fredag 17 oktober 2008

Mailutskick till prenumeranter v. 43

Hej!
Det har varit en intensiv vecka. Jag var inbjuden som talare på Dagen D som är en årlig konferens för livsmedelsbranschen. Det kändes fantastiskt roligt att få stå på samma scen som VD:arna från ICA, Coop och Vi! Jag träffade också en massa trevliga köpmän från hela Sverige samt organisationerna KRAV och Svanen. Sen fanns det förstås en massa leverantörer där. Ett ledord i matbranschen just nu är valfriheten för kunden. Utmaningen ligger i att både erbjuda bra priser och andra mervärden, alla önskemål ska kunna tillgodoses i samma butik. Jag tror att åhörarna blev lite paffa när jag berättade att det enda man kan välja som prenumerant till Middagsfrid är leverans veckovis eller varannan vecka. Kassen finns bara i en storlek och en variant – inga undantag. Valfriheten är nämligen dyr och skulle vi göra varianter och erbjuda substitutvaror skulle priset ligga långt över tusenlappen. Dessutom finns det ett värde i att slippa välja. Man lägger en beställning en gång, sen kommer maten automatiskt utan att man behöver lägga ner en minut på en massa jobbiga val. Det tilltalar i alla fall tillräckligt många för att vi ska ha ett existensberättigande på marknaden! Igår på Rapport talades det om ”the hell hour”, dvs tiden från dagishämtning till att middagen står färdig på bordet. Då kände jag att Middagsfrid faktiskt fyller en funktion i samhället.

Förra veckan hade vi Lisa Förare Winbladh som gästspelande menyskapare. För er som missade det, kan jag rekommendera hennes sajt www.taffel.se för riktiga matnördar. Där hittar man en massa spännande och roliga artiklar, tips och inspiration om mat och nya trender. Var annars hittar man recept där t.ex. gojibär ingår? Det tar minst två år innan vanliga kokböcker har fiskat upp sådana nyheter. Lisa är min favorit bland skribenterna på Taffel. Ibland skrattar jag högt åt hennes skarpa iakttagelseförmåga. Just nu kan man t.ex läsa om hälsokostbranschen som gått från dammig till glammig. Lisa har besökt Blueberry Lifestyle på Östermalm i Stockholm och konstaterat att ”pillerbutiker med vitrockade apotekarwannabes bakom disken” med några förskrämda sojakorvar i en kyl i hörnet är försvunna. ”Hälsokosten är tillbaka med besked. Fast i en ny skitsnygg, poppig outfit.” Ni förstår Lisas ton kanske? Väldigt humoristisk med hög igenkänningsfaktor!

Veckans meny. Nästa vecka blir det Nötfärsbiffar med ljummen sallad och tomatklyftor (två middagar), Scones-pizza och vitkålssallad, Limekyckling med wokade grönsaker samt Kräftpasta med broccoli och sparris. Vi skickar med en extra gurka som kan ätas till vilken middag som helst. Perfekt för barnen om de är griniga i väntan på att maten ska bli klar! Några av er har fått krossade tomater på tetra istället, ekologiska på burk tog slut. Observera att de innehåller 100 ml mer än en vanlig burk. Antingen får du 3 dl över som kan frysas in eller sparas i kylen några dagar. Eller också gör du maträtt A med 8,5 dl tomatkross, pizzan (maträtt B) med 1,5 dl tomatkross och spar en tetra oöppnad. Ta då lite mindre salt. Vi har testat de båda recepten med 2 tetror och med 3 burkar, båda ger bra resultat.

Detta har du hemma. Du behöver spiskummin, olivolja, någon neutral olja t.ex. solros, dijonsenap, soja, vitlök, cayennepeppar, socker, smör (obs! ganska mycket, till pizzan behövs 100 g), flytande honung, vetemjöl eller dinkelsikt, tomatpuré och ris hemma. Lite körvel är gott och snyggt i vitkålssallad om du har hemma.

Efterrättstips. Dagen då jag var borta på konferens lagades Stekta bananer med råsocker och glass i provköket. Jättegott, tyckte alla! Du behöver för 4 portioner: 4 bananer, 2 msk råsocker, 2 msk smör, saften från 1 apelsin (ca 1 dl) och 1 msk färsk riven ingefära. Gör så här: 1. Skala bananerna och dela dem på längden. Strö råsocker runt om bananerna. Stek bananerna i matfett tills de är lite mjuka. Tillsätt apelsinsaften och ingefäran och låt sjuda i några minuter. Servera med glass!

Veckans miljötips. Köp en ensambanan! De flesta som köper en banan bryter av en från en klase. Till slut blir det ensamma bananer kvar som ingen köper. Gissa vad som händer med dem? De slängs! Låt oss alla ta ansvar för detta så att inte handlarna måste slänga så mycket! Spill är den värsta miljöboven.

Inga kommentarer: