tisdag 26 januari 2010

Vad ska man egentligen äta?

Jag läser regelbundet matdebattböcker och lär mig kontinuerligt mer om mat och matproduktion, vad man utfordrar djuren med och vad man sprutar på våra grödor. Det är ibland skrämmande läsning och ibland undrar jag vad man egentligen kan och ska äta. Ekologiskt är ingen garanti för att maten är fri från tillsatser, ej heller att köttet kommer från djur som fått en lämplig föda.

I USA föder man upp biffkor på majs, oavsett om det handlar om ekologisk produktion eller inte. Korna är inte skapta för att bryta ner majs. De växer snabbt när de äter majs och kan slaktas redan vid 15 månaders ålder, men i regel är de sjuka och måste behandlas med antibiotika. Det som gör de sjuka är den felaktiga föda som de äter. I regel klarar en ko inte mer än 150 dagar med den här typen av föda utan att bli sjuka. En av de mest allvarliga åkommor de drabbas av är att en av deras magar, den s k våmmen blir uppsvälld av majsen, eftersom gasen hålls fången där istället för att rapas ut som kor normalt gör. Till slut trycker gasen så hårt mot kornas lungor att de nästan kvävs. Då får veterinären gå in med en slang genom halsen för att få gasen att släppa. Annars kvävs kon till döds.

Vi håller som bäst på att ta reda på hur detta går till i Sverige... Ni som vill läsa mer kan köpa The Ominvore's dilemma av Michael Pollan.

6 kommentarer:

Lisa J sa...

jag föreslår att man låter bli att äta djur. Det är bättre för planeten, bättre för vår egen hälsa, och det garanter att vårt matval inte orsakat smärta, lidande eller död.

Kicki sa...

Jag kan tänka mig att minska min konsumtion rejält, men inte helt ge upp kött även om du troligen har rätt. Även om vi låter bli att äta djur far de illa och till och med utrotas då regnskog skövlas för att röja marken för sojabönsodlingar, så det är inget stensäkert sätt heller. Men vi måste äta mindre kött och en stor eloge till alla vegetarianer som på det sättet bidrar till en bättre planet!

Jag är vegetarian på måndagar och det tycker jag är lite tufft att låta bli kött och fisk till hela dagens måltider. På tisdagar är jag jättehungrig. Lunch eller middag är inga problem, jag väljer gärna vegetariskt ute på lunchen men vill då ha kött/fisk på kvällen.

Marilouise sa...

Det är verkligen en djungel, vad man ska äta och inte. Försöker nysta lite i det på vår blogg www.babydjungeln.se Vi vill ju inte att våra barn får i sig skadliga ämnen.

Malinka sa...

Om du är hungrig efter en vegetarisk dag äter du nog fel. För lite protein brukar det handla om.

Kicki sa...

Ja, kanske det. Jag har lite svårt för att äta mycket bönor, linser och tofu. Efter ett tag tar det liksom stopp, men det kanske är en vanesak. Ägg och ost kan man ju också äta, det mättar bättre. Jag tar gärna emot tips på mättande protein utan tillsatser. Är skeptiskt till quorn pga artificiella aromer men äter det ibland ändå. Sojafärs tycker jag funkar.

Anonym sa...

Öka fettintaget! Alltå se till att äta fet sås gjord på riktigt grädde, smör, kokosfett, kokosmjölk etc i soppan, grytan eller liknande så bör det inte vara ett problem. Äter man kålhydrater måste man se till att få i fett för att bli mätt! Dessutom nyttigt! Lycka till!