fredag 31 oktober 2008

Middagsfrid tipsar v.45

·Frys in. Lammfärsen lämpar sig väl för infrysning, likaså soppan och kycklingrätten. Anna som givit mig soppreceptet brukar göra en enorm sats inför vinterns luncher och fryser sedan in i smålådor.
·Ta tillvara. Vi har lagat lammfärsen flera gånger. Det går jättebra med vitkål istället för endive och paprika istället för morötter. Passa på att använda upp gamla grönsaker från kylen som börjat mjukna till lammfärsen och kycklingrätten.
·Förbered. Koka potatis till maträtt B redan kvällen innan. Det står i receptet till maträtt A, men jag påminner ändå särskilt om detta.
·Torkade aprikoser. Visste du att torkade aprikoser har ett mycket lågt GI-värde jämfört med annan torkad frukt? Överblivna aprikoser kan klippas i småbitar och ätas till filmjölken eller låta koka med morgongröten.
·Curry. Curryn tappar smak ju längre den har stått i skafferiet, så smaka av soppan och se om det behövs lite mer. Vi provmatlagar alltid med relativt nyinköpta kryddor, så ni kanske behöver utöka kryddmängderna lite.
·För vego? Har du svårt för att äta helt vegetariskt? Lägg till 1 paket knaperstekt bacon i potatis- och squashsoppan. Du behöver inte utesluta köttet helt för att göra en miljöinsats, att minska köttmängden räknas också! Anna tipsar också om att riven ost, t ex cheddar är väldigt god att ha i soppan!

Inga kommentarer: