söndag 10 januari 2010

Recept 2: Cajsas lammgryta med blodapelsin

(av utlovade 365 recept enligt nyårslöfte 2010)

Lisa Förare Winbladh tillhör mina favoriter och hennes bok Festligt och smalt är en liten guldgruva, trots brist på bilder. Några prenumeranter fick den i julklapp 2008, se sid 94. Lisa experimenterar med roliga kryddkombinationer som passar den som gillar överraskningar och att prova nytt. Igår gjorde jag den här grytan på lamm, blodapelsiner, apelsinskal, mald koriander, kanelstång, sambal, saffran, spiskummin och apelsinjuice. Den blev väldigt smakrik, men var ganska arbetssam eftersom 6 apelsiner skulle filéas. Därför lägger jag inte upp receptet, det finns bättre som med kortare tillagningstid. Om någon insisterar, bjuder jag såklart på receptet.

Kommentar: Passa på att göra en långkoksgryta över helgen när du ska vara hemma några timmar före middagen. Den faktiska arbetstiden brukar inte vara så lång, grytan står länge och puttrar för sig själv. Smakrika grytor passar också bra att förbereda och blir ofta godare om de får stå ett tag. Dessutom är de utmärkta att frysa in.

Inga kommentarer: