onsdag 4 mars 2009

Veckans efterrättstips - hemgjord glass med kokosmaräng

Hallongräddglass med maräng passar perfekt när du lagat klart veckans meny, för då har du precis 2 äggulor och 6 äggvitor över. Glassreceptet kommer från Doktor Annika Dahlqvists LCHF-kokbok (LCHF=Low Carb High Fat). Koffe och Therese skulle laga glassen och råkade ha för mycket äggvitor över i provköket den dagen. Då hittade de på marängen som visade sig passa perfekt till den inte så söta glassen. De som vill undvika socker kan äta glassen utan maräng. Glass: Vispa 2 äggulor med 1,5 msk socker och 1 krm ekologiskt vaniljpulver (alternativt skrapa ur ½ vaniljstång). Blanda med 3 dl turkisk yoghurt och rör försiktigt ner 1 ask färska hallon, ca 125 g. Vispa 2 dl vispgrädde för sig och blanda ihop sedan innehållet i de båda skålarna genom att försiktigt vända med en slickepott. Frys glassen i minst tre timmar, men tänk på att ta ut den och röra runt med en gaffel varje timme för att det inte ska bli stenhård. Maräng: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa 6 äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt 2 dl socker och vispa tills det återigen blir ett hårt skum. Smörj en plåt och bre ut marängen på den. Strö över ½ dl kokos om du tycker att det är gott. Vi prövade på med och utan kokos och båda är mycket mumsiga! Grädda marängen i 60 minuter. Överbliven maräng kan brytas i bitar och sparas i en lufttät burk till ett annat tillfälle.

Inga kommentarer: