torsdag 2 april 2009

Sydafrikansk Milk tarte

Någon efterfrågade receptet från Dominiques farmor, så här kommer det! Satsen räcker till två medelstora kakor (ca 24-26 cm i diameter eller varför inte en rektangulär form).

Pajskal
Dessa görs bäst lite i förväg, då de skall helst vara kalla när man häller i fyllningen. Blanda ihop 110 g smör och 1,25 dl socker tills det blir ”krämig”. Knäck i 1 ägg och blanda ihop ordentligt. Tillsätt 5 dl mjöl och 1,5 tsk bakpulver och blanda väl. Tryck ut i två formar, stick hål lite överallt i pajskalen med en gaffel och baka vid 180°C 15-20 minuter.

Fyllning
Värm 1 liter standardmjölk (naturligtvis går det bra med annan fetthalt också, men det blir godast med fetare mjölk). Var försiktig att inte låta den koka! Medan mjölken värms, gör följande:
Smält 80 g smör (på låg värme) och ta bort det från plattan. Tillsätt 2 ½ strukna msk mjöl, 2 ½ strukna msk maizena och 1 krm salt. Blanda väl och tillsätt sedan 3 välvispade ägg. Strax innan mjölken kokar, häll i smör/mjöl/ägg blandningen under omrörning. Rör om konstant tills blandningen blir tjock. Låt den inte koka!

Häll fyllningen i avsvalnade pajskal och låt svalna. När de kallnat, dofta över kanel!

Inga kommentarer: