. Sill man lägger in själv håller ca 2 veckor i kylskåp.

Köttbullar gör man lätt själv, det går inte att misslyckas. Slå upp ett recept i någon baskokbok. Stek köttbullarna och frys in om det är svårt att hinna med allt på självaste julafton. De värmer man lätt i ugnen när det är dags.

Rödkålen är också lätt att göra men tar ca 1 timme. I 30 minuter klarar den sig själv på spisen. Kålen kan man strimla i matberedare. Rödkål kan också frysas och därmed förberedas. Det är så mycket godare med hemmagjord rödkål än den på burk! Här får man stor utväxling för nedlagd tid.

Jag kan förstå att man väljer att köpa färdig julskinka. Att rimma själv innebär ändå att man ska vara ute 1-2 veckor i förväg och kanske har inte alla plats för en stor skinkstek i kylskåpet under den tiden? Man kan överväga att koka skinkan själv, det är inte svårt men tar tid. Den som inte orkar vattna ur salt sill kan köpa inläggningssill. Då slipper man undan ganska många tillsatser. dock ej konserveringsmedlet E211. Ett annat sätt att komma undan tillsatser är att köpa i lösvikt i delikatessdisken, fråga för säkerhets skull men där brukar mycket vara "hemgjort". Löjrom, forellrom och sikrom är naturligt rödaktiga, visserligen är de dyrare än stenbitsrommen med cancerframkallande färgämnen men till jul kanske man kan unna sig det.

Inga kommentarer: