fredag 31 oktober 2008

Välj korta datum (v.45s ledare)

Jag tror att många av oss tvekar inför att köpa matprodukter i affären där bäst-före-datumet är kort, dvs varan måste konsumeras senast dagen efter. Nu är det dags att tänka tvärtom! Det kommer att göra skillnad för miljön.

Den stora miljöboven när det gäller mat är inte vad vi äter utan vad vi inte äter. Det slängs mat för miljardbelopp varje år. Det kastas mat i alla led, dvs både i producentledet, grossistledet, detaljistledet och i konsumentledet.

Vad kan vi göra för att minimera spill? Jo, när vi är inne i en butik på eftermiddagen och ska handla middagsmat till den kvällen, köp varor med korta datum. Ibland sänker köpmännen dessutom priset till hälften bara för att höja motivationen för oss att köpa dessa varor som annars kommer att slängas. När det gäller kött får du dessutom ett bättre kött om det fått ligga ett tag. Köttet mörar till sig och har dessutom hunnit släppa ifrån sig vätska och blir mycket godare än ett pinfärskt kött.

Om du ser att en grönsak i din varukorg är skadad, be kassörskan dra av lite på priset istället för att gå och hämta en ny. När du behöver en banan, köp en ensambanan istället för att bryta loss en från en klase. Rädda en ensambanan och bli miljöhjälte!

Inga kommentarer: