fredag 10 oktober 2008

Mailutskick till prenumeranter vecka 42

Hej alla kära prenumeranter!
Den här veckan slipper ni diskutera om vem som ska tänka ut och handla veckans middagar. Det gör Middagsfrid! För just den här menyn har vi fått hjälp av Lisa Förare Winbladh som bjuder på nyheter. Vi har fått mycket feedback av er den senaste tiden, det tackar vi för. Det är extra roligt att höra att de som normalt inte brukar laga mat hemma nu har börjat med det sedan Middagsfrid kom in i bilden. Tonåringarna har t.ex. börjat ta för sig mer i köket mer och det gläder mig verkligen! Vad härligt att som förälder komma hem och upptäcka att middagsbestyren är i full gång eller kanske till och med serverad! Berätta gärna för oss om Middagsfrid inneburit förändringar därhemma, det uppskattar vi mycket. Vi gör vårt bästa för att recepten ska kunna användas även av oerfarna kockar.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Toskansk ragu med rådjursfärs, champinjoner och apelsin, Anismarinerad lax och vitkål med dill samt vitlöksyoghurt, Frittata med zucchini och feta och Kryddig kycklinggryta med saffran, anis och kikärter (två middagar). Ni som inte har Middagsfrid och har svårt att få tag i viltfärs, leta i frysdisken i din butik. Där kan det finnas. Rådjursfärs, vildsvinsfärs, älgfärs eller hjortfärs är alla mycket bättre för miljön än den gamla vanliga nötfärsen.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs vitlök, någon sorts pasta (vi rekommenderar fullkorn såklart!), buljong, soja, timjan, rosmarin eller salvia, lagerblad, basilika, dijonsenap, balsamvinäger, socker och cayennepeppar. Torkad mynta är gott i vitlöksyoghurten om du har hemma. Lisa tipsar om att strö ½ kanel i kycklinggrytan om det finns hemma. Vi prövade kycklingen i vårt provkök utan kanel och den blev fantastiskt god utan.

Efterrättstips. Äpplen till efterrätt kan inte bli tjatigt, eftersom det är SÅ gott såhär på hösten. Det är ju nästan den enda svenska frukt som går att köpa numera. Det här receptet är en favorit från Anna Bergenström, Äppeltarte från Poulan. Du behöver till degen: 3 dl vetemjöl, 100 g kallt smör, 2 msk socker, 2 tsk vaniljsocker (se nedan hur du gör äkta vaniljsocker) och 1 medelstort ägg. Till fyllningen behöver du: 3 medelstora äpplen, 2-3 msk socker, ½ tsk kanel och 1 dl aprikosmarmelad + 2-3 msk vatten. Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivat smör, socker och vaniljsocker. Smula samman, tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det hela. Forma degen till en platt rundel. Lägg den i en pajform (20-22 cm i diameter) och tryck ut degen med mjölad tumme så att det bildas en pajbotten. Förgrädda utan fyllning i 12 min. Tvätta och kärna ur äpplena under tiden, men skala dem inte. Skär äpplena i halvor och därefter i tunna fina äppelskivor. Ta sedan ut den förgräddade pajen. Lägg på äppelskivorna i prydliga cirklar (eller, om det är bråttom, fördela äppelbitarna lite lagom slarvigt ovanpå pajdegen). Pudra till sist över socker och kanel. Grädda i ca 25 min. Höj ev värmen till 225 grader på slutet så att pajen får fin färg. Värm marmeladen i en liten kastrull, rör ner vattnet . Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt den svalna. Servera med t.ex vispgrädde eller en liten klick crème fraîche!

Presenttips. Inget går upp mot en hemgjord present. Istället för en flaska vin när man går bort, ge bort en fin burk hemgjort äkta vaniljsocker! Klipp 2 vaniljstänger i mindre bitar och lägg dem i matberedaren. Kör lite kort och skrapa ner det som hamnar på kanterna. Häll i ½ kg strösocker och kör igen tills du fått ett askgrått socker. Häll sockret i en lufttät snygg glasburk och sätt på en fin etikett. Vaniljsockret håller i evigheter. Den hemlige kocken menar att vi i västvärlden glömt bort hur riktig vanilj ska smaka, många tror numera att det syntetiskt framställda vanillinet är äkta vaniljsmak. Det är det inte! Låt er inte luras av en bild av en vaniljstång på glasspaketets lock, ej heller av små svarta prickar i vaniljglassen. Det är troligen fortfarande så att smaken huvudsakligen kommer från vanillin eller vaniljarom. Exakt vad vaniljarom är vet jag inte säkert. Däremot skiljer sig tydligen från ”äkta vanilj”, annars skulle det inte redovisas som två ingredienser i en produkt.

Trevlig helg!

Kicki

Inga kommentarer: