fredag 12 december 2008

Mailutskick till prenumeranter inför 14-16 dec

Den här veckan startar vi en kamp mot tillsatserna i maten. DN har redan skrivit om detta och vi bojkottar sedan länge E621/smakförstärkare, härdat fett, artificiella färgämnen, aspartam, sukralos och sojalecitin i våra kassar. Det måste bli lättare att hitta bra produkter. Vi kan inte ha med några recept med ostronsås, eftersom vi hittills inte hittat någon utan E621. Krabba på burk skulle vi också vilja ha någon gång (man kan göra en jättegod dipsås bl a), men det är alltför många tillsatser, så tyvärr.

Veckans meny. Nästa vecka är årets sista leveransvecka. Det blir Lammkorv med grönt ärtmos och kryddig orange morotssallad, Ugnsbakad lax med russinris och pepparrotsfraîche med broccoli och gurkstavar, Honungskyckling med tabbouleh (couscous) och grönsallad samt Pasta linsbolognese och grönkålsfräs med apelsin. Det blir en del russin över i menyn, men då har du så att det räcker till veckans efterrättstips. Eller kanske de kommer till användning till glöggen?

Detta har du hemma. Du behöver pasta, ris, socker, vitlök, buljong, tomatpuré, basilika, balsamvinäger, olja, honung, soja och senap hemma. Den som vill göra en mer traditionell tabbouleh från mellanöstern kan själv hacka ner en rödlök och tillsätta lite mald kryddpeppar och kanel, se veckobladets framsida.

Förbered. Morotssalladen till maträtt A kan göras dagen innan, kycklingen i maträtt B kan skäras och läggas i marinad dagen innan och linserna till maträtt D kan kokas kvällen innan. Ett par arbetsmoment mindre gör ganska mycket när man kommer hem halvsex efter jobbet.

Julklapp. Den här veckan kommer en julklapp med i kassen, ni som har veckovisa leveranser märkte kanske att ni fick en förra veckan också. Festligt och smalt av Lisa Förare Winbladh innehåller en massa små enkla inspirerande recept med spännande kryddor. Den tillhör mina favoriter. Kanske inte den mest spännande boken till utseendet, men resultatet av rätterna är desto bättre! Jag tycker absolut inte att det är någon (tråkig) bantningsbok, även om professor Stephan Rössner skrivit förordet och recepten är hyfsat hälsosamma och magra.

Vi rekommenderar särskilt följande recept från boken:

Kålrabbi med rökt lax s.24. Matlagningsgrädde från Skånemejerier rekommenderas, den innehåller inga tillsatser.
Varm sallad på grekiskt vis s.25. Jättegod och spännande kryddning! Blir väldigt vacker! Receptet räcker till många som tillbehör till kött.
Fänkålsrostad lök s.26 God och känns proffsig!
Emirens skattkista s.33 Snyggt och gott! Saffranet kan tillsättas precis i slutet så får du ett gulprickigt ris som de ibland serverar på indiska restauranger.
Citronris med vallmofrön s.34 Fräscht men framförallt snyggt.
Stekta bönor med senapsfrön s.35 Baserad på frysta haricots verts, de är perfekta att ha hemma för att trolla fram ett gott och vackert tillbehör som passar till det mesta.
Limemarinerade bönor s.42 Gott och lätt! Barnen älskar de här bönorna!
Kålsallad s.42 Gott och lite annorlunda! Vi använda vitvinsvinäger istället för citron. Receptet saknar måttangivelser, men vi tog: 1 liter ganska hårt packad strimlad vitkål (400g), 1,5 dl solrosfrön, 1 medelstort äpple, ½ tsk fänkålsfrö, ½ dl russin, 2 msk solrosolja, 1 msk vitvinsvinäger, ½ tsk salt och ½ tsk socker.
Sesamprickig gurksallad s.43 God, passar bra till asiatiska rätter!
Garam masalakyckling s.97 Jättegod! Vi dubblade receptet och använde 900 g kycklingben och 900 g kycklinglår istället för två hela kycklingar. Då går det ganska fort.
Jannes polska kycklinglåda s. 103 God, men blir ganska koncentrerad i smaken. Milda kokta grönsaker som broccoli och blomkål passar bra till. Vi gjorde dubbel sats på 900g kycklingben och 900 g kycklinglår och fyllde en hel djup ugnsplåt.
Dragondoftande laxbiffar s.119 Goda och lätta att göra!
Glöggpäron s. 128 Perfekt att göra om man får glögg över!

Lisa Förare Winbladh älskar kryddor och använder och kombinerar dem på nya spännande sätt. Har du någon älsklingskrydda som du vill använda mer av? Har du någon av följande kryddor i skåpet och vill få användning för dem? Använd nedanstående kryddguide för förslag på recept med följande kryddor:

Anis – s.61, 72, 77
Fänkålsfrö – s.26, 35, 42, 59, 91, 100, 101
Garam masala – s. 55, 81, 97
Grönpeppar – s.30, 91, 102, 119, 121
Kardemumma (mald) – 66, 70, 125
Kummin – s.30, 36, 40, 65, 103
Rosépeppar – s.27, 38, 54, 107
Saffran – s.33, 97
Spiskummin – s. 18, 37, 46, 51, 61, 66, 70, 77, 78, 81, 94, 96, 98, 109, 118

Efterrättstips. Mina medarbetare var inte vidare entusiastiska när de skulle få Fruktkompott med mycket smak i provköket, det låter kanske som något man serverar på äldreboenden. Sen ändrade de sig och alla tyckte att det här var fantastiskt gott! Kryddorna passar bra i juletid. För 8 personer behövs: 500 katrinplommon, 2 dl russin, 100 g torkade aprikoser, 8 dl äppeljuice, 1 kanelstång, 10 kryddpepparkorn, 3 hela kardemummor (kapslar), 7 kryddnejlikor, 1-1½ msk arrowroot och 3 msk vatten. Gör så här: Skala och stöt den hela kardemumman i mortel. Koka upp äppeljuicen med kryddorna och den torkade frukten. Låt småkoka i 20 min. Blanda arrowroot med vatten med en gaffel i ett dricksglas med och rör ner blandningen i kastrullen. Servera med mycket vispad grädde! Arrowroot finns i kryddhyllan, t ex från Santa Maria. Potatismjöl eller maizena kan användas om du inte får tag i arrowroot. Kryddorna du köper hem kan du använda till julbordet sen, t ex till sill och rödkål.

Tyck till om våra maträtter. Nu bjuder vi (äntligen) in dig bedöma våra maträtter. Din åsikt är viktig för oss och vi behöver den för att hela tiden förbättra veckomenyerna. Därför ber vi dig ge oss ditt betyg på din senaste veckomeny. Det är fem frågor och tar garanterat mindre än 1 minut att svara på J
· För dig som får leverans varannan vecka – hjälp oss att utvärdera vecka 49 (30/11-2/12) [Till utvärderingen v.49]
· För dig som får leverans veckovis – hjälp oss att utvärdera vecka 50 (7-9 dec) [Till utvärderingen v.50]

Tipsa en vän! Var med i utlottningen av en sprillans ny Bosch hushållsmaskin, butikspris inkl tillbehör uppgår till 7460 kr! Om du tipsar en vän om Middagsfrid som anger ditt namn i samband med beställning av en prenumeration (i fritextfältet), är du med i utlottningen av en maskin som kan baka, vispa, hacka, strimla osv – ja, nästan allt utom att hämta barnen på dagis. I slutet av januari drar vi lott bland alla de namn som angivits som tipsare och utser en vinnare. Självklart kommer ditt namn att stå på fler lotter om du tipsar flera personer!

Veckoblad och mail kommer även på fredagarna över julhelgen. Vi har stängt för matleveranser den 21 december-3 januari, men bli inte förvånade när våra veckoblad dimper ner i mailboxen ändå! Vi skickar ut särskilda jul- och nyårsblad till alla prenumeranter den 19 december och den 26 december, dock utan mat. Vi vill gärna bidra med lite tips på mat som man kan vara sugen på efter jul och där man tar tillvara på en del av resterna från julbordet.

1 kommentar:

Malinka sa...

Å, lammkorven med ärtmos och morotssallad var jättegod! Tvååringen som älskar stark korv fick vi till slut hindra att ta mer, och ärtmoset var stor succé även hos fyraåringen.

En liten fråga:

Vi har ingen grill på vår ugn (mycket simpel gasspis), så vi stekte korven i stället. Skulle nog vilja påstå att det är enklare än att grilla.

Men hur gör vi bäst med honungskycklingen? Steker den på spisen eller ugnssteker den?