fredag 3 april 2009

Mail till prenumeranter v.15 (5-7 april)

Hej!
Vi har jobbat ganska hårt på att få fram andra produkter än kyckling till nästa vecka. Även om inte Axfood är drabbat av glas och inte heller Guldfågel som vi hade tänkt handla av till nästa vecka, har vi köpt in fläskkotletter till maträtt C där det egentligen skulle ha varit kycklingfilé. Det kanske inte passar alla, men vi diskuterade länge och väl hur vi skulle göra och alla vi internt trodde att ni i det här läget skulle föredra det. Vecka 16 det kalkonfilé istället för kycklinginnerfilé. Sedan hoppas vi att faran ska vara över. Hela skandalen handlar ju om ett 15-tal fynd i hela landet, så risken att få glas i sin mat är nog ganska liten.

Veckans meny. Nästa vecka blir det Nikkaluoktasoppa på älg med sesamknäcke och gurkstavar, Fisk- och skaldjursgryta med ris och broccoli (två middagar), Pasta med soltorkade tomater, rosmarin och timjan samt stekt fläskkotlett med grön sparris samt Parmesanpanerad zucchini med buljongkokt bulgur och tomat- och svampröra. Eftersom det blev en ändring till fläskkotletter i sista minuten, har stekningen av kotletterna hamnat lite för tidigt i receptet för maträtt C. Vi har redan tryckt upp papprena nu. Kycklingfilé tar ju mycket längre tid att steka. Vänta med kotletterna tills pastan nästan är klar. Det blir en ganska rejäl sats soppa, så passa på att frysa in några matlådor.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: Pasta, ris, vetemjöl (eller dinkelsikt) smör, olja, svensk senap, tomatpuré, lagerblad, timjan, rosmarin, curry, buljong, soja, olivolja, balsamvinäger, vitvinsvinäger (vitt vin är jättegott i fiskgrytan om du har) och vitlök.

Efterrättstips. Gör en god rysk Pasjka till påsk! Den var enkel att göra men du behöver 4 timmars framförhållning. Det här receptet finns med i Vår kokbok, men bilden på den är urtråkig, tänk 70-tal! Jag tittade på ingredienserna och tyckte att det nog kunde bli gott och faktiskt ganska nyttigt. Dock uteslöt vi suckat (kanderat skal av citrusfrukter). Vi tyckte allihop att den var en höjdare och att den såg festlig ut också. Du behöver: 250 g keso, 1 dl russin, ½ dl sötmandel eller nötkärnor, 1 dl vispgrädde, 1½ msk socker, 1 tsk vaniljsocker, 2 äggulor samt valfria frukter och bär som tillbehör. Vi hade 4 små apelsiner och 1 ask frysta hallon till. Gör så här: Mosa keson med mixer eller matberedare. Hacka russin och mandel eller nötkärnor tillsammans, då fastnar inte russinen på kniven (jag älskar sådana smarta tips). Vispa grädden och blanda den med socker och vaniljsocker. Blanda den släta ostmassan med russin, mandel eller nötter och äggulor. Tillsätt grädden sist. Placera en kaffebryggtratt med pappersfilter över en liten skål. Ös över blandningen i filtret (vi använde oss av en riktigt finmaskig kökssil istället och det gick jättebra). Låt stå kallt att rinna av till nästa dag eller sätt en lätt tyngd ovanpå så tar det bara ca 4 timmar. Stjälp upp pasjkan på ett fat och ta bort filtret. Garnera med frukt och/eller bär. Vi tyckte att den lite syrliga smaken från hallonen var riktigt god till pasjkan!

Inga kommentarer: