måndag 1 december 2008

Mailutskick för 30 nov-2 dec

Hej alla prenumeranter!
Jag gjorde en laserbehandling mot min närsynthet i fredags och efter ett par smärtsamma dagar känns det nu riktigt bra! Det känns fantastiskt att ha blivit fri från glasögon. Jag kunde bara inte acceptera tanken på att använda glasögon resten av mitt liv. Det är ren fåfänga såklart, men jag kände mig gammal, lärarinneaktig och ocool.

Någon har varit inne på min blogg och tyckt att vi lite för ofta har kycklingrätten som dubbelrätt, så även den här gången. Dålig fantasi, tycker somliga. Gott och positivt, säger andra. Vi har haft fyra dubbelmiddagar på kött, en på kalkon och två på fisk sedan vecka 40, men jag har noterat att det är uddaveckas-prenumeranterna som på senare tid fått mest dubbelkyckling (v.45, 47 och nu 49). Det ska vi ändra på att så att det fördelar sig jämnare mellan udda och jämna veckor. Detta borde vi ha sett och skapat en bättre variation. Men menyplanering är inte så lätt som ni kanske tror, det är som att lösa korsord. Så tack till alla som tycker till! Det hjälper oss att bli bättre. Sen är det ju ganska ofta kyckling som dubbelrätt för att vi gärna vill att dubbelrätterna ska gå bra att frysa. Där är det svårt att hitta bra fiskrätter. Vegetariska dubbelrätter tror vi inte att ni vill ha. Vi har hittills bara någon enstaka gång gjort den vegetariska rätten till dubbelrätt, eftersom många prenumeranter anser att det är ett tillräckligt stort steg att äta vegetariskt en kväll i veckan. Fågel är också ett bra miljöval, åtminstone ur ett koldioxidperspektiv, i förhållande till nöt- och fläskkött. Men som sagt, tycka gärna till om detta!

Veckans meny. Nästa vecka blir det Pasta med rökt lax, fänkål och champinjoner, Renskavsyakiniku med endive- och morotssallad, Andreas favvokyckling med chilimarinerade vitlöksklyftor (två middagar) samt Rödbetor med halloumi och snabbrisotto. Den som inte vill äta helt vegetariskt kan komplettera vegorätten med några kryddiga chorizo-korvar, men se till att de inte innehåller E621 (lägg just det här E-numret på minnet).

Ett tips om marinaden till yakinikun är att spara den del av marinaden (som enligt receptet ska hällas bort) till ett annat tillfälle. Jag slänger aldrig någon mat. Ge marinaden ett hastigt uppkok för att det varit i kontakt med rått kött. Spara den sedan och använd som sås till wokade grönsaker, ris eller dylikt. Som en smaksatt soja, helt enkelt! Den håller minst någon vecka i kylskåp.

Observera att renskaven ska läggas i kylskåpet så att den tinar åtminstone delvis tills ni ska laga den. Enligt Livsmedelsverket kan varor som börjat tina frysas om utan någon säkerhetsrisk, såvida varan förvarats i kylskåpstemperatur, men kvalitet och smak kan påverkas.

Detta har du hemma. Från basförrådet behövs ris, vitlök, socker, vinäger (äppelcider eller annan ljus vinäger), basilika, rosmarin, timjan samt potatismjöl eller maizena. Japansk soja till renskavsyakinikun skickar vi med.

Mailutskick tidigare under fredagen. En prenumerant har önskat att få veckobladet med recept tidigare på fredagen. Det är säkert fler som tycker att det vore praktiskt, så jag kommer hädanefter att skicka ut de här mailen senast på fredag kl 13, kanske ibland redan under torsdagen.

Efterrättstips. Vad sägs om Toscapäron med vispgrädde till efterrätt? Du behöver 4 mogna päron, 1 dl sötmandel eller 50 g flagad mandel, 50 g smör, ½-¾ dl socker (jag tyckte att ¾ blev lite för sött), 1 msk vetemjöl, 2 msk mjölk och 3 dl vispgrädde. Sätt ugnen på 225 grader. Skala päronen, dela dem på längden och ta bort kärnorna. Lägg dem i en ugnssäker form. Toscaglasyr: Hacka mandeln om du har hel mandel. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och häll glasyren över päronen. Grädda i mitten av ugnen tills ytan fått vacker färg, ca 10 min. Under tiden, vispa grädden. Klart!

Julklappar. Det kommer julklappar i matkassarna 7-9 dec och 14-16 dec!

Jag ser verkligen fram emot helgen med mina nya ögon. Ikväll är det Idol som jag följer slaviskt , imorgon är det dop och jag älskar bebisar och imorgon kväll ska jag på tjejmiddag ute i Täby med åtta andra tjejer som jag gick i sjätte klass tillsammans med. Det kommer att bli många skratt!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Renskavsyakinikun gick absolut inte hem hos våra barn, tyvärr. Mkt berodde nog på kvaliteten på köttet, vi hade oturen att få mycket senor och hårda fettdelar i vårt kött. Så köttet spottades ut på tallriken, men riset och endivesalladen slank ner utan problem. Ikväll blir det laxen. Ett stort tack för att ni finns. Hälsningar Anita

Anonym sa...

Laxen var jättegod, vi gjorde ugnslax till barnen som inte är förtjusta i rökt lax. Ikväll har vi precis ätit Renskavsyakinikun. Blev en klar favorit hemma hos oss. Barnen tycker att det är bland det godaste dom ätit.

Anonym sa...

Laxen var toppen!

Yakinikun mycket god.

Om man följer receptet blir rödbetorna stenhårda och halloumin bränd... Rätt gott bortsett från det.

Anonym sa...

Vi gillade laxen! Det var en kul variant på en liknande rätt som vi brukar göra. Den kommer definitivt serveras igen hos oss.

Ikväll blir det renskav. Det är en favorit som vi gjort flera gånger. Jag är redan sugen!

Anonym sa...

Har ni några tips vad gäller rödbetorna till oss som inte lagat den rätten ännu? Ska man koka dem lite först eller ska man låta dem gå 20 minuter i ugnen innan man lägger på osten?

Vi vuxna tyckte mycket om laxen och renskaven. Våra barn gjorde tummen ner för renskavsreceptet. De brukar äta renskav annars...

Anonym sa...

Hej,

jag vill inte kommentera detta utskick specifikt men jag fick nu mejl för 7-9 december. Där står att vi ska ha buljong hemma. Just var det gäller buljong så känner jag mig oehört skeptisk till ALL buljong och skulle gärna vilja ha bra tips på BRA buljong att köpa.

Har sett någon reklam på stan om organisk buljong (?), någon form av kravmärkning, men hittar den inte i butik.

Tips mottaget tacksamt. Hälsar Martina i Älvsjö

Anonym sa...

Mitt tips är Lantbuljong från Renee Voltaire. Ganska dyr men bra tycker vi.

Kicki sa...

Lantbuljong från Renée Voltaire är bra, tycker jag också. Det finns en del andra alternativ på hälsokosten, men många innehåller palmolja som jag försöker undvika eftersom det är ett mindre bra fett. De KRAV-märkta tärningarna som finns i välsorterade butiker är bra smakmässigt men innehåller också palmolja. Buljong använder man ju inte så mycket av, en burk från R.Voltaire räcker länge. Då gör det inte så mycket om den är dyr.
Kicki

Kicki sa...

Jag har fått in synpunkter på rödbetsreceptet. Vi kanske provlagade detta med spädare vår-rödbetor för det funkade då.

Låt rödbetorna baka i ugnen 20 min. Lägg sedan in osten och kör 10 min till. Det borde funka! Ledsen för att det blivit fel.
Kicki

Kicki sa...

Tack för all övrig feedback!

Anonym sa...

Innan vi har hunnit äta vår middagsfridsleverans (får maten tisdagskväll så vi kan inte börja förrän onsdag) känns det redan försent att komma med kommentarer. Hoppas detta läses ändå.

Laxen tycker vi är sådär - skönt dock att slippa havregrädde och få använda vanlig grädde istället. Yakinikun är supergod - tycker både barn och vuxna! Kycklingen är också bra. De vegetariska rätterna blir ofta "över" i vår familj eller inte ätna.

Malinka sa...

Vi tyckte väldigt mycket om laxen, och yakunikun var också god.

Tyvärr måste jag säga som Anonym här ovan att de vegetariska rätterna lite för ofta inte blir gjorda eller helt omvandlade till något annat. Trots att vi äter mycket vegetarisk mat – eller kanske därför? De känns ofta inte som maträtter utan som hoplagda ingredienser. (Ett lysande undantag var woken med tofu häromsisten!) Därför åts halloumin som tillbehör till en lunchsallad och rödbetorna kommer att bli borsjtj och del i rödbetssallad.