fredag 24 oktober 2008

Vår inställning till socker (Veckans ledare v.44)

Vi äter alldeles för mycket socker i västvärlden. Alla vet att det inte är bra för kroppen och tänderna, men det är inte heller bra för miljön. Produktionen av raffinerat socker släpper ut enorma mängder koldioxid.

Middagsfrid anser att sockerproblemet i Sverige mest har med läsk, bullar, kaffebröd, godis och andra sötsaker att göra. Konsumtionen av sylt, ketchup och sweet chili-sås kommer i andra hand, eftersom man inte äter lika stora mängder av dessa. Alkohol innehåller också stora mängder socker.

Att däremot tillsätta en nypa socker i en tomatsås för att runda av smaken eller att använda honung i maten som ett sätt att lyfta fram andra smaker tycker vi är helt ok! Det är liksom inte där problemet ligger. En tesked socker på fyra personer är ingen fara för hälsan.
Var uppmärksam på att socker kan gömma sig bakom andra namn, t ex glukos, maltos, maltodextrin, fruktos och high fructose-corn syrup som nu ingår i massa produkter. Uncle Ben-såser och frukostflingor är bara några exempel på produkter där man bör se upp!

Inga kommentarer: