fredag 22 januari 2010

Ingen skola för tillsatser

Igår träffade jag Tommy Svensson, Sveriges kanske mest kunniga person när det gäller tillsatser i maten (bild kommer upp snart). Jag lärde mig en del nytt. Här kommer några exempel:


  • Coca-cola är värre än julmust, dels eftersom det innehåller ett mycket mer vanebildande koffein än vad kaffe gör, dels för att det innehåller stora mängder fosforsyra som med tiden urholkar skelettet.

  • Tommy varnar för energidrycker, särskilt för yngre. Det finns 4-5 konstaterade dödsfall i Sverige och 12-13 misstänkta. Den farligaste energidrycken är Monster, det hör man ju nästan på namnet:).

  • Tommy är en riktig chokladfetischist men köper aldrig Marabou och Cloetta, han undviker sojalecitin till varje pris. Favoritchokladen heter Gepa, måste leta efter den.

  • En organisation som heter ILSI ska ta fram nya EU-kostråd som ska gälla fram till 2015. I organisationens styrelse sitter representanter från sockerbolag och läkemedelsföretag. Tommy frågar sig om det är en lämplig styrelsesammansättning.

  • Veganer är grymma mot djur. Tommy drar slutsatser som jag inte tänkt på själv. Veganer äter ofta stora mängder soja. Om man nu inte vill vara elak mot djur, varför bidrar man då till att skövla kvadratmil med regnskog? För att börja odla soja i ett visst område försvann mängder med apor, tapirer, oceloter och grodor i ett svep. Dessutom borde veganer inte sminka sig, eftersom all mascara och läppstift idag innehåller ingredienser som kommer från djur.

Uppenbarligen kan Tommy en hel del om tillsatser och matproduktion. Någon formell skolning har han dock inte, eftersom det inte finns någon utbildning på det här området.


2 kommentarer:

Anonym sa...

En riktigt renlärig vegan borde väl dessutom försäkra sig om att endast konstgösel och gröngödsling har använts vid odlingen.
Att gödsla med kogödsel t.ex. kräver ju att djuren hålls i 'fångenskap', och borde alltså vara oacceptabelt för den som hävdar att vi inte har rätt att utnyttja andra djurarter.

Kicki sa...

Ja, egentligen. Men det är nog inte veganerna som är skyldiga till skövlingen av den mesta regnskogen som avverkats. Det är alla vi i västvärlden som äter så mycket processad mat där soja och majs ingår. När det gäller klimateffekter ligger veganerna säkert på plus!