fredag 3 oktober 2008

Mail till prenumeranterna för vecka 41

Hej alla prenumeranter!
Jag är lite spänd inför söndagen, eftersom DN ska recensera oss i DN Söndag. Deras kock Jens Linder och en vanlig familj fick testa Middagsfrid vecka 39 och ska nu skriva om det i tidningen. Hoppas att de fick kompletta matkassar utan dåliga lökar och liknande. Den s k mänskliga faktorn gör ju att det ibland slinker igenom en mjuk zucchini eller ett ägg som spruckit. Vi har haft Linda Skugge på besök i provköket i veckan och hon åt med förtjusning, till allas vår lättnad! I onsdags firade vi ett år med en jubileumsfest. ”Alla” var där, min revisor, min familj, min mentor, min coach (med vars hjälp jag kläckte idén), vår webbyrå som jag aldrig hade träffat eftersom de sitter i Ljungskile, våra IT-killar, våra gamla och nya hyresvärdar, våra styrelseledamöter, vår ekonomibyrå, våra leverantörer, några journalister, och ett gäng supertrogna kunder. Hade vi haft möjlighet hade vi gärna bjudit in er allihop, men våra lokaler rymmer inte så många. Dock vill jag tacka alla som givit oss förtroendet att välja er middagsmat! TACK, TACK, TACK!

Veckans meny. Nästa vecka blir det Piffig pepparrotsfisk med potatis, sockerärtor och en vacker tomatsallad, Kalkonstroganoff med pasta, Indonesisk skinkgryta (två middagar) och Pontus smarriga grönsakspannkakor med fetaoströra, granatäppelkärnor och avokado. Obs att fisken helst bör konsumeras senast dagen efter leverans eftersom den varit fryst. Det går att frysa in den igen även om den tinat eller delvis tinat utan att säkerheten påverkas, men det kan påverka kvaliteten (källa: Livsmedelsverket). Några av er får 800 g fisk istället för 600 g, ett par av våra partners haft svårt med att få fram mindre förpackningar.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs nästa vecka vetemjöl (eller sojamjöl/arrowroot/maizena för den som inte tål gluten), buljong, smör, tomatpuré, timjan (eller dragon), paprikapulver, ingefära (på burk), äppelcidervinäger (eller annan vinäger), curry, vitlök, soja, någon sorts pasta och någon sorts ris. Bakpulver ingår egentligen inte i basförrådet, men om du har det hemma tillsätt 1 tsk i pannkakssmeten så blir de lättare att vända.

Efterrättstips. Här kommer ytterligare ett tips från ”Under valnötsträdet” av Anna Bergenström, Enkla men fantastiskt goda äppelklyftor i ugnen. Perfekt såhär i äppeltider! Vi har minskat på sockret lite och tyckte att det var sött nog med 1 dl socker istället för 1,5 dl. Det där är mycket en vanesak! Minska gärna på sockret stegvis. Du märker med tiden att du vill ha allt mindre av det. Gör så här: Smörj först en långpanna. Grovhacka 150 sötmandel med skalet kvar. Skölj 1 kg svenska äpplen, skär dem i halvor och ta bort kärnhusen. Skär sedan varje halva i 3-4 klyftor. Lägg ut klyftorna huller om buller i pannan. Strö över 1 dl strösocker, 1 dl kokosflingor, 1 tsk kanel, 1 dl russin och den grovhackade mandeln. Klicka över smöret. Sätt in i 200 graders ugnsvärme i ca 25 min. Servera med vaniljglass eller vispgrädde!

Inga kommentarer: