torsdag 23 april 2009

Gör en fransk Ile flottante


Efterrättstips. En fransk Ile flottante (flytande ö av maräng i vaniljsås) testades i vårt provkök denna vecka. Så länge man är noga med detta recept blir det hur gott som helst! För ”öarna”: Vispa 3 äggvitor (släng inte gulorna) och ½ krm salt i en ren, torr skål tills man kan forma styva ”toppar”. Fortsätt att vispa äggvitorna och tillsätt ½ dl socker gradvis. Droppa stora matskedar av äggvitorna i kokande vatten (de ska flyta, så tryck inte ner de under vattnet) i ca 2 minuter. Ta upp ”öarna” och lägg dem på en tallrik så länge. För vaniljsåsen: I en annan kastrull, värm 3¾ dl mjölk tillsammans med 1 snittad och urfröad (skrapas t.ex. med kniv) vaniljstång, lägg alltså både i fröna och själva stången. När den börjat koka lite, ta bort mjölken från plattan och låt svalna. Vispa 3 äggulor och ¾ dl socker i en bunke. Häll i den varma mjölkblandningen och blanda väl. Häll tillbaka i kastrullen och värm på låg värme i ca 5 minuter under konstant omrörning. OBS! Den ska inte koka under tiden! Efter några minuter kommer vaniljsåsen att bli tjock. Ta bort vaniljstången. Häll upp lite sås i t.ex. coupe-glas och lägg en ”ö” i varje glas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur många portioner är detta?