tisdag 31 mars 2009

Vi ska byta dörrkod när som helst

Så skrev en prenumerant till oss idag och vi fick oss ett gott skratt allihopa. Vi måste ju få veta när!

Extremt ovanligt att glasbitar orsakar skador

I SvD kan vi idag läsa "...är det i de flesta fall helt ofarligt att svälja glas. Enligt Lars-Göran Ekman, överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, är det extremt ovanligt att glasbitar som sväljs orsakar skador. I de flesta fall kommer glaset ut den naturliga vägen, och den som svalt glas uppmanas att kontakta sjukvården enbart om han eller hon får ont i buken."

På kycklingfronten intet nytt

Vi fick nyss följande information från kontaktperson på Axfood:

"Angående kyld kyckling hos Middagsfrid
Axfood AB har dragit in sitt frysta kycklingsortiment på begäran av Kronfågel.
Inget samband eller mönster ses dock i de olika fall som dykt upp. Axfood fortsätter att sälja den kylda kycklingen som bland annat ingår i Middagsfrids matkasse vecka 14 och finns alltså tillgänglig till försäljning inom dagligvaruhandeln på basis av att den inte bedöms som riskabel.
Dock bör varje kund vara uppmärksam på att den förpackning som erhålls inte är bruten."

måndag 30 mars 2009

Idag åker jag till Uppsala

Jag ska träffa Lisa Bergström, chefredaktören för det nya gratismagasinet Opsala och berätta om Middagsfrid. Förhoppningsvis lyckas jag också träffa UNT när jag är där. Det är inte allt helt lätt att få journalister på kroken...

Krispig sellerisallad med granatäpple och vinägrett

Alla älskade den här salladen som vi gjorde vi förra året men som vi inte vågar skicka med i kassarna eftersom så många svenskar tycks ha något emot selleri. Dessutom är den inte helt lätt att kombinera med en vanlig middag. Vi tycker att den passar som förrätt eller som rätt på en buffé. Salladen var SÅ god, så jag vill dela med mig av receptet! Även dem som normalt inte gillar selleri, gillade den här! Våga testa!

Du behöver till själva salladen 300 g rotselleri, 1/2 stånd blekselleri, 1 granatäpple, 1 dl grovhackad bladpersilja och 100 g getost (chèvre). Till dressingen behövs 1 dl olivolja, 2 msk citronsaft, 1 msk honung, 1 st vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Gör så här: Skala rotsellerin med kniv och skär den i stora bitar. Skiva rot- och blekselleri tunt med en osthyvel. Dela granatäpplet på mitten och ta ur kärnorna (banka t.ex. med träslev ovanför en stor bunke), ta bort vitt membran om det kommer med. Kärnorna ska ätas, membran och skal ska slängas (jag är övertydlig här, men en prenumerant har en gång slängt alla kärnor för att jag inte var tillräckligt tydlig). Lägg selleriskivorna i en stor skål tillsammans med granatäpple och bladpersilja. Smula över getost. Värm olivoljan försiktigt, blanda ner citronsaft, honung, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över salladen och servera omgående!

torsdag 26 mars 2009

Välkommen Linköping och Uppsala! (mailutskick v.14)

Extra välkomna säger vi till Uppsala- och Linköpingsprenumeranterna! Kul att ni har hittat oss! Vi hoppas att ni ska trivas med Middagsfrid och uppleva att det är en avlastning att få maten hemkörd och uttänkt. Med tiden kommer ni att märka andra mervärden som att vi t.ex. garanterar att vi inte levererar natriumglutamat (E621) och härdat fett, att vi tänker på miljön när vi sätter ihop menyerna och att det finns en massa roliga grönsaker utöver tomat, isbergssallad och gurka. Varje torsdag får ni recepten per mail så att ni vet i förväg vad som kommer veckan därpå. Just nu testar vi också ett nytt diagramformat som kanske passar somliga (ett recept fyller en datorskärm för de som har datorn i köket). I varje torsdagsmail får ni också ett efterrättstips till helgen, men de ingredienserna ingår inte matkassen. Jag gjorde detta spontant i början och det har varit så uppskattat hos prenumeranterna att vi valt att fortsätta med det. Recepten är oftast ganska enkla.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Lax med dijoncrème och grönsaksströssel (två middagar), Tomat- och salviabräserade fläskkotletter med rostad blomkål och ljummen linssallad, Smaskig paprikakyckling med vitkåls- och äppelsallad med ris samt Pasta med kronärtskocka, körsbärstomater, röda linser, oliver och spenat.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: Ris, smör, dijonsenap, buljong, vitlök, socker, mjöl, paprikapulver (2 msk) samt chilipulver eller cayennepeppar.

Efterrättstips. Limeyoghurten som serveras till denna Fjäderlätta chokladkaka är verkligen pricken över i:et! Sätt ugnen på 200°C. Vispa 3 ägg och 2 dl råsocker pösigt. Blanda 1 dl dinkelsikt, ½ tsk bakpulver, ¾ dl kakao, 2 tsk vaniljsocker och 2 krm salt i en bunke. Vänd ihop med äggsmeten och rör ned 1 burk kesella gourmet (10%). Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt svalna och servera med lite turkisk yoghurt (2 dl) smaksatt med honung (1-2 tsk) och rivet limeskal (från knappt 1 lime). Använd gärna en ekologisk lime om du kan få tag på en! Om inte, tvätta och gnugga den ordentligt under varmt vatten.

Köpemaränger oftast helt utan ägg

Hela tiden blir man lurad. Jag blev just uppmärksammad på att de maränger man köper i butik inte innehåller några äggvitor (ej gulor heller för den delen) utan bara stärkelse och socker. Nu har det dock kommit till min kännedom att ICA säljer KRAV-märkta maränger med ägg. Annars är det ju inte svårt att göra själv. Recept finns i alla baskokböcker.

Därför gillar jag inte Kelda-soppor

Ingredienslistan på Kelda Chunky Mushroom skogssvampssoppa talar nästan för sig själv: "Vatten, mjölk, grönsaksbuljong (vatten, salt, jästextrakt, glukossirap, socker, lökpulver,grönsaksextrakt, timjan, gurkmeja,rosmarin), grädde, champinjoner 9 %,modifierad stärkelse, champinjonkoncentrat,salt, vegetabiliskt fett, maltodextrin, stabiliseringsmedel (natriumcitrat),smörsoppspulver 0,1%, vitlökspulver,färgämne (sockerkulör), vitpeppar.Salthalt: 0,9 %." Jag har kursiverat det jag inte vill ha. Just det här stabiliseringsmedlet tillhör inte värstingarna, men fettet kan man nog räkna med är av låg kvalitet. Modifierad stärkelse är speciellt framtagen för att klara industrins krav på extrem upphettning och liknande. De stärkelsesorterna har en annan molekylstruktur som kroppen inte känner igen och har svårt att bryta ner. Dessutom betalar man dyra pengar för en massa skräp! Att kalla det skogssvampssoppa när den är baserad på 9% champinjoner som garanterat inte vuxit i skogen och 0,1% smörsoppspulver är falsk marknadsföring, tycker jag. Köp hellre färsk grädde och svamp och gör en egen soppa med buljong och kryddor!

Varje fredag har vi hembakat till kaffet!



Vi gillar fredagar på Middagsfrid, för då är det alltid någon som bakar något mumsigt till fikat. Då samlas vi alla och ingen får boka in möten precis då. Om ni ringer oss vid 14-tiden på fredagen, kan det hända att du får lämna ett meddelande så återkommer vi...

Förberedelser för Linköpingslansering

Imorgon åker jag till Linköping för att låta mig intervjuas av TV4. Vi tror verkligen att Middagsfrid kommer att gå hem i Linköping. Där har många sökt avdrag för hushållsnära tjänster, vilket borde innebära att de söker avlastning med sina hushållssysslor på olika sätt. Även om inte Skatteverket tycker att vår tjänst är hushållsnära, så är den det! Corren ska också testa Middagsfrid nästa vecka och planerar en artikel nästa lördag. Vi hoppas att detta ska ge oss lite vind i seglen.

onsdag 25 mars 2009

Smarrig groddsallad...


...kommer i kassarna vecka 16 som ett tillbehör till spenatsoppa med ägghalvor.

Paprikakyckling kommer nästa vecka

En väldigt enkel men väldigt god paprikakyckling kommer från Koffes pappa ursprungligen. Mikael, vi tackar för receptet!

Snygga dilltomater...

...kommer i kassarna vecka 19 till fisk med pepparrotscrème.



Viktiga killar från Axfood på besök

De två yttersta killarna är Nicklas och Per från Axfood. Ibland slår de verkligen knut på sig själva för att få fram tillräckligt med varor åt oss. När vi kommer med en ovanlig beställning på t.ex. musslor och vi behöver hundratals lådor blir det lite knepigt för deras leverantörer, vi tömmer deras lager helt enkelt. Nu jobbar vi på att få till en bättre framförhållning så att processen ska löpa på lite smidigare. Vi är väldigt glada över ert hårda arbete, Axfood! Vi ska försöka förenkla för er.

En "milk tarte" från Sydafrika

Dominique bjöd på en sydafrikansk specialitet till fredagsfikat förra veckan. Detta är en milk tarte. Hon briljerade dessutom genom att göra en Middagsfridslogga på den! Hur ska vi andra kunna slå detta? Hon har klippt ut ordet middagsfrid från en av våra kassar och även tråden som ingår i vår grafiska profil. Hon la det på kakan och doftade över kanel med en sil eller tekula. Detta är ett bra tips för tårtdekoration istället för färgad gélé, tycker jag. Man slipper tillsatser och det är mycket mer sofistikerat! Kakan var jättegod, botten är en krispig pajdeg och fyllningen krämig och med fin vaniljsmak, dock är den inte alls så fet som en vanlig svensk vaniljkräm.

Hm, tänker Linn, ska jag ta en bit till?

Vi gillar att få chokladogram


Åkesson & Curry skickade över en chokladask som tack för att jag höll ett litet föredrag om Middagsfrid för deras anställda och kunder i samband med en frukost hos dem. Det gick hem som ni ser!

Gästkock i köket - vår egen Linn



Linn Eriksson gästspelade i provköket vecka 12. Hon var väldigt noggrann och gjorde bl.a. en jättegod och snygg savoykålssallad och en anisdoftande quinoaragu på linser och svamp som kommer i kassarna inom några veckor. Här gör hon en mycket god kryddig nötblandning som passar bra som tilltugg på en fest!

måndag 23 mars 2009

Halvfabrikat även på restaurang

Man slipper inte ens halvfabrikat när man går på restaurang. Visst, det är skönt att bli serverad, slippa laga mat och diska men den bästa maten får du hemma. Jag tror att man kan räkna med att restauranger använder margarin, färdig färsk pasta med fyllning och färdigköpta efterrätter. Tillsatserna får man på köpet. På de riktigt fina krogarna gäller förståss inte detta, men absolut de lokala krogarna med medelprismenyer. När man frågar och de börjar skruva på sig lite, kan man vara säker på att de inte lagar själva. Thai-restauranger serverar efterrätter som de köper färdiga från Martin Ohlsson, t ex kokosnötskal med kokosglass. Jag vill ha mat lagad från scratch när jag går ut.

Om bäst-före och sista förbrukningsdag

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida: "Varor som förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning ska faktiskt hålla ett par dagar längre än bäst-före-datumet. Man får väl se datumet som ett ”sämsta fall” datum och titta noga på livsmedlet innan man bara slänger det rakt av pga ett utgått bästföredatum. Ofta går det jättebra att använda och då är det onödig slöseri att slänga!
Sista förbrukningsdag är en märkning som ges särskild känsliga produkter såsom färsk fisk, köttfärs, vissa färska korvar, mm. Dessa varor får inte säljas överhuvudtaget efter det sista förbrukningsdatumet och ska inte heller konsumeras därefter heller. "(kommentar från mig: jag tycker att man kan använda sitt luktsinne här, självklart måste ju dessa datum också vara försiktigt satta och om det luktar fräscht tror jag att det är ofarligt att konsumera)

fredag 20 mars 2009

Köp skadade varor! - Mailutskick till prenumeranter v.13 (22-24 april)

När jag handlade smör häromdagen valde jag först spontant ett fint paket, inte det som låg överst där hörnen på paketet var intryckta. Sen kom jag på mig själv! Tänk om ingen köper det där tilltryckta smörpaketet! Då kommer det att slängas. Jag bytte till det fulare paketet, det var ju faktiskt inget fel på själva smöret. Vi har en gemensam ”plånbok” som vi alla måste ta ansvar för. Det finns spill i alla led och vi kan alla hjälpa till att minimera det. Vi har tidigare tipsat om att välja en ”ensam-banan” när man bara vill ha en banan. De flesta bryter av en från en klase. Sen ligger det enstaka bananer kvar vid dagens slut som ingen vill köpa! Känn dig stolt när du väljer en förpackning som är lite trasig, en ensam banan eller ett paket kött där sista förbrukningsdag är dagens datum! Dessa varor riskerar annars att slängas även om vi slipper se det. Jag vet för jag har sett det med mina egna ögon. Grönsaker och andra varor med pyttesmå defekter slängs rakt av. Petteri, vår inköpschef, som har jobbat länge i livsmedelsbranschen bekräftar att det fungerar så här. Skadade varor minskar försäljningen. De tjänar alltså på att slänga mat. Detta är en stor miljöbov! Köpmännen borde ta sitt ansvar och se till att den här maten kom till nytta på något sätt.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Deli-potatisgrytsoppa med curry, citron och musslor, Orientalisk lövbiff med ris och skivad gurka, Korv stroganoff med ris och rivna morötter (två middagar) samt Medelhavsgrönsaker med halloumi och omelettpannkaka. Det är mycket grönsaker i korvstroganoffen, det är ett utmärkt sätt att dryga ut korven tycker jag. Det gamla mottot ”man ska inte äta sig mätt på sovel” håller än idag, men nu handlar det mer om klimatet än om hushållsekonomin. Ge dig själv en klapp på axeln varje gång du äter vegetariskt!

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: smör, 5-6 msk tomatpuré, curry, maizena, ris, buljong, vitlök, kinesisk soja, olja (valfri och oliv-), socker, vinäger (t. ex. vitvins-), paprikapulver, timjan och rosmarin. Dragon är gott till korvstroganoff som du kanske har kvar från en tidigare Middagsfrids-leverans.

Efterrättstips. Receptet Karamelliserade nötter och frön kommer från Schücks sunda söta, en jättefin kokbok med desserter som är relativt hälsosamma. Det gillar vi! Du behöver: 3 dl blandade nötter och frön (vi hade en blandning av cashew, mandel, pumpafrön, linfrön och solrosfrön), 4 msk råsocker, 4 msk vatten samt turkisk yoghurt att servera till. Man kan ha dem till glass eller bara äta dem som de är också! Gör så här: Rosta nötter och frön i en torr stekpanna tills de fått färg. Häll på socker och vatten och vänta tills allt vatten dunstat bort, rör om med trägaffel hela tiden. Sänk värmen och fortsätt steka tills allt socker har smält. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna. Lägg upp yoghurt i små runda vinglas. Bryt sönder nötterna och fördela dem ovanpå yoghurten. Mums!

tisdag 17 mars 2009

Ge inte din bebis köpekakor och kex!

Jag blir orolig när jag ser föräldrar som ger bebisar och riktigt små barn köpekakor och kex. De flesta är fulla av härdat fett, vilket är det absolut sämsta de kan få. Det är helt tomma kalorier, men gör barnen mätta vilket gör att de inte äter tillräckligt av det de ska äta. Varför ger vi inte våra minsta den mat de förtjänar? Ge barnen lika bra mat som du själv äter!

Fettdebatten är i full gång!

Jag välkomnar den öppna debatt som nu pågår mellan fettförespråkare och fettmotståndare! Det handlar om det mättade fettets farlighet eller ofarlighet. Jag tror att det är ofarligt, men är osäker på om det verkligen är bra att äta så mycket som t.ex. Dr. Annika Dahlqvist och andra LCHF:are (Low Carb High Fat) tycker. Middagsfrid säger definitivt nej till margarin, lightprodukter och billiga varmpressade matoljor. Vi gillar smör, kallpressad olivolja, kokosolja från hälsokosten och de fetter som finns naturligt i kött, avokado, nötter, frön och fisk. Tack och lov är alla överens om att transfett, dvs härdat fett är dåligt. Det finns det gott om i kakor och kex, men även buljong på tärning.

måndag 16 mars 2009

En prenumerant berättar...

Jag fick det här mailet av en prenumerant förra veckan och har jag fått hennes tillåtelse att publicera det här.

"Vill bara tacka för allt som kan trycka på att minska glutamatanvändningen!
Efter en notis i tidningen förra vintern provade vi helt glutamatfri kost i 2 månader och till min förvåning så blev sonen helt bra från sina "böjveckseksem" som innan varit så allvarliga, att det varit stora blodsprickor på händer och fötter (så han fick problem med att gå) fast han är 10. Nu har han lärt sig hur det smakar och äter inte glutamat. (aningen jobbigt i skolan)
Efter att ha provat er i 3 veckor känns det nu tryggt att fortsätta med Middagsfrid - för det verkar som om ni undviker Glutamat!
Ha en bra helg!
Ingrid"

fredag 13 mars 2009

Mail till prenumeranter v.13

Vi är tre som planerar menyerna. Det är en omtumlande upplevelse att driva ett snabbväxande företag. Min roll som VD har radikalt förändrats sedan jag satt ensam vid köksbordet sommaren 2007. Vi har precis anställt vår tionde heltidsperson och har tre nya på väg in under den kommande tvåmånadersperioden. Vi har en menyplaneringsgrupp på tre personer som planerar och lagar menyerna, vilket skapar en helt annan dynamik. Om jag bara kör min egen stil, kommer ni att tröttna och börja tycka att allt smakar likadant. Vi är sex-sju som provsmakar.

A little of everything. Om jag skulle ta fram en specialdiet skulle den nog heta ”A little of everything”. Mitt motto är fortfarande ”halva tallriken grönsaker”. Det känns trist och begränsande att helt utesluta något. Jag vet för jag har kört LCHF (Low Carb High Fat) i två veckor! Jag utesluter faktiskt inte ens natriumglutamat (E621) helt, för det är omöjligt. Jag kom precis tillbaka från lunch på en restaurang där de hade salladskrydda med natriumglutamat i sin vitkålssallad, det kände jag direkt. Hemma är jag petig, ute äter jag det som finns.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Buljongkokt sej med grön sparris och zucchini med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot, Lammfärsspett med tzatziki och färggrann pytt, Texmex-kycklingpytt med stekt ägg och kokt broccoli samt Svampcannelloni med grönsallad med morot och rödlök. Mina barn älskar olika former av pytt. Den färggranna pytten till lammfärsen är egentligen ingen pytt, men kan presenteras som det! Tacokryddorna brukar uppskattas hos de små också, så därför har vi en pytt på kyckling med tacokryddning.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: ris, smör, buljong, vitlök, chilipulver, spiskummin, cayennepeppar, timjan, honung och vitvinsvinäger. Vi använder bara grönsaksbuljong och rekommenderar Renée Voltaries i första hand, den innehåller varken palmolja, härdat fett eller glutamat.

Efterrättstips. Veckans efterrättstips är en favorit i repris: Jordgubbsmousse som kan lätta upp stämningen när vintern inte vill ta slut. Låt en liten kartong frysta jordgubbar tina. Det tar ca en timme, så det passar bra att ta fram dem innan middagen. Grovmixa dem med 1 dryg msk äkta vaniljsocker. Blanda ner 2 dl lätt vispad grädde. Klart och jättegott! Servera i små portionsformar, coupeglas eller runda vinglas. Gör ditt eget vaniljsocker! Skär en vaniljstång i delar och kör i matberedaren i några sekunder. Skrapa ner det som har fastnat på sidorna och kör kort igen. Häll i 3 dl socker och kör matberedaren i ca 2 minuter. Sockret ska se lite askigt ut. Förvara det i en lufttät burk, det räcker och håller en evighet. Och så doftar det underbart! Vanillin är bara en kemikaliskt framställd arom, det har inget med verkligheten att göra.

Smaksatta chips utan glutamat
Slutligen måste jag tipsa om att det nu finns smaksatta chips i olika smaker från Estrella utan E621 och artificiella aromer. Det är självklart inte nyttigt i alla fall, fast mycket bättre än de vanliga. Titta efter dessa om ni ändå tänkte köpa chips till helgen, påsarna är gröna och blåa! Jag vill verkligen inte medverka till en ökad chipskonsumtionJ, däremot en minskning av glutamatkonsumtionen.

Ulla Hamilton på besök i provköket


Ulla Hamilton, miljöborgarråd i Stockholms stad, Katarina Larsson, borgarrådssekreterare och en gammal god vän till mig besökte oss häromdagen. Ulla står bakom Klimatpakten som är en miljöarena för stocksholmsföretag att utbyta erfarenheter med varandra. Vi har blivit medlemmar där och har därmed som ambition att minska våra utsläpp med 10%. Eftersom vi hela tiden ökar tätheten i våra leveranser borde utsläppen minska, åtminstone i relation till vår omsättning. Dessutom jobbar vi ganska hårt med rätt miljöval i kassarna. Under vinterhalvåret har vi bara haft nötkött var femte vecka t.ex! Nu när det är brist på vilt kommer kvoten att öka något.

Fikatillbehör under LCHF-experimentet

Den blev jättegod!

Citronpajen som jag berättade om i det förra inlägget blev jättegod! Det tyckte vi alla. Den brända grädden märktes inte. Möjligen blev botten inte helt perfekt men ändå...Den räckte långt, vilket inte är konstigt när det gick åt 11 ägg, 6 citroner, 175 g smör m m. Själva bakningen var dock en mardröm och tyvärr får vi nog inte äta den här pajen igen såvida inte receptförfattaren hör av sig och berättar vad jag gjorde för fel!

Citronpajen i "Ekologiska smaker" inget för nybörjare

Vi har fredagsfika med hembakat varje vecka och jag ville satsa lite till idag och hade valt ut den vackra citronpajen från kokboken "Ekologiska smaker" som våra prenumeranter fick i kassarna vecka 50 förra året. Varning. Mycket som kan gå fel. Grädden skulle reduceras till hälften, så bara det är ju lite knepigt. Efter 20 minuter blev jag otålig och drog upp värmen till 8:an och brände grädden. Degen var hur kladdig som helst och hur mycket mjöl jag än tillsatte tycktes det bara bli värre. Den klibbade fast på mig, på kaveln, på formen, på bänken... Kanterna började rasa trots smörpapper och ilagda torkade bönor och det låg flytande smör överallt i formen. Jag var färdig halvtolv helt utmattad. Ofta förstår jag vad jag gjort för fel, men här har jag ingen aning om vad som hände med degen. Jag lät den vila en timme, jag följde instruktionerna exakt. Vi får se hur den smakar, återkommer med besked... Det blir fika om en halvtimme.

Därför uppskattar jag mina medarbetare...

Helena - för hennes rättframhet och hennes naturliga begåvning för det svenska språket
Linn E - för hennes flexibilitet och att hon alltid säger "ja, jag kan göra det!"
Koffe - för hans passion och hans förmåga att brainstorma om precis vad som helst
Therese - för hennes lojalitet och att hon kan allt om Middagsfrid
Petteri - för hans förmåga att lösa problem och att jag tack vare honom kan sova gott om natten
Victor - för att han är världens bästa man!
Emma - för hennes helhetssyn och proffsighet och att man märker på henne när något är fel
Linn C - för hennes framåtanda och samarbetsförmåga och vilja att lära sig nytt
Dominique - för hennes glada uppsyn och att hon alltid överlevererar
Alexandra - för att hon alltid ställer upp och har så god hand om mina barn

Några favoritråvaror

Ruccola, solmogna tomater, solrosfrön, citronskal, svamp, avokado, morötter, slätbladig persilja, färsk basilika, silverlök, rödlök, purjolök, gul lök, rödbetor, parmesan, chèvre, rostad sesamolja, valnötter och riktigt god grumlig olivolja.

Istället för ris, pasta och potatis

Jag tror att vi vuxna får i oss för mycket kolhydrater och att man gör klokt i att ta lite mindre av dessa och kanske byta ut dem mot Rostad blomkål i ugn, skiva den tunt (1,3 kg), lägg på en plåt, häll på 2 msk olivolja och lite salt och blanda, rosta i 15-20 min på 200 grader. Lägg upp blomkålen i en skål. Den smular sönder lite och kan ätas som ris. Andra förslag är kokt broccoli, gröna ärter, rivna rotsaker med vinägrett eller frästa grönsaker i olivolja med vitlök.

torsdag 12 mars 2009

Jag vill ha ost utan tillsatser

Jarlsberg, Emmenthaler i röda paket är tillsatsfria, liksom Engelsk cheddar som finns i två varianter, en lagrad och en extralagrad. Änglamark har en mild ost och en lagrad ost utan tillsatser också. Parmesan, fetaost, chèvre, mozzarella och vissa dessertostar brukar också vara ok. Övriga ostsortimentet, dvs nästan alla svenska hårdostar och frukostostar, är dock en smärre katastrof. Det känns verkligen tråkigt och om du är ostproducent därute som börjar göra goda ostar utan tillsatser kommer du att få gratis publicitet i mina veckoblad och på min blogg! Väntar på svar! Jag vill ha Västerbottensost, Port Salut, Grevé, lagrad Herrgård, Västgöta kloster (den starkare med små hål) och kumminost. Kan någon tala om var jag kan få tag i dessa utan tillsatser? Det är helt ok om de bara håller 14 dagar.

Kvinnor på höga poster gör mig glad!

Jag är en sann feminist! Jag håller mig till definitionen "en feminist är en person som ser att det är ojämställt mellan könen och tycker att denna ojämställdhet bör upphöra", det borde ju täcka in de flesta. Igår jag när såg nyheterna och insåg att det faktiskt är kvinnor på de höga posterna ordförande för LO, PTK och Svenskt näringsliv. Då blir jag glad! Men vi har en lång väg att gå ändå. Min uppfattning är att en kvinna måste vara dubbelt så duktig som en man för att nå samma position.

onsdag 11 mars 2009

Icke-ekologiska tomater i fyra veckor framåt

Vi kommer att beställa konventionellt odlade tomater i fyra veckor framåt med start v.13, för att vi haft sådana problem med de ekologiska. Ibland har nära hälften varit dåliga vid ankomst till vår packningsanläggning. Dessutom är det vår absolut vanligaste reklamation. Vi tycker att det är tråkigt eftersom det bevisligen är mer näring i ekologiska. Så fort de holländska eko-tomaterna börjar komma bör det bli lite lättare.

tisdag 10 mars 2009

En vanlig dag på jobbet

Jag har regelbundna avstämningsmöten med min personal var 14:e dag eller åtminstone var 17-18:e dag nu när vi blivit så många som tio personer. Idag hade jag t ex möte med Petteri, min inköpsansvarige och Helena som jobbar i kundtjänst. Det är en viktig informationskanal för mig och även för dem. Det tar visserligen en del tid och det kommer alltid upp nya saker som behöver lösas efter mötena, men det är ändå värdefullt. Vi har anställt en kundtjänstchef som börjar den 1 maj, Tomas Dacke. Han kommer att ta över personalansvaret för sex personer, vilket kommer att avlasta mig men det känns också läskigt för att jag förlorar en del kontroll. Jag vill ju göra allt! Men det går ju inte. Jag måste bli bättre på att delegera.

Maten för morgondagens provkök är levererad, den här veckan beställde vi den på internet. Ibland handlar jag själv och ibland Alexandra som extraknäcker här. Vi har lite svårt att få tag i rätt ingredienser, t ex färsk kycklingfärs. Det finns numera bara i större livsmedelsbutiker och Mataffären.se har den inte. Imorgon är det Therese och jag som lagar mat. Vi är tre stycken som varvar. Vi har provkök en gång i veckan ca 4 timmar. Sen har vi en provsmakningspanel bestående av 6-7 medarbetare som tillsammans avgör om receptet duger för att hamna i våra kassar.

Petteri, vår inköpsansvarige och jag bestämde oss idag för att under en fyraveckorsperiod beställa konventionellt odlade tomater för att vi haft så mycket reklamationer på de ekologiska. Det känns som ett tråkigt beslut eftersom det är bevisat att de ekologiska har ett högre näringsvärde. Samtidigt tar det väldigt lång tid att administrera reklamationerna och det skapar irritation hos de kunder som fått dåliga tomater. Det är en balansgång hela tiden. Eko-varorna har i regel kortare hållbarhet, det är väl bekämpningsmedlena som gör att inget mögel börjar växa på de konventionella grönsakerna.

Jag åt lunch med en kund idag som varit med oss sedan starten. Annette är också förläggare på Naturskyddsföreningen, så vi hade mycket att prata om. Hon har haft leverans från Middagsfrid varje vecka sedan oktober 2007 och hade något fakturaärende med oss som strulat. Eftersom hon sitter två kvarter från mig, undrade jag om jag fick bjuda på lunch så att hon fick berätta hur hon upplevt vår fakturahantering. Lunchen gav mig mycket input om förbättrade rutiner. Jag kanske ska luncha med en kund varje vecka, det vore nog bra för att inte tappa distansen.

Idag har jag blivit tillfrågad att delta i en paneldebatt på en stor konferens som Livsmedelsföreningen arrangerar i september, "Makten över maten". Den ska hållas på det vackra hotell Tylösand i Halmstad. Deltagare är produktutvecklare, kvalitetssäkrare och inköpare från industrin. Jag blev väldigt glad för detta, för även om jag också är en del av industrin upplever jag också mig själv som en konsumentrepresentant eftersom jag regelbundet väljer middagsmat åt 2900 familjer. Mitt syfte med Middagsfrid är att verka för bättre mat och här får jag en plattform för detta.

Min roll som VD ändras hela tiden i takt med att vi blir fler medarbetare. Det blir allt viktigare att delegera och styra på ett övergripande plan.Men spisen vill jag inte släppa. Det måste finnas tid för mig att stå i köket med kastrullerna och att strosa i butiker och få inspiration. Den biten tror jag inte helt kan delegeras!

Boktips för matnördar

Boken Ditt nya skafferi av Lisa Förare Winbladh erbjuder nya smakupplevelser för dig som tycker att Middagsfrid emellanåt blir för slätstruket. Det kräver lite tid att hitta alla ingredienser, men för matnörden är det bara roligt! Smaksättare från världens alla hörn och nya sätt att kombinera dem finns i boken. Lisa går igenom ett antal smaksättare, t ex fisksås, garam masala och torkad lime och anger "smakkamrater", dvs vilka råvaror de passar till. Perfekt för den som gillar att experimentera utan recept. Boken innehåller mängder av spännande recept också, testa t ex den fantastiskt goda Quinoan med anisdoftande ragu på svamp och linser! Den innehåller miso, apelsinskal, anis, torkad shitakesvamp m m. Något helt nytt! Barnen älskade den här rätten, alla tre ville ha mer!

Salt i efterrätter ny trend

Jag tycker mig notera att det blivit allt populärare med salt i efterrätter och sötsaker. Fredagskocken från Mix Megapol, Mattias Larsson skriver om detta i sin nya bok och Chokladfabriken säljer praliner med havssalt ovanpå. Om man tycker att detta verkar konstigt tipsar Mattias om att tänka på Snickers och då förstår alla.

Kycklingfärs som storbiff - snabb vardagsmiddag

Troligen kommer ett recept på jättebiff på kycklingfärs som man lagar i ugn i kassarna framöver. Det ska vi testa imorgon. Igår kväll testade jag att göra en enda stor biff i stekpanna med 400 g kycklingfärs, 1 ägg, lite rester av kokt röd quinoa, en oststump lagrad cheddar riven, 1 tsk chipotlepasta, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar - ni förstår principen, man slänger ner det man har hemma. Mosad potatis, överbliven gröt, rivet torkat bröd, hackad lök, hackade oliver, riven palsternacka... Arbeta ihop till en jämn smet. Bryn lite smör i en panna och tjoffa i hela smeten i stekpannan och tryck ut den med baksidan på en sked så att den täcker hela pannan. Stek på medelvärme i ca 5 min, vänd den sedan med hjälp av en tallrik och stek den andra sidan ungefär lika länge men under lock. Här kan man slänga på lite grönsaker ovanpå, t ex hackade tomater, zucchini, svamp etc och mot slutet hälla på lite passerade tomater, lite buljongpulver och kryddor som blir en god sås. Skär sedan biffen i tårtbitar! Barnen slukade detta, till och med min minsting Markus som på sistone fått för sig att inte äta vare sig fisk, kött eller kyckling. Biffen får en väldigt fin konsistens!

fredag 6 mars 2009

Ikväll bokreleaseparty för boken Fredagskocken

Det är Mat & vänner som bjudit in oss. Vår menyplaneringsgrupp bestående av mig själv, Koffe och Therese ska gå. Undrar vad de bjuder på? Det ska bli skönt att komma ut lite, har mest varit hemma under veckan med sjuk man och sjuk 2-åring.

torsdag 5 mars 2009

Mail till prenumeranter v.11 (8-10 mars)

Veckans meny. Nästa vecka blir det en meny som vi haft förut. Det är matproffset Lisa Förare Winbladh som gjort den och den var så uppskattad förra gången att vi väljer att köra den igen. Jag gillar särskilt Lisas originella kryddningar. Det blir Toskansk ragu på viltfärs, skogschampinjoner och apelsin med morots- och vitkålssallad, Anismarinerad lax och vitkål med dill med vitlöksyoghurt och tomatskivor, Frittata med zucchini och feta med morötter i senapsdressing och tärnade tomater och Kryddig kycklinggryta med saffran, anis och kikärter med kokt broccoli och tomatskivor. Om du väljer att laga maten i en annan ordning än den som anges, var dels noga med att titta så att bäst-före håller för det och tänk på att det behövs kokt potatis till rätt C, som annars kommer att kokas när rätt B tillagas.

Detta har du hemma. Följande behövs: ris, pasta, olivolja (1 dl totalt), vitlök (8 klyftor), buljong, soja, någon av timjan/rosmarin/salvia (rätt A), lagerblad, socker, torkad mynta (till rätt B om man har det, men den är inte ett ”måste”), mjölk (till rätt C om ni har, annars vatten), rosmarin, basilika, timjan, fransk senap, balsamvinäger, cayennepeppar och maizena. Det är gott med ½ tsk kanel i maträtt D om det finns hemma.

Efterrättstips. Kryddiga äpplen med kanelglass. Detta kryddiga recept för 4 personer är superenkelt och är en härlig kombination av varmt och kallt. Kärna ur 4-6 ekologiska äpplen och skär dem i klyftor. Låt skalet vara kvar eftersom det gör att klyftorna håller ihop när de tillagas. Hetta upp 2 msk smör i en stor stekpanna, lägg ner äppelklyftorna och stek dem i några minuter. Blanda ner drygt 1 msk brun farin eller råsocker, 1-2 tsk stötta kardemummakärnor och 2 msk pressad citronsaft och låt det sjuda tills äppelklyftorna är mjuka. Lyft bort från värmen och strö över det rivna skalet av en citron. Rör en lyxig vaniljglass mjuk, tillsätt kanel efter smak och servera till de kryddiga äppelklyftorna.

Nyhet! Ytterligare ett format på recepten. Vi fortsätter att testa det nya pdf-receptformatet. Vi tror att det kan passa somliga som lättare tar till sig instruktioner bildligt. Genom våra enkla översiktsdiagram får man en överblick på vad som ska göras och i vilken ordning. Kanske har en del datorn framme i köket när de lagar mat? Eftersom vi inte gärna vill medverka till massprintning av papper, tycker vi i så fall att det är positivt. Om ni väljer att printa, välj åtminstone dubbelsidiga utskrifter. Vi kommer att bifoga det nya formatet i en månad och sedan utvärdera, så tycka gärna till om detta!

Uppsala och Linköping snart nya leveransområden. Vecka 14 börjar vi att köra ut leveranser till centrala Uppsala och Linköping. Tipsa gärna vänner som bor i de städerna, det går att lägga beställning redan nu.

Röda dagar och ärenden hos kundtjänst. Vi vill påminna om att vi levererar även på röda dagar. Om du ska få, men inte önskar, leverans på t. ex. påskhelgen, ber vi dig vänligen att kontakta oss på kundtjanst@middagsfrid.se så att vi kan lösa det. Om du har möjlighet att uppge ditt kundnummer (det står på dina fakturor och i ditt bekräftelsebrev) i samband med att du kontaktar oss, blir det ännu enklare för oss att hjälpa till.

Inloggningsuppgifter. Vi håller fortfarande på med finslipningen av vårt nya kundgränssnitt. Vi kommer att skicka ut inloggningsuppgifter så fort vi kan och när systemet är helt färdigtestat.

onsdag 4 mars 2009

Veckans efterrättstips - hemgjord glass med kokosmaräng

Hallongräddglass med maräng passar perfekt när du lagat klart veckans meny, för då har du precis 2 äggulor och 6 äggvitor över. Glassreceptet kommer från Doktor Annika Dahlqvists LCHF-kokbok (LCHF=Low Carb High Fat). Koffe och Therese skulle laga glassen och råkade ha för mycket äggvitor över i provköket den dagen. Då hittade de på marängen som visade sig passa perfekt till den inte så söta glassen. De som vill undvika socker kan äta glassen utan maräng. Glass: Vispa 2 äggulor med 1,5 msk socker och 1 krm ekologiskt vaniljpulver (alternativt skrapa ur ½ vaniljstång). Blanda med 3 dl turkisk yoghurt och rör försiktigt ner 1 ask färska hallon, ca 125 g. Vispa 2 dl vispgrädde för sig och blanda ihop sedan innehållet i de båda skålarna genom att försiktigt vända med en slickepott. Frys glassen i minst tre timmar, men tänk på att ta ut den och röra runt med en gaffel varje timme för att det inte ska bli stenhård. Maräng: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa 6 äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt 2 dl socker och vispa tills det återigen blir ett hårt skum. Smörj en plåt och bre ut marängen på den. Strö över ½ dl kokos om du tycker att det är gott. Vi prövade på med och utan kokos och båda är mycket mumsiga! Grädda marängen i 60 minuter. Överbliven maräng kan brytas i bitar och sparas i en lufttät burk till ett annat tillfälle.

måndag 2 mars 2009

Inte kul att provlaga en rätt tre gånger

Ibland blir det bara inte bra. Vi har just lagat en kycklingrätt två gånger och maträtten är fortfarande inte rolig. Vi har målat in oss lite i ett hörn och har inte så mycket tid kvar att spela på. En kycklinggratäng ska nu omvandlas till en spännande pytt med texmex-kryddning, vi får se hur det blir...

Imorgon kommer miljöborgarråd Ulla Hamilton hit

Ulla Hamilton och Katarina Larsson kommer hit och besöker oss från Stockholms stad. Det är vi glada för eftersom vi är mycket intresserade av miljöfrågor. De kommer att bli bjudna på provsmakningslunch med fajitas, stekt ostronskivling, limemarinerad bönsallad, orientalisk lövbiff, paprikakyckling, linsallad och en efterrätt med äpplen, kardemumma och kanel. De här recepten kommer troligen i kassarna under de kommande veckorna, dock ej efterrätten. Vi skickar ut efterrättstips varje vecka med vårt mailutskick. Du hittar de också på bloggen. Oftast är de väldigt enkla.

Världscancerfonden slår in öppna dörrar...

...när de säger att cancerfall kan undvikas om vi börjar äta mer färsk mat, mer frukt & grönt, sluta röka, motionera och håller normal vikt. Det är kul att det nu finns riktiga belägg för att just färsk mat är positivt för hälsan! Jag har alltid tyckt att det känns mycket bättre att äta färsk mat än fryst, konserverad, torkad, rökt, rimmad eller inlagd mat. Jag är övertygad om att tillsatserna gör oss sjuka. Med färsk mat behövs inga tillsatser!

Veckomail till prenumeranter v.10 (1-3 mars)

Hej alla underbara prenumeranter!
Det är tack vare er som jag fått mitt drömjobb! Jag är omgiven av fantastiska medarbetare, vi har ett jättefint kontor och provkök 30 sekunder från mitt hem och jag håller dagligen på med mat i någon form. Jag är också mycket road av att skriva och det ingår också i mitt jobb, så jag är en privilegierad människa. Ibland springer jag i butiker och lusläser innehållsförteckningar och ibland står jag vid spisen och provsmakar eller har ett roligt möte med kollegor. Jag har en stor passion för mitt jobb som går ut på att välja mat åt er! Så TACK för uppdraget!

Nyhet! Ytterligare ett format på recepten. Den här veckan testar vi att också skicka med en pdf med recepten i ett nytt format. Vi tror att det kan passa somliga som kan ha svårt att ta till sig instruktioner bara via text. Genom våra enkla översiktsdiagram får man en överblick på vad som ska göras och i vilken ordning. Kanske har en del datorn framme i köket när de lagar mat? Eftersom vi inte gärna vill medverka till massprintning av papper, tycker vi i så fall att det är positivt. Om ni väljer att printa, välj åtminstone dubbelsidiga utskrifter. Vi kommer att bifoga det nya formatet i en månad och sedan utvärdera, så tycka gärna till om detta!

Veckans meny. Nästa vecka blir det Kycklingburgare med blue cheese-dressing och tillbehör, Citronkolja med spenat- och bönsallad, Spaghetti carbonara med broccoli och grönsaksstavar samt Risotto med broccoliträd. Tänk på att vara extra noggrann med handhygienen när du lagar kycklingen samt att diska skärbrädor och annat som kommer i kontakt med den råa kycklingen mycket noga.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs ris, spaghetti, vitlök, cayennepeppar, torkad basilika (eller dragon) samt ganska mycket olivolja till maträtt B och D.

Efterrättstips. Hallongräddglass med maräng passar perfekt när du lagat klart nästa veckas meny, för då har du precis 2 äggulor och 6 äggvitor över. Glassreceptet kommer från Doktor Annika Dahlqvists LCHF-kokbok (LCHF=Low Carb High Fat). Koffe och Therese skulle laga glassen och råkade ha för mycket äggvitor över i provköket den dagen. Då hittade de på marängen som visade sig passa perfekt till den inte så söta glassen. De som vill undvika socker kan äta glassen utan maräng. Glass: Vispa 2 äggulor med 1,5 msk socker och 1 krm ekologiskt vaniljpulver (alternativt skrapa ur ½ vaniljstång). Blanda med 3 dl turkisk yoghurt och rör försiktigt ner 1 ask färska hallon, ca 125 g. Vispa 2 dl vispgrädde för sig och blanda ihop sedan innehållet i de båda skålarna genom att försiktigt vända med en slickepott. Frys glassen i minst tre timmar, men tänk på att ta ut den och röra runt med en gaffel varje timme för att det inte ska bli stenhård. Maräng: Sätt ugnen på 150 grader. Vispa 6 äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt 2 dl socker och vispa tills det återigen blir ett hårt skum. Smörj en plåt och bre ut marängen på den. Strö över ½ dl kokos om du tycker att det är gott. Vi prövade på med och utan kokos och båda är mycket mumsiga! Grädda marängen i 60 minuter. Överbliven maräng kan brytas i bitar och sparas i en lufttät burk till ett annat tillfälle.

Uppsala och Linköping. Den 30 mars planerar vi att börja köra ut leveranser till centrala Uppsala och Linköping. Känner ni folk i dessa områden? Tipsa dem gärna att det går att lägga sin beställning redan nu.