måndag 27 april 2009

Vi säger nej till Östersjö-torsk

Vi har valt att inte leverera någon fisk från Östersjön, dels pga av att gravida avråds från att äta det, dels för att vi icke-gravida inte heller vill ha i oss av de tungmetaller som sägs finnas i den fisken. Sen är jag skeptisk till dem som säger att det är fritt fram för att äta vuxen torsk från Östersjön. Finns det verkligen helt plötsligt inte längre någon risk för utfiske? Vad säger du, Isabella Löwin? Middagsfrid avstår så länge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Synd, tycker jag som kund, att Middagsfrid inte litar på Fiskerimyndigheterna som anser att torsken har hämtat sig. När Middagsfrid Miljöprofilerar sig så hårt känns det märkligt att äta torsk eller annan fisk från Nordsjön istället för närproducerad naturligt förekommande torsk.
Att antyda Östersjötorsk kan vara farlig att äta är ju inte heller så smart om det inte är bevisat. Då kanske folk tror på detta och själva börjar köpa fisk från andra sidan jordklotet.

Kicki sa...

Hej! Tack för synpunkten. Jag förstår hur du känner. Middagsfrid ifrågasätter ganska ofta det som myndigheterna säger, t ex anser jag/vi att Livsmedelsverket är alldeles för lama och sätter i knät på industrin och EU. Att vi inte väljer Östersjö-fisk beror framförallt på att gravida/ammande avråds från att äta detta pga tungmetaller. När WHO går ut och säger ja till vild torskkonsumtion kanske vi överväger vårt beslut. Det ligger stora pengar i fisket, fiskerinäringens intressen är inte alltid det som är bäst för miljön. Jag ska undersöka hur långt man kommit i frågan på WHO och Naturskyddsföreningen, jag skulle gärna lyssna mot motargumenten innan vi släpper fram torsken.

Kicki sa...

Hej igen! Jag menar såklart inte WHO utan WWF, Världsnaturfonden. Både WWF och Isabella Löwin menar att vi nu balanserar på smärtgränsen när det gäller bestånden i Östersjön. Vi bör vara försiktiga och säkerställa en stabilisering innan vi börjar konsumera mycket torsk. Slutsatsen från Naturskyddsföreningen är "Okej att äta torsk - ibland". Jag känner mig inte helt bekväm med att plocka in torsken i våra menyer ännu. Jag skulle vilja ha lite tydligare direktiv först.