måndag 23 mars 2009

Om bäst-före och sista förbrukningsdag

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida: "Varor som förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning ska faktiskt hålla ett par dagar längre än bäst-före-datumet. Man får väl se datumet som ett ”sämsta fall” datum och titta noga på livsmedlet innan man bara slänger det rakt av pga ett utgått bästföredatum. Ofta går det jättebra att använda och då är det onödig slöseri att slänga!
Sista förbrukningsdag är en märkning som ges särskild känsliga produkter såsom färsk fisk, köttfärs, vissa färska korvar, mm. Dessa varor får inte säljas överhuvudtaget efter det sista förbrukningsdatumet och ska inte heller konsumeras därefter heller. "(kommentar från mig: jag tycker att man kan använda sitt luktsinne här, självklart måste ju dessa datum också vara försiktigt satta och om det luktar fräscht tror jag att det är ofarligt att konsumera)

1 kommentar:

Monika sa...

Okunskap så det skriker om det. Bakterier som orsakar matförgiftning varken smakar eller luktar illa. Så det går aldrig känna sig till om ett livsmedel är farligt eller inte.