måndag 25 januari 2010

Efterrättstips v 4 - Pepparkaksäppelpaj

Pepparkaksäppelpaj portion
Om ni har pepparkakor över från julen är dessa perfekta att använda i detta recept. Börja med att göra kardemummasås: Blanda 1 dl vispgrädde och 2 dl mjölk i en kastrull. Låt det koka upp och ställ sedan gräddmjölken åt sidan så att den svalnar lite. Rör ihop 2 äggulor, 2 msk socker och 2 tsk potatismjöl med gräddmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna. Mortla ½ tsk kardemummakärnor och blanda ner i såsen. Vispa 2 dl vispgrädde och vänd försiktigt ner i såsen. Pajen: Sätt ugnen på 200˚C. Smula sönder 100 g pepparkakor. Smält 100 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 msk mjöl, 2 dl havregryn och pepparkakssmulorna. Kärna ur och skär 4 äpplen i smala klyftor. Lägg äppelklyftorna i en pajform, strö över 1 msk socker, ½ msk mald kanel och pepparkakstoppingen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera med kardemummasåsen!

Inga kommentarer: