måndag 30 mars 2009

Krispig sellerisallad med granatäpple och vinägrett

Alla älskade den här salladen som vi gjorde vi förra året men som vi inte vågar skicka med i kassarna eftersom så många svenskar tycks ha något emot selleri. Dessutom är den inte helt lätt att kombinera med en vanlig middag. Vi tycker att den passar som förrätt eller som rätt på en buffé. Salladen var SÅ god, så jag vill dela med mig av receptet! Även dem som normalt inte gillar selleri, gillade den här! Våga testa!

Du behöver till själva salladen 300 g rotselleri, 1/2 stånd blekselleri, 1 granatäpple, 1 dl grovhackad bladpersilja och 100 g getost (chèvre). Till dressingen behövs 1 dl olivolja, 2 msk citronsaft, 1 msk honung, 1 st vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Gör så här: Skala rotsellerin med kniv och skär den i stora bitar. Skiva rot- och blekselleri tunt med en osthyvel. Dela granatäpplet på mitten och ta ur kärnorna (banka t.ex. med träslev ovanför en stor bunke), ta bort vitt membran om det kommer med. Kärnorna ska ätas, membran och skal ska slängas (jag är övertydlig här, men en prenumerant har en gång slängt alla kärnor för att jag inte var tillräckligt tydlig). Lägg selleriskivorna i en stor skål tillsammans med granatäpple och bladpersilja. Smula över getost. Värm olivoljan försiktigt, blanda ner citronsaft, honung, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över salladen och servera omgående!

Inga kommentarer: