torsdag 26 mars 2009

Välkommen Linköping och Uppsala! (mailutskick v.14)

Extra välkomna säger vi till Uppsala- och Linköpingsprenumeranterna! Kul att ni har hittat oss! Vi hoppas att ni ska trivas med Middagsfrid och uppleva att det är en avlastning att få maten hemkörd och uttänkt. Med tiden kommer ni att märka andra mervärden som att vi t.ex. garanterar att vi inte levererar natriumglutamat (E621) och härdat fett, att vi tänker på miljön när vi sätter ihop menyerna och att det finns en massa roliga grönsaker utöver tomat, isbergssallad och gurka. Varje torsdag får ni recepten per mail så att ni vet i förväg vad som kommer veckan därpå. Just nu testar vi också ett nytt diagramformat som kanske passar somliga (ett recept fyller en datorskärm för de som har datorn i köket). I varje torsdagsmail får ni också ett efterrättstips till helgen, men de ingredienserna ingår inte matkassen. Jag gjorde detta spontant i början och det har varit så uppskattat hos prenumeranterna att vi valt att fortsätta med det. Recepten är oftast ganska enkla.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Lax med dijoncrème och grönsaksströssel (två middagar), Tomat- och salviabräserade fläskkotletter med rostad blomkål och ljummen linssallad, Smaskig paprikakyckling med vitkåls- och äppelsallad med ris samt Pasta med kronärtskocka, körsbärstomater, röda linser, oliver och spenat.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: Ris, smör, dijonsenap, buljong, vitlök, socker, mjöl, paprikapulver (2 msk) samt chilipulver eller cayennepeppar.

Efterrättstips. Limeyoghurten som serveras till denna Fjäderlätta chokladkaka är verkligen pricken över i:et! Sätt ugnen på 200°C. Vispa 3 ägg och 2 dl råsocker pösigt. Blanda 1 dl dinkelsikt, ½ tsk bakpulver, ¾ dl kakao, 2 tsk vaniljsocker och 2 krm salt i en bunke. Vänd ihop med äggsmeten och rör ned 1 burk kesella gourmet (10%). Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt svalna och servera med lite turkisk yoghurt (2 dl) smaksatt med honung (1-2 tsk) och rivet limeskal (från knappt 1 lime). Använd gärna en ekologisk lime om du kan få tag på en! Om inte, tvätta och gnugga den ordentligt under varmt vatten.

Inga kommentarer: